Στο έλεος των σκουπιδιών η Θεσσαλονίκη

Εικόνα μιας πόλης που ασφυκτιά από τα βουνά των σκουπιδιών  θα αντικρίσει κανείς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω της συνεχιζόμενης και παρατεταμένης απεργίας των υπαλλήλων στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η διακομιδή των απορριμμάτων γίνεται μετ’ εμποδίων εξαιτίας της κατάληψης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Φοίνικα. Οι εργαζόμενοι επιτρέπουν τη συλλογή των σκουπιδιών μόνο από συγκεκριμένους χώρους, όπως νοσοκομεία και σχολεία. Ωστόσο, τόσο το κέντρο της πόλης , όσο και το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα ξεχειλίζει από σκουπίδια και δυσωδία.

Χαρακτηριστική είναι η δυσαρέσκεια των πολιτών για την όλη κατάσταση, αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν στα πεζοδρόμια, και αναγκάζονται να περπατούν στη μέση του δρόμου. Η αγωνία για την υγιεινή και την αισθητική του κέντρου της πόλης μεγαλώνει, όχι τόσο για τους κεντρικούς δρόμους, όσο για τις γειτονιές.

Η εικόνα αυτή που πληγώνει την πόλη-πρόκειται όμως για μια δίκαιη κίνηση των εργαζομένων ενάντια στις υποφαινόμενες απολύσεις και στα μέτρα του νέου μεσοπρόθεσμου που εξαθλιώνει τα εργασιακά τους δικαιώματα και τους οδηγεί στο περιθώριο- αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες λόγω της  απόφασης για συνέχιση των στάσεων εργασίας για τις επόμενες δυο ημέρες.

Η απειλή της υγείας των κατοίκων της συμπρωτεύουσας δεν έχει τελειωμό καθώς δεν έχουν περάσει ούτε δυο μήνες από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα. Η κοινωνική συνοχή δυναμιτίζεται από αυτές τις δράσεις και η οργή στρέφεται εναντίον των εργαζομένων-άλλοτε δίκαια κι άλλοτε όχι – οι οποίοι το μόνο που προσπαθούν να πετύχουν είναι η διάσωση των θέσεων εργασίας σε ένα νευραλγικό τομέα για την πόλη.

Η ευχάριστη είδηση της ημέρας πάντως είναι ότι τα απορριμματοφόρα του δήμου ξεκίνησαν από το πρωί την προσπάθεια τους να συλλέξουν περισσότερους από 3000 τόνους σκουπιδιών, με άγνωστη πάντως την τελική ημέρα αποκομιδής.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.