[ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ] Μαριάννα Κουτάντου- Βαγγέλης Χατζόπουλος: Οι Πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές Αργεντίνικου Τάνγκο στο RoadStory.gr

Πάθος, έκρηξη, δυναμισμός, άκρατος ερωτισμός… αλλά και αρμονία, τρυφερότητα, ευαισθησία… αυτά ήταν τα στοιχεία που κέρδισαν τη Μαριάννα Κουτάντου και τον Βαγγέλη Χατζόπουλο και τους ώθησαν να ασχοληθούν με το Αργεντίνικο Tango.

e1d99289-eb8d-441b-9dc6-6650e066780c

Εμείς θα πούμε, ευτυχώς που τα διέκριναν διότι διαφορετικά δεν θα μιλούσαμε τώρα για την πρωτιά τους στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Tango, που διεξήχθη το περασμένο καλοκαίρι στη Ρώμη. Βέβαια, μας προετοίμαζαν γι’ αυτή τη  νίκη αυτή από πέρυσι, όταν η Μαριάννα και ο Βαγγέλης κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στον ίδιο διαγωνισμό. Και δεν είναι οι μοναδικές διακρίσεις τους! Από το 2009 που έδεσαν σαν χορευτικό ζευγάρι (και όχι μόνο! Θα πούμε στην πορεία τα υπόλοιπα) έχουν στεφθεί πρωταθλητές Ελλάδας το 2011 στο Tango Salon, έχουν συμμετάσχει σε ένα μεγάλο αριθμό από shows, festival και σεμινάρια, μεταξύ αυτών και το Tango Camp Eretria το 2011, ενώ την ίδια χρονιά ανέλαβαν την καλλιτεχνική διεύθυνση της  Academia del tango στο κέντρο της Αθήνας.

Πάμε να τους γνωρίσουμε!!!

Καταρχάς συγχαρητήρια παιδιά! Και ευχαριστούμε που με τη νίκη σας αυτή συμβάλλετε με το δικό σας τρόπο στον επαναπροσδιορισμό της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό! Θέλω να μου πείτε μερικά πράγματα για το διαγωνισμό και την πρωτιά που κατακτήσατε, γιατί αρκετοί από εμάς δεν είμαστε επαρκώς ενημερωμένοι με τα θέματα που αφορούν στο χορό.

Μαριάννα: Ευχαριστούμε! Πρόκειται για το μοναδικό Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Αργεντίνικου Tango, ο οποίος μάλιστα είναι συμβεβλημένος με τον Παγκόσμιο διαγωνισμό Mundial de tango που γίνεται στο Buenos Aires. Διεξάγεται τα τελευταία 4 χρόνια. Εμείς συμμετείχαμε τις τελευταίες 2 χρονιές, κατακτώντας τη δεύτερη και την πρώτη θέση το 2012 και το 2013 αντίστοιχα. Με αυτή μας τη νίκη εξασφαλίσαμε την απευθείας συμμετοχή μας στον τελικό του Παγκοσμίου διαγωνισμού στο BuenosAires, με δωρεάν εισιτήρια και διαμονή. Έτσι, είχαμε την τιμή να εκπροσωπήσουμε την Ευρώπη και την Ελλάδα φυσικά σε παγκόσμιο επίπεδο. 

936485_10151475617220740_1146304100_nΠως ήταν η εμπειρία σας στο BuenosAires; Τι θέση κατακτήσατε εκεί; Τι θα σας μείνει από αυτό το ταξίδι; Απ’ όσο ξέρω δεν ήταν η πρώτη σας φορά στον Παγκόσμιο διαγωνισμό.

Βαγγέλης: Ήταν η 2η φορά που συμμετείχαμε στο Mundial de tango. Αυτή τη φορά ξεπεράσαμε τη 47η θέση της προηγούμενης, φτάνοντας στην 22η μεταξύ των 400 συνολικά ζευγαριών από όλο τον κόσμο. Βέβαια, και μόνο το γεγονός ότι διαγωνιζόμενος στον τελικό παρακολουθούσαν στο γήπεδο 10.000 άνθρωποι, σε κάνει να νιώθεις ένα ρίγος πατώντας στην πίστα. Ωστόσο, το ταξίδι μας διήρκησε περίπου 1 μήνα, όπου παρακολουθήσαμε ιδιαίτερα και ομαδικά μαθήματα με τον δάσκαλό μας, τον Silvio La Via, αλλά και με άλλους μεγάλους δασκάλους και χορέψαμε σε milongas (Αργεντίνικες βραδιές) με κόσμο από όλον τον κόσμο. Μεταξύ άλλων κρατάμε μέσα μας τα shows που δώσαμε ως καλεσμένοι σε 5 από τις σημαντικότερες, πιο γνωστές και πιο παραδοσιακές milongas του Buenos Aires. Είναι πολύ συγκινητική εμπειρία να χορεύεις σε χώρους όπου έχουν πατήσει μύθοι του αργεντίνικου tango των τελευταίων 50 χρόνων, μπροστά σε τόσους παλιούς αργεντίνους χορευτές tango και να καταχειροκροτείσαι!

