[ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ] Ρένια Λουιζίδου: Η δουλειά μας είναι πολύ πρόστυχη

Η ώρα είναι λίγο μετά της 7, απόγευμα Τετάρτης, έχω φτάσει στο θέατρο Εγνατία, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να γεμίζει για την παράσταση των 8. Η Ρένια Λουιζίδου με υποδέχεται στο καμαρίνι της με τα ρούχα της Κάρεν, της γυναίκας που υποδύεται στην παράσταση «Δείπνο με φίλους» που πρωταγωνιστεί, αλλά με το ζεστό χαμόγελο και την καθαρή ματιά της Ρένιας.

louizidou

Δείπνο με φίλους – Σχέσεις μεταξύ ζευγαριών, σχέσεις μεταξύ φίλων, σχέσεις μεταξύ ανθρώπων. Υπάρχει κανείς που να μην τον αφορά αυτό το τρίπτυχο; Ρωτάω εγώ…

Μια συγκινησιακή κωμωδία. Αυτό είναι το «Δείπνο με φίλους». Ό,τι δηλαδή είναι και η ίδια η ζωή. Το «Δείπνο με φίλους» έχει μια γεύση από την προσπάθεια των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τη φθορά που επιφέρει η καθημερινότητα, να κρατήσουν τις σχέσεις τους ζωντανές, όσο μπορούν, βέβαια, γιατί αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε δύο ζευγάρια, τέσσερις πολύ στενά συνδεδεμένους φίλους. Οι τριγμοί έρχονται τη στιγμή που το ένα από τα δύο ζευγάρια αποφασίζει να χωρίσει. Τριγμοί φυσικά ανάμεσα στο ίδιο το ζευγάρι που χωρίζει, των ζευγαριών μεταξύ τους, αφού καλούνται να πάρουν μια θέση απέναντι στην κατάσταση, και κυρίως του άλλου ζευγαριού, που μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί μήπως υπάρχουν σημάδια που κρύβονται κάτω από το χαλί, θέματα που υπεκφεύγουν να αντιμετωπίσουν… «Τελικά περισσότερο κλονίζεται το ζευγάρι που δεν χωρίζει!»

louizidou5

Οι γυναικείες εμμονές

Η τελειομανία και η τάση για πλήρη έλεγχο της Κάρεν αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία γενικότερα. Οι πολλοί και αλληλοσυγκρουόμενοι ρόλοι που έχουμε αναλάβει και η θέλησή μας να τα προλάβουμε όλα μας αναγκάζει να «επιτεθούμε», να οργανωθούμε για να τα καταφέρουμε. Το αποτέλεσμα αυτού; Να κουράζουμε και να «καπελώνουμε» το περιβάλλον μας. Σκεφτείτε το κορίτσια κάθε φορά που σας πιάνει πανικός!!! Έντιμες είμαστε, με καλές προθέσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γινόμαστε ταλαιπωρία για τους γύρω μας!!!

Τα μοντέλα της εποχής για την ομορφιά και όχι μόνο μας στριμώχνουν πολύ άσχημα στη γωνία, μας έχουν καταντήσει νευρωτικές. Πρέπει να είσαι και όμορφη από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1 το βράδυ, πρέπει να είσαι τέλεια, μαμά, σύζυγος αλλά και γκόμενα, πρέπει να είσαι επαγγελματίας, πρέπει, πρέπει, πρέπει… «Έχω αποφασίσει ότι δεν μπορώ να είμαι αυτό που μου ζητείται. Θέτω τις προτεραιότητές μου και ανά περίοδο φορτσάρω στο ένα ή στο άλλο!»

louizidou7

Οι… συνταγές των σχέσεων. Υπάρχουν;

Ο Μάρτιν (Γρηγόρης Βαλτινός) και η Κάρεν (Ρένια Λουιζίδου) στο «Δείπνο με φίλους» είναι επαγγελματίες γευσιγνώστες και συγγραφείς γκουρμέ βιβλίων. Αυτό μας άνοιξε την… όρεξη για κουβέντα περί συνταγών στις σχέσεις. Και πάνω που είπα ότι μια γυναίκα που έχει ζήσει τόσες διαφορετικές ζωές γυναικών μέσα από τους ρόλους της θα μου δώσει επιτέλους το «κλειδί» για την επιτυχημένη σχέση καταλήξαμε ότι και στις σχέσεις οι συνταγές είναι όσες και οι νοικοκυρές! Το προσωπικό στοιχείο είναι που κάνει τη διαφορά. «Δεν ξέρω πως μεταφράζονται αυτά σε αλάτι, πιπέρι και λάδι αλλά μεταφράζονται. Αυτός που θέλει να «μαγειρέψει» και να ευχαριστήσει τους άλλους, είναι καλύτερος μάγειρας από αυτόν που μαγειρεύει απλά για να γεμίσει την κοιλιά του. Κάντε το αναγωγή και στις σχέσεις αυτό…»

Ο… σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός έφερε τη μεταστροφή από την Φιλοσοφική στο ΚΘΒΕ

«Η έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού και οι στερεοτυπικές αντιλήψεις που επικρατούσαν εκείνη την εποχή και δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα με οδήγησαν στη Φιλοσοφική Σχολή, μια σχολή που ο κόσμος, η κοινωνία, οι γονείς σου λένε ότι αξίζει τον κόπο. Δυστυχώς κανείς δεν σκέφτεται αν υπάρχει πραγματικά μέλλον σε αυτές τις σχολές, ούτε αναρωτιέται αν αυτό σου ταιριάζει, αν μπορείς να ασκήσεις το συγκεκριμένο επάγγελμα… Για μένα το επάγγελμα που ασκείς έχει να κάνει με το ποιος είσαι. Η δουλειά μας καθορίζει. Αν δυστυχείς με αυτό που κάνεις κάθε μέρα πρέπει να βρεις κάτι άλλο.

