[ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ] Η συμπεριφορική οπτομέτρης Μαρία Ταρασούδη-Ζώρου μας εξηγεί την έννοια του Vision Training

vision training 10

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει πολύ περισσότερες απαιτήσεις από την κοντινή μας όραση, καθώς όλοι είμαστε με ένα κινητό ή ένα tablet στο χέρι, μπροστά από έναν υπολογιστή και συνεχώς γράφουμε, διαβάζουμε ατελείωτες ώρες, με τη διαδικασία αυτή να ξεκινά από τα σχολικά και να συνεχίζεται στα ακαδημαϊκά μας χρόνια, τα οποία μάλιστα ολοένα και επεκτείνονται χρονικά με μεταπτυχιακά, διδακτορικά προγράμματα κ.α. Ζαλάδες, πονοκέφαλοι, δυσκολία στην κατανόηση ή την αποστήθιση, στη συγκέντρωση, κακή οπτική μνήμη είναι μερικά από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά όλοι, ενήλικες και παιδιά. Κάπου εδώ έρχεται η συμπεριφορική οπτομέτρης Μαρία Ταρασούδη- Ζώρου να μας «ανοίξει» κυριολεκτικά και μεταφορικά τα μάτια εισάγωντάς μας στην έννοια του VisionTraining.

Μπορούν όλοι να ωφεληθούν από ένα πρόγραμμα VisionTraining; ΝΑΙ!
Χρειάζονται όλοι το VisionTraining; ΟΧΙ!

Η Μαρία Ταρασούδη- Ζώρου, μας εξηγεί, ποιοι είναι αυτοί που το χρειάζονται περισσότερο, πως μπαίνει κανείς σε ένα πρόγραμμα VisionTraining, πόσο διαρκεί αυτό και τι αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά!

Μαρία, δώσε μας έναν ορισμό σχετικά με το τι είναι το Vision Training.

Το VisionTraining είναι μια διαδικασία ασκήσεων για τον εγκέφαλο και τα μάτια! Σκοπός είναι  να διορθώσουμε τις οπτικές δεξιότητες μας και να μάθουμε έναν καινούργιο τρόπο να βλέπουμε, έναν καινούργιο τρόπο να συντονίζουμε τα μάτια μας, έτσι ώστε να είμαστε πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στο περιβάλλον μας. Αυτό αφορά εξίσου ένα παιδί αλλά και έναν ενήλικα. Για παράδειγμα, σε ένα παιδί είναι σύνηθες το φαινόμενο εμφάνισης προβλημάτων στην ανάγνωση.

Εφόσον έχουμε ελέγξει σε έναν οφθαλμίατρο ότι δεν υπάρχει κάποιο ανατομικό ή παθολογικό πρόβλημα, ότι τα μάτια μας είναι καθαρά και διαυγή ως οπτικά μέσα και μπορούμε να κάνουμε πρόσληψη της πληροφορίας, συμπεραίνουμε ότι φταίει ο τρόπος που χρησιμοποιούμε ή συντονίζουμε τα μάτια μας. Εμείς, λοιπόν, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες, χρησιμοποιώντας γυαλιά, ειδικό εξοπλισμό, φίλτρα ή πρίσματα, έτσι ώστε να δείξουμε στο παιδί (ή στον ενήλικα) πώς να χρησιμοποιεί τα μάτια του πιο αποτελεσματικά για να μπορεί να διαβάζει με περισσότερη άνεση.

vision training 5Το ότι έχουμε 2 μάτια και βλέπουμε δεν σημαίνει ότι ξέρουμε να τα χρησιμοποιούμε με την απόλυτη ακρίβεια και με την απόλυτη λειτουργικότητα για να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας διαδικασίες όπως μια ανάγνωση, η οποία είναι πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία. Η όραση είναι μια διαδικασία που μαθαίνεται;

Ο συμπεριφορικός οπτομέτρης εστιάζει κυρίως στον τρόπο με τον οποίο συντονίζουμε το σώμα και τα δυο μας μάτια, στο πώς ερμηνεύουμε τις οπτικές πληροφορίες και στο περιβάλλον στο οποίο δουλεύουμε. Προσπαθεί να κάνει την όραση όσο πιο λειτουργική γίνεται. Αυτό εξαρτάται πάντα από τις ανάγκες και απαιτήσεις που έχει ο καθένας μας από την όρασή του.

