[ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ] Αντώνης Πιτταράς: Ένας πρεσβευτής της νέας γενιάς

Πρόκειται για έναν από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς πρεσβευτές της νέας γενιάς με μια πορεία οπωσδήποτε άξια αναφοράς παρά το νεαρό της ηλικίας του. Και αν ο παραπάνω χαρακτηρισμός σε κάποιους φαντάζει υπερβολικός, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στο βιογραφικό του.

 

Antonis PittarasΟ Αντώνης Πιτταράς γεννήθηκε στη Νάξο, σπούδασε στο Πολυτεχνείο Πατρών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Γερμανία.Το 2009 δημιούργησε την αστική εταιρεία περιβάλλοντος GreenAim, η οποία κατάφερε μέσα στα τέσσερα χρόνια της έως τώρα πορείας τη να πρωταγωνιστήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη, με συνεχή παρουσία σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Αυτή τη στιγμή εργάζεται στην «Silberform», design center by Porsche, ως Σύμβουλος και Υπεύθυνος Ελληνικής Επενδυτικής Πλατφόρμας αν και πλέον έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς.

Εκεί ήταν που δόθηκε και το ραντεβού μας. Ο Αντώνης, ένας κατά τα άλλα τυπικός εικοσιπεντάρης μου εκμυστηρεύτηκε πως ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει καθώς πιστεύει βαθιά πως ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον, είναι να το δημιουργήσεις.

Αντώνη, διαβάζοντας το βιογραφικό σου πραγματικά μου γεννάται αυθόρμητα η απορία «μέχρι που μπορεί να φτάσουν τα όνειρα ενός νέου προερχόμενου από την Ελλάδα του 2013»;

Τα όνειρα ενός νέου φτάνουν μέχρι εκεί που αρχίζει η πραγματικότητα ενός ενήλικα. Σε ότι αφορά εμένα προσωπικά εμένα το “απαραίτητο συστατικό” πιστεύω πως είναι το πάθος μου για δημιουργία και η αισιοδοξία μου. Από την πρώτη στιγμή ήξερα τα θέλω μου, αλλά και τα πρέπει μου και έτσι πορευόμουν ανάλογα.

Τα όνειρα ενός νέου φτάνουν μέχρι εκεί που αρχίζει η πραγματικότητα ενός ενήλικα

Α. Πιτταράς - GFE 2
Ομιλητής του Greek Economic Forum

Ωστόσο έμελλε να ξεκινήσεις να δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά στις παρυφές της οικονομικής κρίσης, κάτι που για πολλούς αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Θέλω λοιπόν να σε ρωτήσω, τι ρόλο παίζει το ρίσκο στη δική σου ζωή.

Η έννοια του ρίσκου είναι υφασμένη στον χαρακτήρα μου και θεωρώ πως είναι κομμάτι του εαυτού μου. Ένα κομμάτι που δεν θα άντεχα αποχωριστώ, γιατί για εμένα είναι η κινητήρια δύναμη προς καθετί καινούργιο. Σίγουρα κάποιοι, και δυστυχώς αυτοί αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, επέλεγαν τον εύκολο δρόμο, ο οποίος κατά καιρούς είχε και διαφορετικό προσωπείο. Κάθε είδους αυλικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, πολιτικοί ψευτοπαράγοντες και πολλοί ακόμα, έδιναν για χρόνια ολόκληρα την εντύπωση πως ο Έλληνας είναι δειλός, και ευθυνόφοβος, αφού φοβάται να ρισκάρει και βολεύεται με κάτω του μέτριου επιπέδου λύσεις. Εγώ δειλός δεν υπήρξα ποτέ μου. Επέστρεψα στην Ελλάδα στην πιο δύσκολη στιγμή της, την ώρα που ένας στους δύο νέους φεύγει και είμαι βέβαιος πως έκανα το σωστό, γιατί οι ευκαιρίες δίνονται στους θαρραλέους και ως γνωστόν αν δεν πολεμήσεις δεν θα νικήσεις.

