[ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ] Γιάννης Καλαβριανός: Ένας έρωτας που ξεκίνησε σε καταφύγιο έχει περισσότερο ενδιαφέρον από εκείνον που ξεκίνησε στο facebook

Σε έναν εσωτερικό αγώνα σκέψεων το σανίδι του θεάτρου νίκησε το νυστέρι του χειρουργείου κι έτσι ο γιατρός Γιάννης Καλαβριανός αποφάσισε να γίνει σκηνοθέτης. Φυσικά και αντιμετώπισε δυσκολίες, ωστόσο όταν κάτι βράζει μέσα σου τίποτα δεν σε εμποδίζει να υπερνικήσεις τις κακοτοπιές. Οι επιλογές της εταιρείας θεάτρου Sforaris, της οποίας ιδρυτικό μέλος είναι και ο ίδιος κινούν το ενδιαφέρον τόσο του κοινού όσο και των κριτικών. Ιδιαιτερότητα, ευρηματικότητα, θεατρική ευφυΐα και σεβασμός προς τους θεατές είναι μερικά επίθετα που χαρακτηρίζουν τη δουλειά της.
«Γιοι και κόρες» ονόμασε το νέο του εγχείρημα και έπειτα από την επιτυχημένη παρουσίασή του στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ήρθε η στιγμή να το απολαύσει και το κοινό της Θεσσαλονίκης στο Δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Καλαμαριά.

Γιάννη, μίλησέ μου για την παράστασή σου. Θα μου επιτρέψεις το χαρακτηρισμό αφού η τόσο πρωτότυπη ιδέα αποτελεί γέννημα του δικού σου μυαλού.

Η παράσταση είναι βασισμένη σε ιστορίες γιαγιάδων και παππούδων από όλη την Ελλάδα, από τους οποίους ζητήσαμε να θυμηθούν την ιστορία που άλλαξε τη ζωή τους. Ταξιδεύαμε επί 13 μήνες, καταγράφοντας τις ιστορίες που είχαν να μας αφηγηθούν. Συλλέξαμε ένα υλικό περίπου 85 μαγνητοσκοπημένων αφηγήσεων και από αυτές επιλέξαμε εκείνες που διαδραματίστηκαν παράλληλα με γνωστά ιστορικά γεγονότα. Για την παράσταση καταλήξαμε σε 12, οι οποίες εκτείνονται από το 1920 περίπου έως την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 στην Αθήνα.

Γιοι και κόρες είμαστε όλοι, παρόλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να ανήκουμε όλοι στους πρωταγωνιστές της παράστασής σας με τον ομώνυμο τίτλο.

Μην το λες, με κάποιο τρόπο όλοι είμαστε. Οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων είναι απλές ιστορίες ζωής, τίποτα τρομερό. Μην ξεχνάς ότι μπορεί οι άνθρωποι που μας μίλησαν να είναι τώρα κάποιας ηλικίας, ωστόσο οι ιστορίες τους διαδραματίστηκαν πριν πολλά χρόνια, όταν κι εκείνοι ήταν νέοι.

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η τελική αναπαράσταση στη σκηνή προέκυψε μετά την καταγραφή των ιστοριών ή ανεξαρτήτως του υλικού που θα συγκεντρώνατε ήξερες εξ αρχής πως ήθελες να παρουσιάσεις το συγκεκριμένο εγχείρημα;

Ήξερα σίγουρα ότι δεν θέλουμε να κάνουμε ρεαλιστική απεικόνιση. Ήθελα να υπάρχει η ασυμβατότητα. Ένα νεανικό σώμα που μιλάει με τη φωνή και την εμπειρία ενός μεγαλύτερου ανθρώπου. Έτσι φαίνεται ότι και αυτοί οι άνθρωποι υπήρξαν κάποια στιγμή νέοι όσο κι αν μας είναι δύσκολο να τους φανταστούμε. Μακάρι να φτάσουμε κι εμείς την ηλικία τους.

Και εφόσον φτάσουμε στην ηλικία τους να έχουμε να αφηγηθούμε το ίδιο ενδιαφέρουσες ιστορίες. Για παράδειγμα, δεδομένου ότι σήμερα ζούμε στιγμές που θα χαραχτούν στην ιστορία της Ελλάδας, μετά την παράσταση αναρωτιόμουν: εγώ τι θα έχω να πω 30-40 χρόνια μετά…;

Αυτό σκεφτόμασταν κι εμείς. Πιθανόν στο μέλλον τα σημερινά χρόνια να αναφέρονται ως η χρεωκοπία της Ελλάδας και τότε θα αναρωτιούνται τι κάναμε εμείς. Ε, συνεχίζαμε τις ζωές μας. Πάντα οι άνθρωποι συνεχίζουν τις ζωές τους. Δουλεύουμε, ερωτευόμαστε, απογοητευόμαστε, οτιδήποτε προχωρά τη ζωή μπροστά. Οι ιστορίες της παράστασης αποκτούν ξεχωριστή χροιά εξαιτίας της χρονικής συγκυρίας. Όπως και να το κάνεις, ένας έρωτας που ξεκίνησε σε ένα καταφύγιο έχει περισσότερο ενδιαφέρον από ένα έρωτα που ξεκίνησε στο facebook.

