Συμφωνία αλληλεγγύης για τις κυπριακές τράπεζες

Μια σημαντική συμφωνία για τη διασφάλιση των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών, και πιο συγκεκριμένα των υποκαταστημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα έκλεισε χθες το απόγευμα μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ειδικότερα, σε μια σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη το  βράδυ υπό τον Αντώνη Σαμαρά και με την παράλληλη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Φώτη  Κουβέλη, του διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου, και του υπουργόυ Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αποφασίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλισθούν τα υποκαταστήματα των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες τα κυπριακά υποκαταστήματα θα ενταχθούν στην Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα η Alpha Bank θα απορροφήσει τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και η Τράπεζα Πειραιώς της Ελληνικής Τράπεζας και της Λαϊκή Bank, που πλέον έχει μετονομαστεί σε CPB. Η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, αναμένεται να γίνει  σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και θα ξεκινήσει άμεσα  ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία των εν λόγω τραπεζών από την Τρίτη.

Η συμφωνία κλείδωσε με ένα τηλεφώνημα του κ. Σαμαρά στον Πρόεδρο της Κύπρου και μάλιστα η Κυπριακή Προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τις ευχαριστίες της στην Ελλάδα προσπαθώντας έτσι να απαντήσει σ εκείνους που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν στέκεται δίπλα στην Κύπρο αυτές τις δύσκολες ώρες, ενώ ο  κ.Στουρνάρας δήλωσε πως με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.