Μίλησέ μου λοιπόν λίγο γι’ αυτήν την ανάστροφη πορεία. Με ποιά λογική έχοντας κάνει κάποια σημαντικά βήματα στο εξωτερικό επιστρέφεις, την ώρα που οι περισσότεροι νέοι ψάχνουν την ευκαιρία να περάσουν τα σύνορα;

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τον υψηλότερο δείκτη μόρφωσης στην Ευρώπη, φαινόμενο το οποίο δεν συμβαδίζει με την σημερινή πραγματικότητα και κατά την γνώμη μου πηγάζει από την υπέρμετρη φιλοδοξία των Ελλήνων γονέων να δουν τα παιδιά τους να εισάγονται σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα, χωρίς να συνυπολογίζουν τον παράγοντα της επαγγελματικής προοπτικής και της προσωπικής επιθυμίας του νέου. Ο νέος πρέπει να βαδίζει με γνώμονα την προσωπική του προοπτική εξέλιξης, έτσι ώστε να αγαπάει το αντικείμενο που επιλέγει να εξειδικευτεί και να είναι άριστος επαγγελματίας και όχι ένας ακόμα αποτυχημένος άνεργος. Στην χώρα με την πιο ανεπτυγμένη ποντοπόρο ναυτιλία, δεν χρειαζόμαστε άλλους ανέργους γιατρούς ή δικηγόρους, χρειαζόμαστε άριστα ειδικευμένο προσωπικό που θα εργαστεί και θα στελεχώσει την Ελληνική ναυτιλία.  

Με δεδομένες τις υπάρχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες εντός Ελλάδος, θεωρώ τα ποσοστά μετανάστευσης απολύτως φυσιολογικά, αλλά κυρίως καταστροφικά. Σήμερα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με φαινόμενα μαζικής μετανάστευσης, που σε καμία περίπτωση δεν αναδεικνύουν το μοντέλο του ευρωπαϊκού οράματος που κάποιοι πίστεψαν. Επειδή δεν πιστεύω πως υπάρχει έστω και ένας ο οποίος να επιθυμεί να δει την Ευρώπη να επαληθεύει τον χαρακτηρισμό της Γηραιάς Ηπείρου, αυτή τη φορά όμως όχι με βάση την παλαιότητα της, αλλά με βάση το εναπομείναν έμψυχο δυναμικό της, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους να παραμείνουν στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Αυτό θα είναι και ένα από τα βασικά θέματα που θα τεθούν στο GEF 2014 και θα αναπτυχθεί από Έλληνες ευρωβουλευτές και επιτρόπους που θα παραβρεθούν μαζί μας.

Κατά τη διάρκεια του Greek Economic Forum
Κατά τη διάρκεια του Greek Economic Forum

 

Είμαι όμως σίγουρος πως το GEF θα αφήσει το αποτύπωμα του στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Θα σε ρωτούσα παρακάτω αλλά μιας και το έβαλες στη συζήτηση πες μου μερικά πράγματα για το Greek Economic Forum. Ξέρω πως ποντάρεις πολύ σε αυτό.

Το GEF 2013 ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για εμένα, το οποίο εξελίχθηκε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι. Παρότι ήμουν εκτός Ελλάδος, μέχρι την προπαραμονή του, λόγω επαγγελματικών καθηκόντων στην Ζυρίχη και οι δυσκολίες για μια τέτοια διοργάνωση ήταν προφανείς, με την βοήθεια και την υποστήριξη μιας μεγάλης ομάδας νέων ανθρώπων, που θέλουν να δημιουργήσουν τις προδιαγραφές για την επόμενη ημέρα στην χώρα μας, καταφέραμε να παρουσιάσουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στο κοινό της Αθήνας τον Φεβρουάριο του 2013.