Εσύ πως αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό τον τόσο εξειδικευμένο τομέα της οπτομετρίας;

Όντας κι εγώ «παθούσα» μιας τέτοιας κατάστασης (ανεπάρκειας σύγκλισης) από πολύ μικρή ηλικία αντιμετώπιζα προβλήματα στο σχολείο. Δυσκολευόμουν στην ανάγνωση, έβλεπα τα γράμματα να «χοροπηδούν» και έχανα τη σειρά μου όταν διάβαζα. Συνεχώς αφαιρούμουν και μου έπαιρνε ώρες να τελειώσω με τα μαθήματά μου.  Έτσι το βίωνα και έτσι το περιέγραφα στους γονείς μου. Ένα μικρό παιδί, δεν μπορεί να καταλάβει πως βλέπουν οι γύρω του, νομίζει πως όλοι βλέπουν όπως εκείνο. Επομένως, συνήθως αργεί να εκδηλώσει την όποια δυσκολία. Εκείνα τα χρόνια εντοπίσαμε ότι τα δυο μου μάτια δυσκολεύονταν να συγκλίνουν, όταν κοιτούσα κοντά. Έτσι απέκτησα την ταμπέλα της ανεπάρκειας σύγκλισης, αλλά λύση δεν βρήκα στο πρόβλημά μου. Κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών μου χρόνων έμαθα για τη συμπεριφορική οπτομετρία, που αποτελεί εξειδίκευση στο ενιαίο επάγγελμα του οπτικού οπτομέτρη και δίνει λύση σε τέτοια προβλήματα. Αποφάσισα να βοηθήσω τους ανθρώπους και κυρίως τα μικρά παιδιά που αντιμετωπίζουν το ίδιο ή παρόμοιο πρόβλημα με εμένα. Και δεν είναι λίγοι.

Έρευνες έχουν δείξει ότι 1 /4 παιδιά έχουν κάποιο πρόβλημα λειτουργικής όρασης! 1/3 παιδιά με διάσπαση προσοχής έχουν ΜΟΝΟ ανεπάρκεια σύγκλισης, ενώ τα παιδιά με διάσπαση προσοχής έχουν 3πλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν και ανεπάρκεια σύγκλισης!

Εμάς μας ενδιαφέρει να εντοπίσουμε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όρασης που συνεισφέρει στις δυσκολίες του κάθε παιδιού. Εφόσον εντοπιστεί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και να το θεραπεύσουμε μέσω του VisionTraining.

Δηλαδή όσο πιο νωρίς μπει κανείς σε αυτή τη διαδικασία τόσο καλύτερα;

Ναι. Είναι σημαντικό να βρεθεί λύση όταν πρωτοεμφανίζονται τα συμπτώματα και οι δυσκολίες, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο. Από την άλλη, ποτέ δεν είναι αργά για VisionTraining.

maria tarasoudi optometria

Πως ξεκινάει η διαδικασία του Vision Training;

Αρχικά θα πρέπει να προηγηθεί μια εξέταση από οφθαλμίατρο, ώστε να αποκλειστεί κάποια παθολογία. Κατόπιν, η συμπεριφορική οπτομετρική αξιολόγηση θα μας δείξει σε ποιες οπτικές δεξιότητες υπάρχουν δυσκολίες και με ποιούς τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε. Όλη η διαδικασία διαρκεί περίπου 1 ή 1,5  ώρα και κάποιες φορές θα χρειαστεί και δεύτερο ραντεβού. Έτσι μπορούμε να εντοπίσουμε όλες τις δυσκολίες και να διαμορφώσουμε το εξατομικευμένο πρόγραμμα Vision Training που θα δώσει τη λύση.

Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες ενηλίκων στις οποίες απευθύνεται;

Ας πάμε σε κάτι πολύ συνηθισμένο, δηλαδή σε κάποιον που εργάζεται σε ένα περιβάλλον γραφείου. Πρέπει να αφιερώνει πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή, να διαβάζει, να σημειώνει και όλα αυτά που κοιτάζει είναι σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου. Ας αφήσουμε απέξω την πρεσβυωπία και ας φανταστούμε έναν 30άρη.

Πάμε εμείς τώρα να ελέγξουμε αν αυτός ο άνθρωπος, που όλη την ημέρα πρέπει να φέρει εις πέρας μια «χ» δουλειά σε μικρή απόσταση, αν έχει τη σύγκλιση, την προσαρμογή και τις άλλες οπτικές δεξιότητες που απαιτούνται για την δουλειά του. Μας ενδιαφέρει αφενός να μπορέσει να τελειώσει το 8ωρό του και να φέρει εις πέρας τη δουλειά του χωρίς να βλέπει διπλά ή να έχει πονοκέφαλο, χωρίς να δακρύζουν τα μάτια του, χωρίς να κουράζεται, χωρίς να αφαιρείται το μυαλό του. Προσπαθούμε, δηλαδή, να τον κάνουμε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό στη δουλειά του και εκτός αυτού μας ενδιαφέρει, όταν τελειώσει η δουλειά του να είναι σε θέση να πάρει το αυτοκίνητο, να οδηγήσει και να μη βλέπει θολά.

Σε ποιες άλλες περιπτώσεις βοηθά το Vision Training;

Γενικά, το Vision Training είναι ιδανικό για περιπτώσεις αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι), για κάθε ηλικία. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις στραβισμού πριν και μετά την εγχείρηση, μπορεί να βοηθήσει παιδιά με αναπτυξιακά προβλήματα, μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία αλλά και στον τομέα της αποκατάστασης μετά από κάποιο τραύμα στο κεφάλι.

Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτεται κανείς τον συμπεριφορικό οπτομέτρη;

Οι συνεδρίες είναι συνήθως εβδομαδιαίες. Υπάρχουν, όμως και ασκήσεις που δίνουμε για το σπίτι σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό που δανείζουμε για να τις πραγματοποιήσουν. Εφόσον το πρόγραμμα είναι εξατομικευμένο, μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του ενδιαφερόμενου.

vision training 3Πόσο διαρκεί το πρόγραμμα αυτό και σε τι χρονικό διάστημα αρχίζουν να γίνονται εμφανή τα αποτελέσματα;

Ανάλογα την περίπτωση! To Vision Training διαρκεί συνήθως μερικούς μήνες και σπάνια περισσότερο από χρόνο. Τα πρώτα αποτελέσματα γίνονται αισθητά μέσα στο πρώτο διάστημα και δίνουν επιπλέον κίνητρο στον εκπαιδευόμενο να συνεχίσει.  

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα;

Ναι. Δεν υπάρχει νευρολογικά διαδικασία για να ξε-μάθεις κάτι! Εφόσον μάθεις έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο να χρησιμοποιείς την όρασή σου, για να κάνεις αυτό που θέλεις στη δουλειά σου, γίνεται κτήμα σου.

Το Vision Training είναι τομέας που συνδέεται άμεσα και με άλλες επιστήμες;

Φυσικά, συνεργαζόμαστε και με άλλες ειδικότητες, όπως οφθαλμιάτρους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές γιατί είναι κομμάτι της αποκατάστασης. Στις περιπτώσεις στραβισμού, για παράδειγμα, κάνουμε visiontraining πριν και μετά την εγχείρηση και βοηθά στο να σταθεροποιηθεί το αποτέλεσμα της εγχείρησης. Φανταστείτε το σαν την φυσιοθεραπεία πριν και μετά από μια εγχείρηση στο σώμα. Οι ασθενείς μαθαίνουν να ελέγχουν καλύτερα τα μάτια τους. Ο γιατρός θα βοηθήσει με την εγχείρηση μειώνοντας τη γωνία του στραβισμού και στη συνέχεια θα διατηρηθεί καλύτερα αυτό το αποτέλεσμα, γιατί έχει ενισχυθεί η διόφθαλμη συνεργασία.

Οι ασκήσεις ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία;

Υπάρχουν κάποια βασικά πρωτόκολλα που ακολουθούμε. Είτε είσαι ενήλικας, είτε παιδί πρέπει να περάσεις από τα ίδια στάδια, απλά στα μικρά παιδιά το κάνεις με τρόπο που να μοιάζει με παιχνίδι για να είναι διασκεδαστικό. Επομένως, ναι, προσαρμόζουμε τις ασκήσεις ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας, αλλά πάντα το Vision Training γίνεται σε ένα επίπεδο δυσκολίας ώστε να είναι ωφέλιμο. Πρέπει να βρω τα δικά σου όρια. Αν σου κάνω πολύ εύκολη την άσκηση δεν θα έχεις αποτέλεσμα. Στον αντίποδα, αν την κάνω πολύ δύσκολη μπορεί να νιώσεις ότι δεν θέλεις να συμμετέχεις, ότι είναι πάνω από τις ικανότητές σου και δεν μπορείς να μπεις σε αυτή τη διαδικασία. Πάντα προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε το παιδί ή τον ενήλικα, τον βοηθούμε να νιώσει ότι μπορεί και τα καταφέρνει.

Το Vision Training μπορεί να αντικαταστήσει τα γυαλιά;

Δεν αντικαθιστά τα γυαλιά και δεν σχετίζεται με το αν κάποιος έχει μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό. Κατά περιπτώσεις μπορεί να δώσουμε και εμείς βοηθητικά γυαλιά μείωσης οπτικού στρες για την κοντινή όραση.

Φαίνεται οτι σου αρέσει πολύ η δουλειά σου!

Εισπράττω πολύ μεγάλη ικανοποίηση όταν μπορώ να βοηθήσω έναν άνθρωπο να πετύχει τους στόχους του και να βελτιώσει τη ζωή του. Κάνω ένα από τα ωραιότερα επαγγέλματα του κόσμου!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα πατώντας ΕΔΩ

Μάθετε νέα σχετικά με το Vision Training μέσα από τη σελίδα του στο Facebook

zoe

 

 

 

Ζωή Καρασουλτάνη
zoi.roadstory@gmail.com

 

Διαβάστε επίσης: 

Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στο διάβασμα! Διάσπαση προσοχής ή ανεπάρκεια σύγκλισης;

Όραση και δυσλεξία – Δύο άμεσα συνδεδεμένες έννοιες

Ο περίπλοκος μηχανισμός της ανάγνωσης

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.