[ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ] Παναγιώτης Πετράκης: Δεν υπάρχει χειρότερος κριτής για τον εαυτό μου από εμένα. Είμαι αδυσώπητα σκληρός μαζί του

Αν και έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στην καθημερινή τηλεοπτική σειρά «Τα μυστικά της Εδέμ», ο Παναγιώτης Πετράκης συστήνεται πρωτίστως ως τραγουδιστής. Και δεν είναι να απορεί κανείς, ιδιαίτερα αν τον δει να ερμηνεύει επί σκηνής και να ξεδιπλώνει την ομολογουμένως ευρεία γκάμα του ταλέντου του.

Φέτος το χειμώνα συμμετέχει στη μουσική παράσταση «Μέρες ραδιοφώνου», την πρεμιέρα της οποίας είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω και να διαπιστώσω, για πρώτη φορά από κοντά, γιατί το όνομά του εδραιώνεται όλο και περισσότερο στα καλλιτεχνικά πράγματα της χώρας.

Η συνέντευξη κανονίστηκε για μερικές ημέρες αργότερα όταν και επιβεβαιώθηκε η αρχική μου εντύπωση ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο απολύτως αυθόρμητο και αφοπλιστικά ειλικρινή.

Παναγιώτη πες μου ξεκινώντας δυο λόγια για τις «Μέρες ραδιοφώνου». Τί παρακολουθούμε σ΄ αυτή τη δουλειά;

Ουσιαστικά αποδίδουμε κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια των δεκαετιών ΄40 – ΄80 αλλά με αφορμή αυτά τα κομμάτια περνάει και όλο το χρώμα και όλη η οσμή αυτής της περιόδου, όπως περνούσε μέσα από το ραδιόφωνο. Οι εκπομπές που υπήρχαν σε κάθε εποχή, τα διαφημιστικά, οι εκφωνήσεις… και έτσι παρουσιάζεται και το ιστορικό υπόβαθρο. Σε αυτό βέβαια βοηθούν πολύ και τα κοστούμια που ουσιαστικά αλλάζουμε σε κάθε εμφάνιση – τραγούδι.

meres radiofonouΗ συμμετοχή σου στην παράσταση πως προέκυψε;

Η συμμετοχή μου σ΄ αυτή τη δουλειά ήρθε σαν συνέχεια της συνεργασίας μου  με το Μάκη Δελαπόρτα στην παράσταση «Επτά τραγούδια θα σου πω» που ανεβάσαμε το καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και περιελάμβανε τραγούδια ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου. Αρχικά ήταν να παρουσιάσουμε και στην Αθήνα την ίδια δουλειά αλλά για διάφορους λόγους – υποχρεώσεις συνεργατών κλπ – το αφήσαμε και ξεκινήσαμε τις «Μέρες Ραδιοφώνου». Πρέπει να σου πω ότι το ευχαριστιέμαι περισσότερο από το να κάναμε πάλι το ίδιο πράγμα.

Η σχέση σου με τα τραγούδια εκείνης της εποχής ποια είναι; Σε ρωτάω γιατί ανά διαστήματα σε βλέπουμε να καταπιάνεσαι με πολλά και διαφορετικά είδη.

Μπορώ να πω ότι είμαι αρκετά εξοικειωμένος γιατί τα παλιά τραγούδια μου αρέσουν πολύ. Επιπλέον στην οικογένειά μου έτυχε να έχω μια γιαγιά που με νανούριζε με κάποια από αυτά. Το πιο οικείο προς εμένα είδος είναι καθαρά το μιούζικαλ. Εκεί αισθάνομαι πραγματικά σαν στο σπίτι μου. Από εκεί και πέρα τα είδη στα οποία ελίσσομαι είναι το  έντεχνο ελληνικό τραγούδι, η τζαζ αλλά και αυτά τα τραγούδια, τα οποία σχοινοβατούν μεταξύ του κλασσικού και του ελαφρού και κυρίως αυτά του ΄40 και του ΄50, που έχουν πολύ κοινή βάση με την Ιταλική Καντσονέτα.

Επίσης έχει συμμετάσχει και σε πρόγραμμα «πιάνο – φωνή». Πάλι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Εκεί πράγματι ο σκοπός μιας συναυλίας είναι πολύ διαφορετικός. Εδώ προσφέρουμε ένα θέαμα. Είναι ένα πρόγραμμα διασκεδαστικό. Σε μία δουλειά με ένα ή δύο πιάνα στόχος είναι περισσότερο η ψυχαγωγία. Να οδηγήσει τον κόσμο να αισθανθεί, να θυμηθεί, να νιώσει… Εκεί χτυπάς ακόμη περισσότερο στο θυμικό. Έχει μια αμεσότητα άλλου τύπου.