Υπάρχουν κατηγορίες tango στις οποίες διαγωνίζονται τα ζευγάρια;

Β: Ναι, ο διαγωνισμός έχει 2 κατηγορίες: α) Το «TangoEscenario» όπου το ζευγάρι διαγωνίζεται μόνο του στην πίστα, χορεύοντας ένα τραγούδι το οποίο έχει επιλέξει, χορογραφήσει και εξασκήσει από πριν. β) Το «TangoSalon», το κοινωνικό tango δηλαδή, διαγωνίζονται στην πίστα πολλά ζευγάρια ταυτόχρονα(6 έως 12 ζευγάρια σε κάθε γύρο συνήθως) και χορεύουν 3 άγνωστα κομμάτια μέχρι εκείνη τη στιγμή, εντελώς αυτοσχεδιαστικά. Εμείς αγωνιστήκαμε στη 2η κατηγορία, δηλαδή στο αυτοσχεδιαστικό παραδοσιακό αργεντίνικο tango.

Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που σας έκανε να ξεχωρίσετε;

Μ: Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα οι κριτές. Ίσως είναι το ότι είμαστε ζευγάρι και στη ζωή, ερωτευμένοι και ευτυχισμένοι και αυτό βγαίνει σίγουρα στην αγκαλιά και στην ερμηνεία. Ίσως πάλι να είναι, όπως λέει και ο δάσκαλός μας, «Corasongriego», δηλαδή «Καρδιά Ελληνική» ! Αυτό που κρίνουν πάντως οι κριτές είναι η αγκαλιά, η μουσικότητα, η επικοινωνία, η τεχνική και η πραγματική ερμηνεία, δηλαδή θέλουν να δουν ότι πραγματικά το ζεις και το απολαμβάνεις εκείνη τη στιγμή.

2f0afa83-7922-480b-9d21-fc5f6f6280d2Τώρα δεν μπορώ να μη ρωτήσω πως έγινε αυτό το δέσιμο μεταξύ σας… Πως γνωριστήκατε και πως τελικά καταλήξατε παρτενέρ (ελπίζω να το είπα σωστά) ο ένας του άλλου στη σκηνή αλλά και στη ζωή;

Β: Πολύ σωστά το είπες. Αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία! Εν συντομία, το 2009 η Μαριάννα είχε μια επαγγελματική πρόταση να συμμετάσχει στη μουσικοθεατρική παράσταση «Με κόκκινο κραγιόν» με την Βίκυ Κουλιανού. Μια από τις επόμενες ημέρες, με είδε σε ένα σεμινάριο Αργεντίνικου tango και το ίδιο βράδυ με συνάντησε σε μια milonga. Με πλησίασε λέγοντάς μου «Έχω να σου κάνω μια πρόταση», της απάντησα «Τι πρόταση, γάμου;» και μας έπιασαν τα γέλια. Μαζί μας προφανώς γελούσε και ο Θεός, αφού χορέψαμε εκείνο το βράδυ και νιώσαμε και οι δυο μια περίεργη σύνδεση, συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε σε αυτή την κάπως ερωτική παράσταση, στην οποία αναπαριστούσαμε ένα ζευγάρι που γνωρίζεται σε ένα μπαράκι, χορεύει και ερωτεύεται. Στις τελευταίες παραστάσεις ήμασταν ήδη ζευγάρι στη ζωή και ξεκινήσαμε να εξασκούμαστε και να δουλεύουμε μαζί. Σε σύντομο χρονικό διάστημα παντρευτήκαμε και όλα τα άλλα ήρθαν πολύ γρήγορα, μέσα από σκληρή δουλειά και αρκετή τύχη.