Το συναρπαστικό στην ιστορία του GEF το διακρίνει κάποιος όταν δεν το παρατηρήσει μονομερώς, αλλά όταν διαπιστώσει πως πίσω από αυτή την διοργάνωση βρίσκεται μια στοχευμένη και στρατευμένη γενιά νέων ανθρώπων που μάχεται για να δημιουργήσει την νέα εποχή. Θεωρώ πως τίποτα δεν είναι ισχυρότερο από την σύμπραξη νέων και ελεύθερων ανθρώπων. Το ταξίδι δεν θα είναι εύκολο καθώς πρέπει να συγκρουστούμε με κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες του χθες. Θα παλέψουμε γιατί η λογική των νέων είναι διαφορετική. Είμαι όμως σίγουρος πως το GEF θα αφήσει το αποτύπωμα του στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Ένα αποτύπωμα διαφορετικό, ουσιαστικό και ισχυρό.
Και επειδή πολλοί με ρωτούν που αποσκοπεί αυτή η κίνηση, θα απαντήσω πως σήμερα όλες οι δυνάμεις της νεολαίας  πρέπει να ενωθούμε, πρέπει να φωνάξουμε με μια φωνή, πρέπει να δράσουμε με μια γροθιά. Το GEF πρέπει να γίνει μια καταλυτική, ουσιαστική και χρήσιμη φωνή για την κοινωνία. Πρέπει να κερδίσουμε την αξιοπιστία όλων και να κριθούμε όχι μόνο από το περιεχόμενο των όσων λέμε, αλλά από τα αποτελέσματα των πράξεων μας. Το διάστημα των τελευταίων μηνών λαμβάνουμε πολλά μηνύματα μέσω διαδικτύου από νέους ανθρώπους, οι οποίοι στέλνουν ωραίες ιδέες, αξιόλογες προτάσεις  Αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους θέλουμε να τους βγάλουμε από την κριτική τους θέση και να τους κάνουμε συνδιαμορφωτές μιας νέας σκέψης, έκφρασης και αντιμετώπισης.

Η λύση είναι μία. Μια οβιδιακή μεταμόρφωση του τρόπου σκέψης και δράσης μας

Με τον πρόεδρο του International Rotary Sakuji Tanaka
Με τον πρόεδρο του International Rotary Sakuji Tanaka

Κινείσαι διαρκώς μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού ερχόμενος σε επαφή με σημαντικούς παράγοντες διεθνώς. Ποιά είναι η εικόνα που έχουν εκείνοι για την Ελλάδα του σήμερα;

Λόγω των επαγγελματικών μου καθηκόντων και κοινωνικών υποχρεώσεων έχω ταξιδέψει και συζητήσει πολύ.  Αυτό που αντιλαμβάνομαι μετά λύπης είναι πως η Ελλάδα έχει χάσει την αξιοπιστία της διεθνώς, έχει πάψει να είναι φάρος του πολιτισμού και αντιμετωπίζεται ως επαίτης. Αυτή την τραγική εικόνα καλούμαστε να αντιστρέψουμε σήμερα εμείς, η νέα γενιά. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος με τον οποίο η οικονομία θα ξαναβρεί τον δρόμο της και θα τεθεί σε τροχιά ανάκαμψης.

Ποιά τακτική πιστεύεις εσύ ότι πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε κάτι τέτοιο να συμβεί;

Η λύση είναι μία. Μια οβιδιακή μεταμόρφωση του τρόπου σκέψης και δράσης μας. Θα πρέπει να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας, να δημιουργήσουμε έδαφος εύφορο σε νέες επενδύσεις, να στηρίξουμε την ήδη υπάρχουσα εξαντλημένη εγχώρια επιχειρηματικότητα, να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, να εξαλείψουμε την γραφειοκρατία, να καταργήσουμε τα 235 αντικίνητρα και προπάντων να διορθώσουμε τους εαυτούς μας. Για να πετύχει όμως η συνταγή απαιτείται μία βασική προϋπόθεση  η παρουσία και ουσιαστική συμβολή των νέων ανθρώπων.

Αυτών που σήμερα τα παρατούν και μεταναστεύουν στο εξωτερικό, αυτών που βάζουν κάτω το κεφάλι και φέρονται ως ηττημένοι, αυτών που θεωρούν πως όλα έχουν τελειώσει και παραιτούνται από την ζωή. Εγώ λοιπόν μέσα από την δύναμη που μου δίνει το GEF, ορίζοντας με Πρόεδρο Οργανωτικής Επιτροπής του Greek Economic Forum 2014, θεωρώ τον εαυτό μου εκπρόσωπο αυτής της γενιάς, αυτών των νέων ανθρώπων και μέσα από κάθε ευκαιρία συζήτησης  θέλω να περνάω πάντα ένα μήνυμα. Πως την δική μας επανάσταση εμείς δεν θα την κάνουμε με ρόπαλα και όπλα, αλλά ως πολιτισμένοι Ευρωπαίοι πολίτες, με τις ιδέες και τις προτάσεις μας, με την πρόταξη λύσεων που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της κοινωνίας. Το σημερινό πολιτικό παζλ είναι αποτέλεσμα της καλλιέργειας του τρίπτυχου, ανομίας, αυθαιρεσίας και βίας. Για να γυρίσουμε σελίδα απαιτείται συναίσθηση του πού βρισκόμαστε και ολική διαγραφή από τα κακώς κείμενα.