Αυτό έρχεται σε παραλληλισμό με μια δήλωσή σου που διάβασα, στην οποία έλεγες ότι είναι γελοίο να λέμε ότι ζούμε χούντα σήμερα.

Χαρακτηρίζουμε πολύ εύκολα πράγματα και καταστάσεις. Όταν συναντάς ανθρώπους που σου λένε ότι για να πάνε στο μπακάλη περίμεναν να περάσει πρώτα κάποιος άλλος το δρόμο, για να τον πυροβολήσουν οι ελεύθεροι σκοπευτές που υπήρχαν να γίνει φασαρία για να προλάβουν να μπουν στο μπακάλικο να αγοράσουν φασόλια. Τώρα τι να πω εγώ για τη δική μου δυσκολία; Η άλλη περίμενε να πεθάνει κάποιος για να πάρει φασόλια. Ασύγκριτες καταστάσεις.

Έχεις πει πως οι μαρτυρίες αυτών των ανθρώπων είχαν ένα βασικό κοινό, την ελπίδα. Η έλλειψή της μας καθιστά στάσιμους ως έθνος σήμερα;

Όντως, έχουμε βρεθεί σε ένα τέλμα. Από την άλλη αν το ξύσουμε λίγο, ο καθένας από εμάς έχει σπόρους ελπίδας μέσα του απλά δεν ξέρει πώς να βγάλει στην επιφάνεια. Είμαστε προγραμματισμένοι από τη φύση μας να ελπίζουμε και να προσπαθούμε για το καλύτερο. Ίσως αυτή η ελπίδα να είναι λίγο ναρκωμένη τα τελευταία 2 χρόνια.

Και πως θα πετύχουμε την «ανάσταση» αυτής;

Είναι προσωπικό θέμα του καθενός το πώς θα ξανασταθεί στα πόδια του. Ο καθένας να κάνει τη δουλειά του έντιμα και δημιουργικά και σιγά- σιγά θα αλλάξει το πράγμα. Έχουμε πανικοβληθεί. Τα μέσα έχουν συμβάλει πολύ σημαντικά σε αυτό. Φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι μας με αυτά που προβάλλονται στις ειδήσεις. Δεν μπορεί να παρουσιάζουν την Αθήνα σαν να είναι η Βαγδάτη. Όχι, δεν είναι.

Νομίζω ότι η τόλμη που είχαν οι ήρωες της παράστασης είναι ένα χαρακτηριστικό που εκλείπει σήμερα. Τι λες εσύ γι’ αυτό;

Σε προσωπικό επίπεδο τολμάμε. Τολμηρή πράξη είναι όταν κάποιος αποφασίζει στα 35-40 του να μεταναστεύσει και να ξεκινήσει από την αρχή σε μια άλλη χώρα ή όταν αποφασίζει να γκρεμίσει μια σχέση. Συλλογικά, βέβαια, δεν ξέρω πως μπορεί να οργανωθεί το πράγμα. Μας δίνεται η ευκαιρία κάθε 4 χρόνια με τις εκλογές να κάνουμε ένα επαναστατικό βήμα αλλά κάπου το χάνουμε.

Υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό των Ελλήνων που πρέπει να αποβάλλουμε για να προχωρήσουμε;

Ναι, το να ασχολούμαστε με τις ζωές των άλλων. Να γίνουμε επιτέλους λίγο πιο διακριτικοί. Αυτό το κουτσομπολιό του χωριού που όλοι πρέπει να δίνουν λόγο στον καθένα για τις πράξεις τους πρέπει να τελειώσει. Ο καθένας να κοιτάζει τη δουλειά του.

Σε αυτό δεν βοήθησε η αστικοποίηση;

Καθόλου. Δεν γίναμε ποτέ κάτοικοι της πόλης. Εμείς συνεχίζουμε τη συμπεριφορά του χωριού. Ποιος μπορεί να ζήσει σε μια μικρή πόλη αν δεν κάνει μια ζωή συμβατή με το μέσο όρο αυτής; Σκέψου ότι οι γονείς μου στην αρχή ντρεπόταν να πουν ότι παράτησα την ιατρική από φόβο τι θα πει ο κόσμος.