Μου είπατε προηγουμένως ότι έχετε δάσκαλο, παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι διδάσκετε tango, γιατί συμβαίνει αυτό;

Μ: Το tango είναι αστείρευτο, δεν έχει όρια, είναι ένας τεράστιος κόσμος που λαχταράς όλο και περισσότερο να ανακαλύψεις. Εάν θέλεις λοιπόν να εξελίσσεσαι δεν πρέπει ποτέ να σταματήσεις να είσαι μαθητής. Κανείς δεν μπορεί να πει στο tango ότι τα έμαθε όλα και δεν χρειάζεται πλέον μαθήματα. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, ο δάσκαλός μας είναι ο Αργεντίνος Silvio La Via, ο οποίος είναι maestro πολύ μεγάλων και γνωστών χορευτών στην Αργεντινή και όχι μόνο. Θα λέγαμε ότι είναι ένας «γκουρού» του tango. Επισκέπτεται πολύ συχνά την Ελλάδα, την οποία λατρεύει και όποτε έχουμε την ευκαιρία προσπαθούμε να ρουφήξουμε όση περισσότερη γνώση, πληροφορία και εμπειρία μπορούμε για να γίνουμε καλύτεροι για εμάς αλλά και για τους μαθητές μας. Εκτός από δάσκαλος για εμάς είναι φίλος, πατέρας, ψυχολόγος. Ένας σοφός που μας δείχνει πάντα τον σωστό δρόμο να πορευτούμε!

SONY DSC

Εσείς πως επιλέξατε το tango; Ξεκινήσατε από άλλα είδη χορού και καταλήξατε σε αυτό ή ήταν η πρώτη σας επιλογή;

Μ: Εγώ είχα ξεκινήσει με παραδοσιακούς χορούς από 8 έως 12 ετών, ενώ λίγο αργότερα έκανα λίγο κλασικό μπαλέτο και σύγχρονο. Η επιθυμία να κάνω tango υπήρχε πάντα, μέχρι που πριν 10 χρόνια ένας φίλος μου με πήγε σε μια milonga, όπου είδα πως χορεύεται το κοινωνικό tango και το λάτρεψα! Μάλλον το tango επέλεξε εμένα εκείνη τη βραδιά. Πριν ξεκινήσω μαθήματα, είχα δει tango σε μια παράσταση στον Λυκαβηττό. Καθόμουν αρκετά μακριά από την σκηνή, αλλά αυτό που μου έμεινε έντονα στο μυαλό ήταν η κίνηση από τα φορέματα που φορούσαν οι χορεύτριες καθώς χόρευαν. Ήταν κάτι μαγευτικό, το οποίο κράτησα υποσυνείδητα χωρίς καν να το καταλάβω. Ο χορός αυτός με εκφράζει σαν προσωπικότητα, βγάζει έκρηξη, αρμονία, επικοινωνία και απεικονίζει την σχέση αρσενικού θηλυκού σε όλη της την οντότητα. 

Β: Κι εγώ ξεκίνησα με παραδοσιακούς χορούς στο Λύκειο. Μετά το στρατό δοκίμασα 1 χρόνο latin χορούς. Όταν σε εκείνη τη σχολή δοκίμασα ένα μάθημα Αργεντίνικοtango ξετρελάθηκα, σταμάτησα τα υπόλοιπα και έψαξα μια σχολή tango. Από το πρώτο μάθημα ένιωσα ότι είναι πολύ ελεύθερος χορός, χωρίς προκαθορισμένες φιγούρες, με τον οποίο θα μπορούσα να εκφραστώ ολοκληρωτικά. Μου άρεσε η ιδέα του να ανοίξεις την καρδιά σου και να αγκαλιάσεις έναν άγνωστο άνθρωπο. Επίσης με τράβηξε ο ρομαντισμός, η εσωτερικότητα και ο μυστικισμός που τον περιβάλλει, ενώ ταυτόχρονα μέσα στον μαγευτικό κόσμο του tango τονίζονται οι ιδανικοί ρόλοι του καθένα: ο άντρας τρυφερός, γλυκός αλλά παράλληλα αποφασιστικός και δυνατός, πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη. Η γυναίκα θηλυκή, ερωτική, αφήνεται, εμπιστεύεται αλλά την ίδια στιγμή με προσωπικότητα, στηρίζεται στα πόδια της και δεν εξαρτάται!

