[ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ] Γιώργος Μιμηλίδης: Από τα γήπεδα της Ελλάδας σε αυτά της Γερμανίας

mimilidisΤα περισσότερα παιδιά σε νεαρή ηλικία επιθυμούν να γίνουν ποδοσφαιριστές. Δύσκολα θα ακούσεις ένα παιδί να θέλει να πρωταγωνιστήσει έξω από τον αγωνιστικό χώρο, σε ρόλο προπονητή. Ο Γιώργος Μιμηλίδης ανήκει σε αυτήν την σπάνια κατηγορία.Οι ποδοσφαιρικοί πάγκοι τον κέρδισαν και πλέον εκτελεί χρέη προπονητή στις ακαδημίες της ΕΛΛΑΣ Μονάχου στην Γερμανία. Σίγουρα πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει πολλά να πει. Πως είναι στην πραγματικότητα η ενασχόληση με την προπονητική; Συγκρίνονται ποδοσφαιρικά Ελλάδα και Γερμανία και φυσικά γιατί ένας ακόμα Έλληνας να φεύγει στο εξωτερικό για να ασχοληθεί με αυτό που αγαπά; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα μου απαντήθηκαν από κοντά σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Γιώργο.

Καταρχήν σε καλωσορίζω στην παρέα του Roadstory.gr και θα ήθελα να συστηθείς στους αναγνώστες μας.

Με λένε Γιώργο Μιμηλίδη.Είμαι 30 ετών, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. Ζω και εργάζομαι στο εξωτερικό σαν προπονητής ακαδημιών στην FC Hellas Munchen.

 Πες μου λίγα λόγια για την ομάδα.

Η ομάδα δημιουργήθηκε από ομογενείς το 1991 με σκοπό να βρίσκονται μεταξύ τους οι Έλληνες σαν μια ασχολία για τα Σαββατοκύριακα. Όλο αυτό εξελίχθηκε με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα δυο ανδρικές ομάδες (συμμετέχουν στο τοπικό πρωτάθλημα του Μονάχου), μία ομάδα παλαιμάχων, ακαδημίες σε όλα τα τμήματα καθώς και ομάδα βόλεϊ γυναικών. Στόχος της ομάδας είναι να μαζευτούν οι Έλληνες της περιοχής και η ομάδα να αποτελέσει σημείο συνάντησης για όλη την ομογένεια.

Ασχολείσαι λοιπόν με τις ακαδημίες που από όσο γνωρίζω έχουν συνάψει συμφωνία με τον Παναθηναϊκό. Ποιος είναι ακριβώς ο στόχος αυτού του εγχειρήματος;

Πράγματι υπάρχει μια συνεργασία με τον Παναθηναϊκό εδώ και ένα χρόνο. Για τα μικρά παιδιά υπάρχει έτσι ένα παράθυρο εξόδου για την Ελλάδα αν κάποιο απ’ αυτά έχει το ταλέντο να εξελιχθεί σε επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι υπάρχουμε και εμείς εδώ και να μην πάει χαμένο το ταλέντο παιδιών που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Μέσα στον Νοέμβριο πρόκειται να επισκεφθούμε την Ελλάδα για μια σειρά φιλικών με ΠΑΟ, ΑΕΚ, Ατρόμητο και Πανιώνιο. Υπάρχει στενή επαφή με τον Παναθηναϊκό και η συνεργασία μας αυτόν τον ένα χρόνο κρίνεται ικανοποιητική!

Πώς αποφάσισες να φύγεις στο εξωτερικό;

Δεν ήταν απόφαση στιγμής. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο εξωτερικό. Ήρθα στα ΤΕΦΑΑ, έπαιξα μπάλα στην Ελλάδα ερασιτεχνικά, ενώ ταυτόχρονα αναλάμβανα τις ακαδημίες της ομάδας που αγωνιζόμουνα. Αφού αποφοίτησα και λόγω της δύσκολης κατάστασης αποφάσισα να επιστρέψω στην Γερμανία. Εκεί υπάρχουν άλλωστε περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες για έναν νέο άνθρωπο.

mimilidis 1Οι Γερμανοί πώς μας αντιμετωπίζουν;

Έλληνες και Γερμανοί είχαν ανέκαθεν καλές σχέσεις μεταξύ τους. Σίγουρα το τελευταίο διάστημα, με όσα ‘εχουν συμβεί, έχουν διαταραχθεί κάπως. Καλλιεργείται από κάποιους ένα υπεροπτικό κλίμα, μια υποτίμηση ότι πρέπει να λέμε και ευχαριστώ που μας συντηρούν. Την ιστορία μας βέβαια συνεχίζουν να την σέβονται ενώ προσωπικά στην δουλεία μου δεν έχω εισπράξει ποτέ ρατσισμό ή υποτίμηση.

