[ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ] Νικόλαος Πράτσας: Ο Παγκόσμιος Ασημένιος Πρωταθλητής Μεταμοσχευμένων 2013

Nikolaos PratsasΟ Νικόλαος Πράτσας ζει και “ταξιδεύει” στις γειτονιές του Λαυρίου, αγναντεύοντας που και που το λιμάνι από ψηλά… Ταξιδεύει πότε με τις νότες του πιάνου και πότε με τα πλήκτρα του υπολογιστή του, έχοντας πάντα δίπλα του, τους δικούς του συνοδοιπόρους στα δικά του ταξίδια… στο δικό του ταξίδι προς την δική του “Ιθάκη…”.

Μια “Ιθάκη” που άρχισε να πλησιάζει δειλά-δειλά πριν από 4 χρόνια και κάτι… Όταν η μητέρα του και φύλακας άγγελός του, του ξαναχάρισε τη Ζωή… μέσα από τη δική της τη ζωή, χαρίζοντάς του το πιο πολύτιμο δώρο… Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα… Αυτοδίδακτος, φιλόμουσος, πολυπράγμων μα πάνω απ’ όλα ένας νικητής της Ζωής! Η πρόσφατη νίκη του στους 19ους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων στο Durban της Ν.Αφρικής (World Transplant Games – Durban 2013) με την κατάκτηση της 2ης θέσης και του ασημένιου μεταλλίου στο άθλημα Speedwalk 5000m με χρόνο 33.49.19, απέδειξε για ακόμη μία φορά τη δύναμη και την πίστη που κρύβει μέσα του αλλά κυρίως τη θέληση του για ΖΩΗ.

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας συστήνω τον συνεργάτη και φίλο Νικόλαο Πράτσα. Αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό έμπνευση για μένα. Είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να ξεκλειδώσει μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ότι έκρυβα καλά μέσα μου, χωρίς να γνωρίζω ούτε κι εγώ η ίδια τι ακριβώς κρύβοταν μέσα μου τόσα χρόνια… σιωπώντας, πίσω από τη δική μου μάχη με την ασθένεια. Ελπίζω μέσα από αυτή τη συνέντευξη γνωριμίας να βρείτε κι εσείς τη δική σας έμπνευση, να βρείτε κι εσείς το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στη δική σας Ιθάκη…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μαργαρίτα Ιωσηφίδου: Αγαπητέ Νίκο, θα ξεκινήσω από το τελευταίο σου κατόρθωμα! Πως αισθάνεσαι μετά την κατάκτηση της 2ης θέσης, λαμβάνοντας το ασημένιο μετάλλιο στους 19ους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων στο Durban της Ν.Αφρικής (World Transplant Games – Durban 2013);

Νικόλαος Πράτσας: Η κατάκτηση της 2ης θέσης με γεμίζει με υπερηφάνεια και ικανοποίηση. Αυτό που πραγματικά με εκπλήσσει όμως είναι ο χρόνος που έκανα (33.49.19΄)!

 Μ.Ι.: Θα ήθελες να μας περιγράψεις πως βίωσες όλη αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία για σένα κατά τη διάρκεια της παραμονής σου εκεί; Τι αίσθηση σου άφησε αυτό το μακρινό ταξίδι;

Ν.Π.: Η συμμετοχή μου στους 19ους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων με έκανε να νιώσω την αξία της μεταμόσχευσης και την ομορφιά του αθλητισμού. Επίσης ήταν μια καλή ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου. Το Durban είναι μια όμορφη μεγάλη πόλη όπου προσφέρει πολλά αξιοθέατα.

Μ.Ι.: Θα παρότρυνες κι άλλους να λάβουν μέρος σε αντίστοιχους αγώνες στο μέλλον; Και γιατί;

Ν.Π.: Προτείνω σε μεταμοσχευμένους και αιμοκαθαρόμενους να συμμετάσχουν σε μελλοντικούς αγώνες ώστε να νιώσουν κι εκείνοι την ομορφιά του αθλητισμού αλλά και να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους.