Πολύς κόσμος είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με τα πρόσωπα που γνωρίζει μέσα από την τηλεόραση. Ίσως δικαιολογημένα καθώς έχουμε συνηθίσει στο πολύ «φθηνό» προϊόν. Πως το αντιλαμβάνεσαι εσύ αυτό;

Έχεις δίκιο σ΄ αυτό. Υπάρχει αυτή η προκατάληψη που λες. Εμένα προσωπικά η πρώτη μου δουλειά είναι τραγουδιστής. Έτυχε απλώς να γίνω γνωστός από την τηλεόραση και εδώ πρέπει να σου εξομολογηθώ ότι καταβάλλω τεράστιες προσπάθειες ώστε να προσεταιριστώ και την άλλη μου ιδιότητα που νομίζω ότι υπερτερεί κιόλας.  Πολλές φορές στην Ελλάδα όταν σε γνωρίζουν κάπως, σου τυπώνουν αυτό το στίγμα. Επίσης υπάρχει μια προκατάληψη αρνητική απέναντι σ΄ αυτούς που κάνουν περισσότερα από ένα πράγματα.

Προσωπικά, πριν δείξεις αυτό που είσαι στο σύνολο, είχες το άγχος αυτής της προκατάληψης;

Πραγματικά δεν υπάρχει χειρότερος κριτής για τον εαυτό μου από εμένα. Είμαι αδυσώπητα σκληρός μαζί του. Οπότε το πρόβλημα δεν ήταν το άγχος. Το ουσιαστικό θέμα ήταν η λαχτάρα μου να γνωρίσει ο κόσμος και την άλλη μου ιδιότητα. Οι σπουδές υπάρχουν, το υπόβαθρο σαφέστατα είναι εκεί και πιστεύω ότι κάθε νέος ηθοποιός ή τραγουδιστής πρέπει να σπουδάζει καλά το αντικείμενό του γιατί υπάρχει και η κακή αντίληψη ότι αυτά είναι επαγγέλματα ανειδίκευτων. Στην πραγματικότητα και τα δύο είναι τέχνες. Και η τέχνη προαπαιτεί την τεχνική. Αυτό σε συνδυασμό με το ταλέντο και την ψυχή σαν δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό, οδηγεί στο να καταφέρεις να αποδώσεις και να μεταφέρεις τα συναισθήματα που οφείλεις.

Μετά λοιπόν από την τηλεοπτική σου δουλειά έρχεται και η συμμετοχή στο Just the two of us και γίνεσαι ξαφνικά δέκτης μιας τρομακτικής σε όγκο προβολής. Πως το διαχειρίστηκες όλο αυτό;

Σε αυτό χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου, η οποία από πολύ νωρίς ξεκαθάρισε στο μυαλό μου ποιο είναι το σημαντικό και ποιο το επουσιώδες. Το να σε ξέρει λίγος κόσμος παραπάνω δε σε κάνει ούτε καλύτερο άνθρωπο ούτε πιο σημαντικό. Απλά σου προσδίδει οφέλη για τα οποία οφείλεις να είσαι ευγνώμων. Κι εγώ είμαι ευγνώμων την κάθε στιγμή και σε κάθε άνθρωπο που με πλησιάζει και μου μιλάει. Είμαι και από τη φύση μου πολύ κοινωνικό άτομο οπότε καταλαβαίνεις… (γέλια)

Αυτό θα σου έλεγα! Από το λίγο που σε ξέρω βλέπω ότι είσαι ένα πολύ ευγενικό και προσφιλές άτομο κερδίζοντας τη συμπάθεια του άλλου. Αναρωτιέμαι αν έχεις εισπράξει ποτέ συναισθήματα αντιπάθειας.

Ένα ελάττωμά μου είναι ότι πάντα ήθελα να είμαι αγαπητός και αρεστός σε όλους, κάτι που είναι ουτοπικό. Δεν μπορεί να συμβεί. Το έχω βελτιώσει βέβαια κάπως. Ναι, έχω εισπράξει αντιπάθεια. Περισσότερο θα έλεγα από τον καλλιτεχνικό χώρο και μερικές φορές από άτομα τα οποία απλά δεν με γουστάρουν. Και πολύ πολύ περισσότερο από ανώνυμα σχόλια στο ίντερνετ όπου εκεί αγγίζουν τα όρια του μένους. Εκεί ακόμη πολλές φορές σοκάρομαι κι αναρωτιέμαι αν το έχω προκαλέσει εγώ όλο αυτό. Τί έχω κάνει για να συμβαίνει κάτι τέτοιο;; Αλλά έχω δουλέψει με τον εαυτό μου ώστε πλέον να λέω «αυτός είμαι, σε κάποιους θα αρέσω, σε κάποιους άλλους όχι».

