Στο προσκήνιο ο β΄γύρος των κυπριακών εκλογών

Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών, που έφεραν αντιμέτωπους στο Β΄ γύρο τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς, δεν άργησαν να ξεκινήσουν τα σενάρια για την ανάληψη της κυπριακής προεδρίας καθώς και οι πρώτες ζυμώσεις για τον αναμενόμενο νέο εκλογικό γύρο.

Ωστόσο, το πλούσιο παρασκήνιο και οι παράγοντες που θα καθορίσουν τον νικητή, που θα αναδειχθεί ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι παράγοντες αυτοί, είναι τα ποσοστά που συγκέντρωσαν οι υπόλοιποι οκτώ υποψήφιοι, το μέγεθος της αποχής καθώς και η αποτίμησης των άκυρων και λευκών ψήφων.

Τον πιο σημαντικό παράγοντα πάντως αποτελεί η στάση των ψηφοφόρων του Γιώργου Λιλλήκα, που συγκέντρωσε ποσοστό 24,93% , κατέλαβε την τρίτη θέση και ενδεχομένως οι ψηφοφόροι του να έχουν διαφορετική στάση στα κρίσιμα ζητήματα, όπως το κυπριακό. Χαρακτηριστικό είναι πως  ο Νίκος Αναστασιάδης σε ερώτηση, για το αν θα απευθυνθεί στην ηγεσία της ΕΔΕΚ αλλά και στον Γιώργο Λιλλήκα, είπε πως θα απευθυνθεί στις πολιτικές ηγεσίες «έτσι ώστε να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τη λαϊκή εντολή για αλλαγή». Πάντως το πιθανότερο είναι να μην κληθεί σε συζήτηση ο  αντιπροέδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας  Παπαδόπουλος, ο οποίος διαφώνησε με την επιλογή Αναστασιάδη.

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο από το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, είναι ότι άρχισε ο αγώνας για την κυριαρχία στον καλούμενο ενδιάμεσο χώρο, καθώς τα δύο κόμματα του κέντρου συγκέντρωσαν αναλογικά πολύ υψηλά ποσοστά. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές αναμένεται να γίνουν και με τα μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία στον πρώτο γύρο είχαν αποφασίσει κατά βούληση.   

Απ’ την άλλη βέβαια, στο στρατόπεδο του ΔΗΣΥ επικρατεί συγκρατημένη ικανοποίηση αφού το 45,44% του Νίκου Αναστασιάδη, αν και αποτελεί ρεκόρ στην εκλογική ιστορία της Κύπρου για ένα υποψήφιο σε προεδρικές εκλογές δύο γύρων, τελικά, λόγω των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν, «έπεσε», σημείωναν οι αναλυτές σαν κεραυνός στο επιτελείο και στους ψηφοφόρους του. Στον ΔΗΣΥ αναγνωρίζεται ότι η επικοινωνιακή πολιτική είχε το στοιχείο της «υπεραισιοδοξίας». Το άλλο στρατόπεδο, αφού κατάφερε  να πετύχει τους δύο στόχους του, την αποτροπή εκλογής Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο και την είσοδο του δικού του υποψηφίου αντί του Γιώργου Λιλλήκα στον δεύτερο γύρο, δηλώνουν αισιόδοξοι για το εκλογικό αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής.

Αλέξανδρος Πήχας
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.