Η είσοδός μου, λοιπόν, στη Φιλοσοφική μου δημιούργησε μια αμηχανία. Συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου επαγγελματικά μέσα από αυτή τη σχολή. Αφού, λοιπόν, είχε γίνει το χατίρι των γονιών μου και η προσωπική μου φιλοδοξία να μπω στο πανεπιστήμιο άρχισα να ψάχνω τι άλλο μπορεί να μου τραβήξει το ενδιαφέρον. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να ασχοληθώ με τη θεατρολογία και έτσι βρέθηκα στη δραματική σχολή του ΚΘΒΕ. Ούτε ξέρω γιατί με πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είχα παίξει ποτέ μου! (γέλια) Πίστευα ότι θα συνδυάσω τις δύο σχολές και θα γίνω θεατρολόγος. Από το 1ο έτος μέσα στη δραματική, επειδή είναι μια πολύ πρόστυχη δουλειά, πολύ δελεαστική συνειδητοποίησα ότι με αυτό θέλω να ασχοληθώ!

Με αυτά που λέω δεν έχω μούτρα να μην αφήσω το γιο μου να κάνει αυτό που θέλει. Προσπαθώ απλά να του δείξω διαφορετικές εκδοχές και να παρακολουθώ τις κλήσεις του.»

louizidou8

Ο ηθοποιός δικαιούται να ζήσει εντελώς διαφορετικές εκδοχές ζωής!

Από τη Χαρά Χάσκα στο «Καφέ της Χαράς» στη Χριστίνα της «Κλεμμένης ζωής» και τόσοι άλλοι θεατρικοί και τηλεοπτικοί ρόλοι που ακολούθησαν ομολογώ πως με έκαναν να ζηλέψω τη δυνατότητα των ηθοποιών να ζούνε τόσες πολλές διαφορετικές ζωές, αλλά και να τρομάξω με το πόσο μπορεί να επηρεάσει την πραγματική ζωή του ο κάθε ρόλος. Μπορούν να δοκιμάσουν απίθανα πολλές εκδοχές ζωής, μπορούν να κάνουν πράγματα που αν τα έκαναν στην πραγματική ζωή ίσως να θεωρούνταν για το τρελοκομείο. Όλοι έχουμε μικρά στοιχεία μέσα από το καθετί, είμαστε αποτέλεσμα αντιθέσεων με το ποσοστό να αποτελεί τη μοναδική διαφορά μεταξύ ημών. Και για τις πιο ακραίες καταστάσεις έχουν περάσει φλας μέσα από το μυαλό μας, απλά σε κάποιον υπάρχει μέσα του στο 80% και το κάνει πράξη, ενώ σε κάποιον άλλο στο 1% και δεν το κάνει. Ο ηθοποιός έχει τη δυνατότητα το 1% του να το μεγεθύνει και να το κάνει πράξη μέσα από τους ρόλους. «Εγώ τρελαίνομαι γι’ αυτή την εναλλαγή και την αποζητώ. Στην πραγματική μου ζωή, βέβαια, δεν καταδιώκομαι από το φάντασμα του ρόλου. Οι ρόλοι είναι ένα πολύ καλό εργαλείο όχι για να χάνεις τον εαυτό σου, αλλά για να τον βρίσκεις.»

louizidou1

Ενόψει των εκλογών…

«Έχω πολλά χρόνια να ψηφίσω με την καρδιά μου. Ασκώ πάντα τα εκλογικά μου δικαιώματα, αλλά με τη λογική, δυστυχώς. Έχει πολλά χρόνια να με ψήσει κάποιος ότι εννοεί αυτά που λέει, ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές. Ψηφίζω γνωρίζοντας τις αδυναμίες και δυστυχώς στους έλληνες υποψηφίους είναι εξαιρετικά πολλές. Πρέπει να είσαι πολύ διαβασμένος σε πολλούς τομείς για να πάρεις στο λαιμό σου τόσο κόσμο. Αυτό ακριβώς πληρώνουμε αυτή τη στιγμή και αυτός είναι και ο λόγος που δεν αποφάσισα ποτέ να ασχοληθώ με την πολιτική εκ των έσω. Παρακολουθώ, προσπαθώ να είμαι ενημερωμένη αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό επαρκεί για να αποκτήσω το δικαίωμα να βάλω την υπογραφή μου σε κάτι που αφορά στη χώρα και τους συμπολίτες μου.»

*Τη Ρένια Λουιζίδου θα τη βρείτε στο θέατρο Εγνατία της Θεσσαλονίκης, όπου ετοιμάζει μαζί με τον Γρηγόρη Βαλτινό, τη Μπέσυ Μάλφα και τον Κλέονα Γρηγοριάδη «Δείπνο με φίλους» για να… χορτάσετε γέλιο και συγκίνηση μαζί, ενώ το καλοκαίρι θα σερβίρει το «Δείπνο» σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας!

zoe

 

 

 


Ζωή Καρασουλτάνη
zoi.roadstory@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.