Έχοντας δουλέψει σε ακαδημίες στην Ελλάδα μπορείς να τις συγκρίνεις με αντίστοιχες στην Γερμανία;

Κατ’ αρχήν είναι όλα πιο οργανωμένα, εξοπλισμοί, εγκαταστάεις και γενικά οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ καλύτερες τόσο για τον προπονητή όσο και για τους ποδοσφαιριστές. Είναι όντως κοντά στο τέλειο. Μπορεί το προπονητήριο σε ένα χωριό της Γερμανίας να λειτουργεί στην εντέλεια, ενώ απ’ την άλλη να υπάρχουν τεράστια προβλήματα και ελλείψεις σε μια επαγγελματική ελληνική ομάδα. Η διαφορά είναι πράγματι τεράστια.

Τα παιδιά απαιτούν λεπτούς χειρισμούς λόγω του νεαρού της ηλικίας τους. Πόσο εύκολα μπορεί να είναι η δουλειά ενός προπονητή ακαδημιών;

Ο προπονητής είναι συνάμα και παιδαγωγός. Εκτός από το ποδόσφαιρο προσπαθεί να περάσει στα παιδιά τρόπους συμπεριφοράς σεβασμό, πνεύμα συνεργασίας και το απλούστερο όλων να μάθουν να χάνουν και να κερδίζουν. Πράγματι δεν είναι εύκολο, κάθε παιδί έχει την δική του προσωπικότητα και απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση. Όταν όμως βρεις το κουμπί του τότε σίγουρα θα σε καταλάβει και θα πάρει το σωστό δρόμο.

Χρειάστηκε να αλλάξεις την προπονητική σου φιλοσοφία φεύγοντας από την Ελλάδα;

Όχι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο τρόπος προπόνησης σε αυτές τις ηλικίες (6-12 ετών) είναι παντού ο ίδιος. Σκοπός είναι να μεταβιβάσεις στα παιδιά τα βασικά του αθλήματος. Κυριάρχο ρόλο έχει το παιχνίδι και όχι οι ασκήσεις τακτικής και φυσικής κατάστασης, κάτι που δουλεύουμε σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα παιδιά έρχονται για να παίξουν ποδόσφαιρο, να αγαπήσουν την δράση και να βελτιωθούν περνώντας ευχάριστα την ώρα τους. Αν κάποιο παιδί συνεχίσει πιο επαγγελματικά, τότε τα πράγματα γίνονται σαφώς πιο απαιτητικά.

Προσωπικά ποιο στυλ παιχνιδιού σε αντιπροσωπεύει; Έχεις κάποιο πρότυπο προπονητή σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς καλούς προπονητές, αλλά οι ομάδες δυστυχώς δεν τους εμπιστεύονται. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω κάποιον συγκεκριμένα, γιατί μου αρέσει να παίρνω τα καλά στοιχεία από όλους τους συναδέλφους. Προσωπικά μου αρέσει το επιθετικό, οργανωμένο ποδόσφαιρο, όπου δεν λείπει όμως η φαντασία στις ενέργειες των ποδοσφαιριστών. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιον προπονητή, πιστεύω ότι ο Γκουαρντιόλα αντιπροσωπεύει πλήρως το ποδόσφαιρο που θέλω να παίζω με τις ομάδες μου.

mimilidis 2Θα ήθελες να γίνεις προπονητής σε επαγγελματικό επίπεδο ή σου αρέσει να «δημιουργείς» εσύ ποδοσφαιριστές στις ακαδημίες σου;

Αγαπώ το ποδόσφαιρο και φυσικά μου αρέσει να ασχολούμαι με τα πιτσιρίκια. Σίγουρα όμως αποτελεί όνειρο ζωής να δουλέψω πιο επαγγελματικά αν μου δοθεί στο μέλλον η ευκαιρία.

Πώς βλέπεις το παράδειγμα της Ντόρτμουντ; Μετά την οικονομική της κατάρρευση εμπιστεύτηκε νέα παιδιά από τις ακαδημίες της ή μάζεψε ταλέντα μικρής ηλικίας με μηδαμινό κόστος στις τάξεις της. Το αποτέλεσμα την δικαίωσε. Θεωρείς ότι βρίσκεται στις ακαδημίες η λύση για κάθε ομάδα;

Η Ντόρτμουντ έπραξε έξυπνα και πράγματι της «βγήκε» και με το παραπάνω. Οι ακαδημίες είναι μια εξαιρετική λύση, αλλά το πρόβλημα είναι ότι χρειάζονται πίστωση χρόνου. Τα αποτελέσματα δεν θα έρθουν σε 1-2 χρόνια. Με μεγάλη υπομονή όμως και σωστή δουλειά οι κόποι μιας ομάδας θα δικαιωθούν σε βάθος χρόνου.