Μ.Ι.: Τι προφυλάξεις χρειάζεται να λάβει κάποιος πριν λάβει μέρος στους αγώνες ή και κατά τη διάρκεια των αγώνων;

Ν.Π.: Σωστή διατροφή, συχνή ενυδάτωση και καλή προπόνηση υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου προπονητή.

Μ.Ι.: Ποιος ήταν η έμπνευσή σου; Υπήρξε κάποιος αθλητής ή άλλο πρόσωπο που να αποτέλεσε κίνητρο ώστε να λάβεις μέρος στους αγώνες; Και γιατί επέλεξες συγκεκριμένα το αγώνισμα του βάδην;

Ν.Π.: Δύο παλαιοί αθλητές, ο κος. Λεγάτος Γαβριήλ κι ο κος. Μαντέλος Παναγιώτης ήταν η πηγή έμπνευσής μου αλλά και θάρρους για να συμμετάσχω στους Παγκόσμιους Αγώνες του Durban. Για να είμαι ειλικρινής η επιλογή του αγωνίσματος αυτού ήτανε τυχαία. Χάρις όμως στον προπονητή μου, τον κο. Πετράκη Μιχάλη, κατάλαβα ότι αυτό το άθλημα των 5 χιλιομέτρων  ήταν το καταλληλότερο για μένα.

Νικόλαος Πράτσας 6Μ.Ι.: Νίκο, γνωρίζω πως έχεις βιώσει πολλές δύσκολες καταστάσεις από πολύ μικρή ηλικία. Θα ήθελες να μας περιγράψεις με λίγα λόγια ποια ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής σου; Και πως τελικά κατάφερες να βγεις αλώβητος από αυτήν;

Ν.Π.: Μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μου ήταν αυτή της αιμοκάθαρσης όπου και έχασα φίλους αλλά και την αισιοδοξία μου. Με την αγάπη όμως και την υπομονή των ανθρώπων που στάθηκαν δίπλα μου κατάφερα να φτάσω στο στάδιο της μεταμόσχευσης. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2008, η μητέρα μου μου έκανε το πιο όμορφο δώρο που θα μπορούσε να κάνει μία μάνα σε γιό. Μετά από αυτό άρχισα να πιστεύω ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Μ.Ι.: Φοβάσαι το μέλλον; Τι μπορεί να φέρει;

Ν.Π.: Αν και μ’ αρέσει να κοιτάω “μακρυά” το μέλλον δε με φοβίζει καθόλου.

Μ.Ι.: Είσαι ένας από τους δημιουργούς και διαχειριστές της Κοινότητας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων (www.epnm.gr), ενός ιστότοπου ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης ατόμων με χρόνιες παθήσεις και αναπηρία αλλά παράλληλα και εκδότης της ηλεκτρονικής εφημερίδας Community Voice. Πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα της ενασχόλησής σου με τα κοινά, με την ενημέρωση και την καθημερινή επαφή με ανθρώπους που βιώνουν παρόμοια προβλήματα υγείας;

Ν.Π.: Η ενασχόλησή μου με την Κοινότητα ξεκίνησε ένα μήνα μετά τη δική μου μεταμόσχευση νεφρού. Συνοδοιπόρος η καλή μου φίλη και συνεργάτιδα Χρύσα Φλωροπούλου. Αρχής γενομένης 15 Ιανουαρίου 2009. Το έναυσμά μας ήταν η επιτυχής μεταμόσχευσή μου και η υποστήριξη των αγαπημένων μας προσώπων.

Μ.Ι.: Μπορείς να μας αναφέρεις τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς σήμερα;

Ν.Π.: Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς σήμερα είναι πάρα πολλές και αυτές οφείλονται στο γονατισμένο κοινωνικό κράτος αλλά και στην ελλειπή ενημέρωση της πολιτείας.