Σκόπευα να σε ρωτήσω και για την παράτολμη αλλά αξιοθαύμαστη αλλαγή επαγγελματικής πλεύσης σου. Αποφάσισες να εγκαταλείψεις ένα επάγγελμα με κοινωνικό κύρος και δυνητικά προσοδοφόρο για να ακολουθήσεις τον χώρο του θεάτρου. Είχες επαφή με το αντικείμενο κατά τη διάρκεια των σπουδών σου;

Πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του δίνει χαρά. Εγώ όταν τελείωνα το πρώτο έτος της ιατρικής έμαθα από μια συμφοιτήτριά μου ότι έδωσε εξετάσεις στο εργαστήρι υποκριτικής της πειραματικής σκηνής. Έτσι στο δεύτερο έτος αποφάσισα να δώσω κι εγώ. Έδωσα και τα κατάφερα. Κάπως έτσι ξεκίνησα…

Δεν ήταν δύσκολο να συνδυάσεις τις σπουδές σε μια τόσο απαιτητική σχολή με την ενασχόλησή σου με την υποκριτική;

Όντως, ήταν. Όταν άρχισα να δουλεύω στο θέατρο ως ηθοποιός για κάποια χρόνια το 24ωρο μου μοιραζόταν μεταξύ της κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του θεάτρου Αμαλία που τότε έκανα παιδική παράσταση. Ήταν μια περίεργη συνθήκη. Όταν αποφοίτησα, λοιπόν, κλήθηκα να πάρω μια απόφαση και να σκεφτώ αν αυτό το πράγμα με γεμίζει τόσο ώστε να το κάνω δουλειά. Τελικά, αποφάσισα να δώσω ξανά εξετάσεις και πέτυχα την εισαγωγή μου στο τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ.

Επικριτές υπήρξαν σε αυτή σου την απόφαση;

Φυσικά! Όμως ο καθένας πρέπει να κάνει πράγματα στα οποία να μπορεί να δώσει το είναι του. Εγώ όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να είμαι για 24 ώρες το 24ωρο γιατρός έπρεπε να τα παρατήσω. Σε τέτοιου είδους λειτουργήματα ή θα είσαι πλήρως αφοσιωμένος ή δεν θα τα κάνεις. Η ιατρική δεν ασκείται από το περίσσευμα του χρόνου σου. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν φωνάζουμε κανέναν «χημικέ» ενώ αντίθετα λέμε «γιατρέ» ή «δάσκαλε». Αυτά τα λειτουργήματα βαφτίζουν τους ανθρώπους, ποτίζουν όλη τους τη μέρα. Αν δεν μπορείς να το αντέξεις πρέπει να κάνεις κάτι άλλο.

Επιστρέφοντας στην παράσταση, δίνεται ως υπότιτλος η φράση: μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας. Παρατήρησα ότι όλες οι ιστορίες εστιάζουν στον έρωτα. Που κρύβεται η ευτυχία τελικά;

Καταλήξαμε ότι οι άνθρωποι αναζητώντας την ευτυχία, που ουσιαστικά είναι στιγμές και όχι μια αιώνια κατάσταση, ψάχνουμε πολύ βασικά πράγματα τα οποία παραμένουν ίδια στο πέρασμα των χρόνων. Ένα από αυτά είναι ένας σύντροφος. Μάλλον είμαστε προγραμματισμένοι να προχωράμε μαζί με κάποιον να μην είμαστε μόνοι σε αυτή τη ζωή. Η αναζήτηση του έρωτα, λοιπόν, με σκοπό την ευτυχία, είναι πολύ σημαντική. Όπως επίσης τα ταξίδια ή οι σπουδές. Ο καθένας προσπαθεί να βελτιώσει την καθημερινότητά του με μικρά πράγματα.

Σε ό,τι αφορά στους ανθρώπους που σας εμπιστεύτηκαν τις ιστορίες τους, πόσο εύκολο τους ήταν να σκαλίσουν τις μνήμες του παρελθόντος;

Στην αρχή δυσκολεύτηκαν πολύ. Στη συνέχεια όμως η δυσκολία ήταν να τους σταματήσουμε. Οι ηλικιωμένοι έχουν φοβερή ανάγκη από κάποιον που θέλει να τους ακούσει. Στην Ελλάδα είναι αόρατοι. Κάθονται μόνοι μέσα στο σπίτι, αφού δεν υπάρχουν οι υποδομές που να ευνοούν την κινητικότητά τους. Είναι φοβερό. Χρησιμοποιούμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες σαν parking για τα μωρά. Αν τους συγκρίνουμε με ανθρώπους της ίδιας ηλικίας στο εξωτερικό θα δούμε ότι είναι πολύ πιο δραστήριοι, οι δικοί μας ηλικιωμένοι έχουν μαραζώσει, αφού δεν νιώθουν ενεργοί και χρήσιμοι στην κοινωνία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πεις που μπορεί να απολαύσει κανείς την παράσταση «Γιοι και κόρες: μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας»;

Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε πως οι πρώτες 2 εβδομάδες του Νοεμβρίου αποδείχτηκαν λίγες για το κοινό της Θεσσαλονίκης, έγιναν γρήγορα sold out και έτσι οι ‘Γιοι και κόρες’, επιστρέφουν για 10 επιπλέον γιορτινές παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς ‘Μελίνα Μερκούρη’. Σας περιμένουμε όλους!

 

Ζωή Καρασουλτάνη

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.