Η κρίση αυτή γεννάει καθημερινά νέες ευκαιρίες

Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η ιδέα της άμεσης ενεργούς συμμετοχής και δράσης των νέων ανθρώπων.

Α. Πιτταράς - Conte
Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος της Ιταλίας Maurizio Conte

Έτσι είναι. Η ελληνική κοινωνία υπέστη μια μετάλλαξη και ποτέ δεν πρόκειται να γίνει ξανά όπως στο παρελθόν. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Η κρίση αυτή γεννάει καθημερινά νέες ευκαιρίες. Έχω δει πολλά και αυτό που αντιλαμβάνομαι σήμερα πως οι νέοι δεν ελπίζουν. Θεωρώ λοιπόν απαραίτητο το εμπροσθοβαρές κομμάτι των αλλαγών να διανεμηθεί υπέρ των νέων ανθρώπων. Κίνητρα σε νέους να μην αφήσουν την χώρα, κίνητρα σε νέους να επιχειρήσουν, να δημιουργήσουν. Κίνητρα σε νέους να ελπίζουν. Ας αφουγκραστούμε το πνεύμα που επικρατεί εκεί έξω, σε όλη την Ελλάδα και να προσαρμόσουμε τις αλλαγές αυτές στις νέες ανάγκες της κοινωνίας. Και επειδή πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε για αυτές τις αλλαγές συγκεκριμένα, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά και απολύτως απαραίτητα.
Αντιλαμβανόμενος τους προβληματισμούς και τα πεποιθήσεις της νέας γενιάς στην κοινωνία, θα καταθέσω 2+1 παρεμβάσεις σχετικά με την ενίσχυση της νεανικής επηχειρηματικοτητας.

  • Το παρόν κλίμα είναι απαγορευτικό για τους νέους επιχειρηματίες, οι οποίοι με το καλημέρα σας έρχονται αντιμέτωποι με την ελληνική γραφειοκρατία. Άρση των 235 καταγεγραμμένων αντικινήτρων από τον ΣΕΒ εναντίον της επιχειρηματικότητας. 235 λόγοι ύπαρξης της ελληνικής γραφειοκρατίας που υπονομεύουν κάθε νέα προσπάθεια και πρέπει να κοπούν με τη σπάθα του μεγάλου Αλεξάνδρου.
  •  Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας πρέπει να είναι βασισμένο στις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, στον ιδιωτικό τομέα που μπορεί να παράγει και να αυξήσει τον πλούτο της Ελλάδας. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να ενισχύσουμε τη ρευστότητα στην αγορά, αρχίζοντας από τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα νέο σχέδιο τύπου Μάρσαλ, το οποίο θα κατευθύνει τις χρηματοδοτήσεις από κοινοτικούς πόρους και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων απευθείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να υπάρξουν νέες επενδύσεις.
  •  Δημιουργία συνθηκών ενός φορολογικού παραδείσου για νέες επιχειρήσεις, όπου ειδική φορολογική πολιτική με χαμηλή ή και καθόλου φορολογία θα τις απαλλάσσει από φορολογικές υποχρεώσεις για τα 3 πρώτα χρόνια ή για κέρδη έως 30.000 ευρώ για τους νέους επενδυτές.