Σε παλαιότερη συνέντευξή σου έχεις δηλώσει ότι είσαι ιδιαίτερα φιλάρεσκο άτομο. Πώς το εννοούσες;

(Γέλια) Στην εφηβεία μου θεωρούσα τον εαυτό μου πολύ άσχημο και είχα αυτό το κόμπλεξ. Έχω νομίζω βελτιωθεί λίγο αλλά παραμένω νάρκισσος. Θέλω να με ικανοποιεί η εικόνα μου και αυτό μου επιβάλλει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. Αλλά μη φανταστείς ότι κάθομαι και με τις ώρες μπροστά στον καθρέφτη. Υπάρχουν και κάποιοι πιο ώριμοι άνθρωποι που τους αρέσει ο εαυτός τους χωρίς να τον βάζουν σ΄ αυτές τις διαδικασίες. Νομίζω ότι απέχω πολύ απ΄ αυτό!! (γέλια)

Η φιλαρέσκεια μπορεί καμιά φορά να σε οδηγήσει στην αλαζονεία.  Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να σκέφτεται αλαζονικά;

Ναι, μου έχει συμβεί, αλλά πνίγω αυτές τις σκέψεις με το που γεννιούνται. Σιχαίνομαι την αλαζονεία. Μπορεί να είμαι φιλάρεσκος και αρκετά φιλόδοξος, αλλά όχι αλαζόνας. Ορίστε μ΄ έκανες να σου πω όλα τα ελαττώματά μου (γέλια). Υπάρχουν καλλιτέχνες που είναι υπηρέτες της τέχνης τους και τους αρκεί απλώς να την ασκούν, τους οποίους σέβομαι και θαυμάζω βαθύτατα. Για μένα όμως η τέχνη είναι ένα μέσο για να είμαι ευτυχισμένος και για να μπορώ να είμαι ευτυχισμένος θέλω να έχω και την αποδοχή του κόσμου και μια άνετη οικονομικά ζωή. Δεν καταλαβαίνω γιατί η προσπάθεια για ανέλιξη και αναγνώριση μπορεί να είναι αρετή για ένα διευθυντή μάρκετινγκ ενώ για ένα καλλιτέχνη μειονέκτημα.

Με τι έχουν να κάνουν αυτά τα ίχνη αλαζονείας; Πώς εκφράζονται;

Με το ότι με πιάνουν μερικές φορές σκέψεις ψιλοανταγωνιστικές ενώ στην ουσία δεν είμαι καθόλου ανταγωνιστικός. Αντιθέτως χαίρομαι ειλικρινά με την επιτυχία των συναδέλφων μου. Απλά ώρες ώρες με πιάνει το παιδικό «Χμ.. εγώ θα το κάνω καλύτερα», αλλά ευτυχώς δεν κρατάει πολύ αυτό. Διαλύεται αμέσως!

Μου αρέσει που απαντάς άμεσα και ειλικρινά! Θέλω να σε ρωτήσω αν είσαι σε όλες σου τις συνεντεύξεις εξίσου ειλικρινής. Πως αντιμετωπίζεις μια ερώτηση που ίσως σε φέρει σε δύσκολη θέση;

Προτιμώ να αποφεύγω ή να αρνούμαι να απαντήσω σε ερωτήσεις που δεν μου αρέσουν. Έχει τύχει όμως στο παρελθόν να απαντήσω ψέματα σε συνεντεύξεις μου. Παλαιότερα όπως σου προείπα είχα περισσότερο την ανάγκη να είμαι αρεστός και αγαπητός από όλους και αυτό με έβαζε στη διαδικασία να απαντώ με τρόπο που δεν θα δυσαρεστούσε και θα ήταν πιο αποδεκτός. Η δουλειά με τον εαυτό μου όμως τα τελευταία χρόνια μου επιτρέπει να είμαι πλέον απόλυτα αυθεντικός.

Όπως και να χει σε τιμά το ότι δεν αποφεύγεις έστω και τώρα να το πεις. Θέλω να σε ρωτήσω πόσοι είναι οι πραγματικά κοντινοί σου άνθρωποι. Συνήθως άτομα πολύ «ανοιχτά» στους γύρω, στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα εσωστρεφή.

Και με μένα κάτι αντίστοιχο συμβαίνει. Είμαι πολύ κλειστός άνθρωπος και ακόμη και όταν περνάω μια περίεργη φάση, με το τσιγκέλι μου τα βγάζουν. Έχω την τύχη ωστόσο να έχω μια μάνα με την οποία πάντα είχαμε σχέση φιλίας. Σκέψου ότι είναι τόσο βολική που μένουμε ακόμη μαζί. Δεν βρίσκω λόγο να αλλάξω σπίτι. Συζητάμε τα πάντα. Φυσικά δεν μπορώ να μην αναφέρω και τους τέσσερις πέντε πολύ καλούς μου φίλους, που ακόμη κι αν δεν βλεπόμαστε όσο συχνά θα θέλαμε, ξέρω ότι είναι πάντα εκεί, όπως είμαι κι εγώ γι΄ αυτούς.

Θάνος Βάγιος

*Ο Παναγιώτης Πετράκης συμμετέχει στη μουσική παράσταση «Μέρες Ραδιοφώνου» που θα παρουσιάζεται στο θέατρο «Αριστοτέλειον» της Θεσσαλονίκης έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.