Σχέδιο Β’ για τη σωτηρία της Κύπρου

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην Κύπρο μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που κλονίζουν το χρηματοπιστωτικό ης σύστημα. Για να αντιμετωπιστεί η κρίση αυτή, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην οποία συζητήθηκαν όλες οι πιθανές λύσεις που θα άρουν το αδιέξοδο για την κυπριακή οικονομία.

Το σχέδιο χαρακτηριστικά περιλαμβάνει την δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου το οποίο θα περιλαμβάνει το Ταμείο Αλληλεγγύης στο οποίο θα συγκεντρωθούν εκεί τα χρήματα τα οποία είναι διατεθειμένη να προσφέρει για παράδειγμα η Εκκλησία αλλά και το ταμείο που θα συγκεντρώσει όλα τα αποθεματικά από τα ταμεία προνοίας ημικρατικών οργανισμών και τραπεζών, , τα οποία υπολογίζονται κοντά στα δυόμιση δισεκατομμύρια Ευρώ. Επίσης θα περιλαμβάνει το «σπάσιμο» της Λαϊκής Τράπεζας σε καλή και κακή. Στην πρώτη, θα μεταφερθούν τα καλά στοιχεία και οι ασφαλισμένες καταθέσεις έως 100.000 ευρώ ενώ στην άλλη, αναμένεται να γίνουν εκκαθαρίσεις και μετά θα επιστραφεί ότι περισσεύει στους λοιπούς καταθέτες.

Παράλληλα, όμως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν  ανοιχτά καθώς  τα νέα ποσοστά κουρέματος  είναι άγνωστα και κατά πόσο θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε όλες τις καταθέσεις ή μόνο σε εκείνες που υπερβαίνουν τις 100 χιλιάδες, εξαρτάται από τις διαθέσεις της κυβέρνησης.

Όλο το σχέδιο που θα συζητηθεί στις 18.00 στο υπουργικό και στις 19.00 θα κατατεθεί στην Βουλή ενώ σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη στις 20:00 του Eurogroup για τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Κύπρο θα συζητηθούν οι όροι της Ε.Ε. Βέβαια, η κυβέρνηση δηλώνει πως η τρόικα έχει ενημερωθεί και είναι κατ’ αρχήν σύμφωνη , ενώ εκφράζει και την ευχαρίστηση της για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Απ΄την άλλη, παράταση της χρηματοδότησης προς την κεντρική τράπεζα της Κύπρου μέχρι τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου, αποφάσισε να δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες, ενώ αν δεν βρεθεί σχέδιο σωτηρίας πρόκειται να διακόψει τη χρηματοδότηση.

Αλέξανδρος Πήχας 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.