Το γερμανικό ποδοσφαιρικό προιόν μπορεί να συγκριθεί γενικότερα με το ελληνικό;

Σου λέω μόνο ότι στην Μπάγερν δεν μπορείς να βρεις εισητήριο μέχρι το τέλος της σεζον. Δεν υπάρχει σύγκριση νομίζω. Οι υποδομές, τα γήπεδα και γενικά ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο κόσμος το ποδόσφαιρο δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα. Το γερμανικό πρωτάθλημα ελκύει τον θεατή από την τηλεόραση, αυτόν που το ζει μέσα από το γήπεδο και φυσικά τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές. Πιστεύω πως οι Γερμανοί γνωρίζουν να πουλάν ιδανικά το ποδοσφαιρικό τους προιόν, σε αντίθεση με την χώρα μας.

Το ελληνικό πρωτάθλημα το παρακολουθούν καθόλου;

Δεν υπάρχει στον χάρτη το ελληνικό ποδόσφαιρο για τους Γερμανούς, κακά τα ψέματα. Μόνο αν κάποια ελληνική ομάδα αγωνίζεται στην Ευρώπη. Στο παρελθόν είχαμε πετύχει μεγάλες επιτυχίες κόντρα σε γερμανικές ομάδες, αλλά νομίζω ότι πλέον έχει ανοίξει αρκετά  η ψαλίδα.

mimilidis 3Εσύ το παρακολουθείς το ελληνικό πρωτάθλημα; Πως τα βλέπεις τα πράγματα;

Φυσικά και το παρακολουθώ, όπως και όλοι οι ομογενείς. Η διαφορά δυναμικότητας είναι μεγάλη, το πρωτάθλημα έχει γίνει δύο ταχυτήτων. Με χαροποιεί όμως ιδιαίτερα η ενίσχυση ομάδων της περιφέρειας. Εκτός του ότι φέρνουν καλούς ποδοσφαιριστές, προσπαθούν να παίξουν και όμορφο ποδόσφαιρο.

Δίνεται βάρος στις ακαδημίες στην Ελλάδα;

Με την υπάρχουσα κατάσταση έχει γίνει πλέον μονόδρομος η ενίσχυση των ακαδημιών. Δεν υπάρχει η δυνατότητα στις ομάδες να αγοράσουν παίκτες και έτσι αναγκάζονται να κοιτάξουν τα φυτώριά τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα βγει κερδισμένο από όλο αυτό. Αν ένα ταλαντούχο παιδί αρχίσει να παίρνει ευκαιρίες από μικρή ηλικία και παράλληλα δουλευτεί σωστά, τότε σε λίγα χρόνια θα είναι σε θέση να κάνει την διαφορά. Χρειάζεται όμως υπομονή.

Θα γύριζες αύριο στην Ελλάδα αν είχες κάποια πρόταση;

Οι συνθήκες είναι σίγουρα άσχημες, αλλά την αγαπάμε την Ελλάδα μας. Έχει άλλωστε ξεχωριστή αξία να δουλεύεις στην πατρίδα σου. Νομίζω πως θα γύριζα, ναι.

Θα ήθελα να κλείσουμε με ένα μήνυμα για τα νέα παιδιά και τους αναγνώστες του RoadStory.gr.

Καταρχήν θα πρέπει να υπάρχει αγάπη σε ότι κάνει κανείς, είτε αυτό λέγεται ποδόσφαιρο, είτε οτιδήποτε άλλο. Είναι καλό να κάνουμε όνειρα, χρειάζεται όμως σκληρή δουλειά και τύχη για να τα καταφέρει κανείς. Η αλήθεια, όσο σκληρό και αν ακούγεται, είναι ότι οι συνθήκες στο εξωτερικό είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με την Ελλάδα. Θεωρώ, όμως, ότι αν είσαι δραστήριος άνθρωπος και αγαπάς αυτό που κάνεις, όπου και αν αυτό γίνεται, αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρεις.

Κώστας Παπαγεωργίου

One Response to "[ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ] Γιώργος Μιμηλίδης: Από τα γήπεδα της Ελλάδας σε αυτά της Γερμανίας"

  1. ΣΕΛΗΝΙΩΤΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ   Οκτώβριος 25, 2013 at 1:45 μμ

    Ε ρε εσεις οι ποντιοι δεν παιζεστε με τιποτα γιαυτο εμεις οι κρητικοι σας αγαπαμε….

    Απάντηση

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.