Μίλησέ μου λίγο για το συνδημιούργημά σου, την GreenAim. Πώς ξεκίνησε και ποιά είναι η δράση της;

Όπως συνηθίζω να λέω, με την GreenAim έκανα το ντεμπούτο μου. Η GreenAim κατά βάση είναι μια περιβαλλοντική εταιρεία, έχει μελετήσει  τους φυσικούς πόρους και την ορθολογιστική διαχείριση τους, προάγει  την πράσινη επιχειρηματικότητα παρέχοντας πολύτιμη βοήθεια σε μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, προωθεί την ΕΚΕ και υποστηρίζει  την αειφόρο ναυσιπλοΐα, όπως επίσης, μετά από μια εξαιρετική συνεργασία με την Silberform, για την κατασκευή ενός οικολογικού αυτοκινήτου τύπου φόρμουλα, την iSelectra, καταπιάστηκε με την πράσινη αυτοκίνηση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μας αφήνουν αδιάφορους οι εξελίξεις.
Επειδή λοιπόν κανένας δεν ζει σε γυάλινο πύργο, θεωρώ απαραίτητο μέσα από κάθε περιβαλλοντικής υφής δράση της GreenAim, να προάγεται παράλληλα ο σκοπός της ίδρυσης μας και η φιλοσοφία μας. Πρέπει οι νέοι να είναι μπροστάρηδες σήμερα που η Ελλάδα αλλάζει. Πρέπει όλοι μας να είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Με τις έξυπνες επιχειρηματικές μας ιδέες, με καινοτομίες, με πειθαρχία και σκληρή δουλειά είμαι πεπεισμένος πως θα νικήσουμε.

Α. Πιτταράς - Ναυσιπλοϊα
Παρουσίαση πρωοτοκόλλου αειφόρου ναυσιπλοΐας GreenAim- Hermes Yachting

Ξέρω ότι ετοιμάζεσαι και πάλι για το εξωτερικό. Τι περιλαμβάνει ο φάκελος αυτού το νέου ταξιδιού;

Πράγματι τις επόμενες ημέρες θα αναχωρήσω για την Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιήσω συναντήσεις στα πλαίσια των επιχειρηματικών μου δραστηριοτήτων, αλλά κυρίως ως επικεφαλής του GEF 2014. Στην Νέα Υόρκη θα συναντήσω νέους Έλληνες της διασποράς, Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και στελέχη του Διοικητικού συμβουλίου του GEF. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να μιλάς με νέους της διασποράς, αφού διαπιστώνεις πόσο λατρεύουν την Ελλάδα και θα έκαναν τα πάντα για αυτή.
Σκοπός μου μέσα από την επαφή μου με τους Έλληνες ανά τον κόσμο είναι να γίνουμε όλοι μια γροθιά και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια ομάδα, μια εθνική Ελλάδος, που θα στρωθεί στην δουλειά και θα δημιουργήσει ξανά τα εχέγγυα να φτάσουμε την Ελλάδα ψηλά. Οι Έλληνες που έχουν βγει εκτός συνόρων,άλλοι λαμπροί επιχειρηματίες,άλλοι πρωτοπόροι και βραβευμένοι ερευνητές, άλλοι ανήσυχα καλλιτεχνικά πνεύματα, έχουν καταφέρει να κερδίσουν πολλά, αλλά πάνω από όλα έχουν κερδίσει τον σεβασμό των κοινωνιών που τους φιλοξενούν. Αν όλοι μαζί λοιπόν ενωθούμε, μπορούμε να κάνουμε ένα ισχυρό
rebranding στην Ελλάδα και να προβάλουμε τις αξίες, τα ιδανικά made in Greece διεθνώς.

Κλείνοντας, θέλω να μου αναφέρεις τα μελλοντικά σου σχέδια.

Λόγω των γερμανικών εκλογών και της συνεχούς ροής πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη, έπρεπε να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή, όπου θα προχωρήσουμε σε μια μεγάλη επιχειρηματική κίνηση που αρκετό καιρό σχεδιάζουμε και προετοιμάζουμε και η οποία πέρα από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει, θα δώσει ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία. Η στιγμή λοιπόν έφτασε. Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο επιχειρηματικό σχέδιο που είμαι βέβαιος πως θα πετύχει, και αυτό γιατί όλοι όσοι δουλεύουμε για αυτό έχουμε δώσει σώμα και ψυχή. Σύντομα θα υπάρχει σχετική ενημέρωση.

Να σε ευχαριστήσω λοιπόν πολύ και να ευχηθώ καλή επιτυχία σε κάθε επόμενο βήμα.

Θάνο εγώ σε ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι να βλέπω νέους άριστους επαγγελματίες σαν εσένα. Καλή επιτυχία στο RoadStory.gr!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Συνέντευξη: Θάνος Βάγιος

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.