Γιατί πιστεύετε ότι το tango πρέπει να διδάσκεται ξεχωριστά και αποκλειστικά και όχι να είναι ενσωματωμένο σε ένα συνολικό πρόγραμμα μιας σχολής χορού, στην οποία διδάσκονται κι άλλα είδη;

Β: Το tango είναι κουλτούρα, τρόπος ζωής και δεν έχει σχέση με οποιονδήποτε άλλον χορό. Για να βιώσεις την ομορφιά του πρέπει να του αφιερώσεις χρόνο και να τον εντάξεις στην ζωή σου. Δεν συμβιβάζεται σε μετριότητες. Συνήθως όσοι τον πρωτογνωρίζουν, ή δεν τους τραβάει το ενδιαφέρον και σταματούν στους 6 μήνες το πολύ, ή μαγεύονται και μετατρέπονται σε μανιώδεις λάτρεις του σταματώντας την ενασχόληση με άλλα είδη χορού. Οι άνθρωποι που συνθέτουν την κοινότητα του tango είναι άλλοι από αυτούς που ασχολούνται με τους υπόλοιπους χορούς. Έτσι, οι παρέες και τα μέρη στα οποία συναντάς και χορεύεις το tango, είναι διαφορετικά και δεν μπορούν να αναμειχθούν μεταξύ τους. Εμάς μας ενδιαφέρει αποκλειστικά η μελέτη, η διάδοση και η εκμάθηση του χορού, της μουσικής και του πολιτισμού μόνο του αργεντίνικου tango, οπότε δεν βρίσκουμε κάποιο λόγο να προσθέσουμε και άλλους χορούς στο πρόγραμμα της Academia del Tango.

Έχω την αίσθηση ότι στην Ελλάδα δεν είμαστε ιδιαίτερα μυημένοι στο χορό. Ισχύει;

Μ, Β: Τα τελευταία χρόνια, ίσως λόγω των χορευτικών εκπομπών που προβάλλονται στην τηλεόραση, ο κόσμος χορεύει ολοένα και περισσότερο, με μια μικρή κλίση στους latin χορούς αλλά και στο αργεντίνικο tango. Επίσης, μάλλον έχει βοηθήσει και η κρίση, γιατί ο κόσμος, με τα προβλήματα να τον βαραίνουν, έχει βρει ψυχολογική διέξοδο στον χορό και ιδιαίτερα στο Tango. Αγκαλιάζει, αγκαλιάζεται, κοινωνικοποιείται, ξεχνιέται και αποφορτίζεται.

1375168_633521583335524_1068684991_n

Επομένως, ο  χορός και ειδικότερα το tango είναι ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων;

Μ, Β: Εμείς μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για το tango. Στο κοινωνικό tango δεν μπορείς να κρυφτείς, ό.τι κι αν αισθάνεσαι ο παρτενέρ σου το καταλαβαίνει αμέσως, είτε είσαι θυμωμένος, χαρούμενος, θλιμμένος, ευτυχισμένος, απογοητευμένος, ερωτευμένος, αγχωμένος ή ήρεμος. Μέσα από την αγκαλιά, όταν υπάρξει η πραγματική σύνδεση και επικοινωνία, είναι σαν να μπαίνει ο ένας μέσα στην ψυχή του άλλου. Έτσι, τα συναισθήματα εκφράζονται και λαμβάνονται πολύ έντονα, αλλά μόνο ανάμεσα στο ζευγάρι που χορεύει εκείνη την στιγμή. Είναι σαν το δικό τους κοινό μυστικό που συμβαίνει αυτά τα 3 λεπτά που διαρκεί το τραγούδι. Έξω από την αγκαλιά, δεν βλέπει κανείς σχεδόν τίποτα σε σχέση με αυτό που συμβαίνει μέσα σε αυτή. Είναι μαγικό!

Μόνο με τα λόγια σας καταφέρατε να με μαγέψετε! Κρίμα που δεν ζω στην Αθήνα για να με διδάξετε κιόλας! Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε, ο επόμενος στόχος είναι η παγκόσμια πρωτιά;

Μ, Β: Στο tango όταν κάποιος παίρνει την πρώτη θέση σε κάποιον διαγωνισμό δεν συνηθίζεται να διαγωνίζεται ξανά. Έτσι, λοιπόν, εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε να διαγωνιζόμαστε αλλά μόνο στον Παγκόσμιο διαγωνισμό, όποτε βρισκόμαστε στην Αργεντινή. Μακάρι να έρθει!

Ζωή Καρασουλτάνη

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.