Μ.Ι.: Είναι γνωστό, πως στις μέρες μας, πολλοί συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα όσον αφορά την ιατρο-φαρμακευτική τους περίθαλψη. Ποιό θα ήταν κατά τη γνώμη σου το ιδανικό σύστημα υγείας για τη χώρα μας; Τι αλλαγές θα ήθελες να γίνουν στο άμεσο μέλλον;

Ν.Π.: Ναι, είναι αλήθεια ότι πολλοί συν-ασθενείς μας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα όσον αφορά την ιατρο-φαρμακευτική τους περίθαλψη. Δε μπορώ να προτείνω κάτι συγκεκριμένο σχετικά με το σύστημα υγείας. Ελπίζουμε το Υπουργείο Υγείας να βρει σοβαρές και υπεύθυνες λύσεις ώστε να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Μ.Ι.: Ποιοί είναι οι επόμενοι στόχοι σου; Είτε για την Κοινότητα είτε για σένα τον ίδιο;

Ν.Π.: Όσον αφορά την Κοινότητα, από τον νέο χρόνο θα έχει νέα εμφάνιση και θα είναι πιο εύχρηστη. Επίσης, στο κοντικό μέλλον, θα ξεκινήσουμε καινούριες δυνατές συνεργασίες με άτομα του χώρου των νεφροπαθών που έχουν δείξει ενδιαφέρον. Όσον αφορά εμένα, έχω σχεδιάσει ένα σημαντικό ταξίδι στην Αγγλία. Όταν επιστρέψω, στοχεύω να τελειώσω τις σπουδές  μου στη νοσηλευτιική. Όπως επίσης να ξεκινήσω και μία 3η ξένη γλώσσα.

Νικόλαος Πράτσας 7

Μ.Ι.: Τι είναι για σένα η Κοινότητα; Τι συμβολίζει;

Ν.Π.: Η ενασχόλησή μου με την Κοινότητα είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Η Κοινότητα για μένα αλλά και για τους συνεργάτες μου δεν συμβολίζει κάτι συγκεκριμένο πέρα από την προσφορά ενημέρωσης στους συνασθενείς μας.

Μ.Ι.: Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις; Υπήρξαν, όλα αυτά τα χρόνια, αδύναμες στιγμές ή άνθρωποι που σε έκαναν να αμφισβητήσεις τις ικανότητές σου ή να αγανακτήσεις;

Ν.Π.: Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις αμφισβητήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ως ομάδα δε σκεφτήκαμε ποτέ να αφήσουμε αυτό που ξεκινήσαμε με τόση αγάπη και μεράκι.

Μ.Ι.: Γνωρίζω πολύ καλά ότι και μέσα από τις δράσεις σου υποστηρίζεις σθεναρά τη διάδοση της Δωρεάς Οργάνων, τη σπουδαιότητα αυτού του μηνύματος ως προς την ανθρώπινη ζωή. Πιστεύεις ότι ο κόσμος γνωρίζει τη σπουδαιότητα αυτού του μηνύματος; Είναι εις γνώση του τι σημαίνει να είσαι δωρητής οργάνων; Ή είναι επιφυλακτικός και προκατειλημμένος;

Ν.Π.: Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι όπως επίσης υπάρχουν και άνθρωποι που είναι αρκετά επιφυλακτικοί. Με την κατάλληλη ενημέρωση κι ιδιαίτερα από ανθρώπους που έχουν λάβει κάποιο μόσχευμα ίσως καταφέρουμε να μεταδώσουμε τη σπουδαιότητα αυτού του μηνύματος.

Μ.Ι.: Από που αντλείς δύναμη;

Ν.Π.: Από τη στήριξη των γονιών μου, των συνεργατών μου και από την πίστη στο Θεό.

Μ.Ι.: Η φράση-motto που σε χαρακτηρίζει;

Ν.Π.: Όλα είναι καλά και συνεχίζουμε κανονικά.

Μαργαρίτα Ι. Ιωσηφίδου

Το άλμπουμ από το ταξίδι του Νικόλα στο Durban της Ν. Αφρικής

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.