[Σ’ αγαπάω αλλά…] Παρουσίαση – Κριτική

Τέσσερις ιδιαιτέρως αγαπητοί ηθοποιοί, ο Αλέξανδρος Σταύρου, η Μαριάννα Τουμασάτου, η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και ο Ιωσήφ Μαρινάκης συναντιούνται στη σκηνή του θεάτρου «Αριστοτέλειον» και μας λένε «Σ΄αγαπάω», όμως πίσω από αυτή τη γλυκιά και τρυφερή λέξη κρύβουν κι ένα «…αλλά». Αλλά… τόσο μικρό, τόσο απλό κι όμως τόσο ισχυρό να χωρίσει ή να δέσει δύο ανθρώπους για μια ζωή.

Το «Σ’ αγαπάω αλλά…» διαδραματίζεται στον αυστηρό χώρο ενός δικηγορικού γραφείου, αυτό του Θάνου και της Χριστιάνας, όπου έχουν έρθει οι παιδικοί τους φίλοι και κουμπάροι, ο Φώτης και η Βιβή, επιζητώντας της λήξη του γάμου τους. Όλα ξεκίνησαν από την κατάφορη ζήλεια της Βιβής απέναντι στον άνδρα της. Αφορμή στάθηκαν οι 2 τρίχες σε απόχρωση μελί της Crystal color, που βρήκε η πρώτη στο πουκάμισο του δεύτερου και από εκεί κι έπειτα ξετυλίχθηκε ένα κουβάρι παραπόνων και από τις δύο πλευρές που τους οδήγησε στην απόφαση του διαζυγίου. Τον ρόλο του «διαιτητή» έρχονται να παίξουν οι κουμπάροι τους, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση αρχικά με διάθεση να κατευνάσουν τα πνεύματα και να κρατήσουν την κατάσταση σε μια ισορροπία, ώστε τελικά να τους πείσουν ότι ο χωρισμός δεν είναι λύση.

Στην 2η πράξη όμως οι δύο μορφωμένοι, πλούσιοι και επιτυχημένοι πια δικηγόροι αλλάζουν γωνία σκέψης και σκαρφίζονται κάθε μέσο προκειμένου να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ του ζευγαριού και να πείσουν την πάλαι πότε φίλη τους, νυν χαζή, όπως τη χαρακτηρίζουν, ότι αυτό το διαζύγιο είναι η ευκαιρία της να αλλάξει ρώτα στη ζωή της και να διεκδικήσει αυτά που χρόνια ονειρεύεται, ένα άνετο σπίτι, έναν άνδρα που να τη σέβεται… Ο τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι να δώσει το σπίτι τους για αντιπαροχή, πράγμα που ο Φώτης αρνείται πεισματικά εδώ και χρόνια. Αυτό που δεν περνάει όμως από το μυαλό της Βιβής είναι ότι και η Χριστιάνα έχει κέρδος από αυτήν την αντιπαροχή  αφού ο εργολάβος ήθελε και τα δύο σπίτια που ήταν δίπλα δίπλα.

Μήπως όμως το ζευγάρι έχει αποφασίσει ήδη την έκβασή του;
Η απόφαση που πήραν αποτελεί την έναρξη για ένα ξεκαθάρισμα σχέσεων. Λάθη, πάθη και κρυμμένα μυστικά μεταξύ συζύγων και φίλων ήρθε η ώρα να βγουν στο φως. Στο τέλος, βέβαια, τα δάνεια, οι κάρτες, η ζήλεια, το ποδόσφαιρο, τα οικονομικά συμφέροντα φαίνονται πταίσματα μπροστά στην αγάπη που γίνεται κινητήριος δύναμη για να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο και τελικά να τα συγχωρήσουν όλα και να συμφιλιωθούν ζευγάρια και φίλοι μεταξύ τους. Τι κι αν οι δύο από αυτούς στην πορεία της ζωής τους έγιναν δικηγόροι και άλλαξαν τόσο γειτονιά όσο και κοινωνική τάξη; Το κοινό τους παρελθόν και τα παιχνίδια στην παλιά τους γειτονιά θα τους ενώνουν για πάντα.

Το  « Σ’αγαπάω, αλλά…»,  είναι μια ξεκαρδιστική, επίκαιρη,  διαδραστική κωμωδία με θέμα το γάμο, το διαζύγιο και κατ’επέκταση τις σύγχρονες σχέσεις των ζευγαριών όπως έχουν διαμορφωθεί στη σημερινή Νεοελληνική πραγματικότητα, με  έντονη δράση, χιούμορ, συγκίνηση, τρυφερότητα και κυρίως πολλές ανατροπές!

Η σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη θυμίζει λίγο παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Το παρελθόν επιστρέφει σε fast forward για να θυμίσει στους ήρωες τις κοινές τους αξέχαστες στιγμές από τα παιδικά και τα εφηβικά τους χρόνια. Η μουσική επένδυση της παράστασης σύγχρονη με τραγούδια διαφόρων ειδών, συνηθισμένο στοιχείο στις παραστάσεις του Βάλαρη, ενώ ίσως ήταν ατυχής η ένταξη χορευτικών σκηνών αφού, με εξαίρεση τον Ιωσήφ Μαρινάκη, οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές έβγαζαν το στοιχείο του χαλαρού και του αβίαστου, όπως άρμοζε.

Στο σύνολό τους οι πρωταγωνιστές ανταποκρίθηκαν στο ύφος των ρόλων τους, με τους Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και Ιωσήφ Μαρινάκη να μην απέχουν πολύ από τους τελευταίους τους τηλεοπτικούς ρόλους τους οποίους όμως ενσαρκώνουν επιτυχώς και επάνω στη σκηνή. Πλούσια πια και ξιπασμένη παντρεύτηκε τον γοητευτικό και επιτυχημένο χτίζοντας τον τρόπο ζωής τους σύμφωνα με το ενδεδειγμένο life style τρόπο ζωής της Ελλάδας των τελευταίων χρόνων. Από την άλλη πλευρά ο Αλέξανδρος Σταύρου και η Μαριάννα Τουμασάτου, υποδυόμενοι ένα ζευγάρι της λαϊκής τάξης, ξεφεύγουν αρκετά από τους ρόλους που τους είχαμε συνηθίσει. Ο Αλέξανδρος Σταύρου παρουσιάζει μια πυγμή και δυναμική που ομολογουμένως του ταιριάζει και απομακρύνεται από την ήρεμη, φιλική και υπεράνω πάσης υποψίας φυσιογνωμία, ενώ από την άλλη πλευρά η Μαριάννα Τουμασάτου δίνει στο ρόλο της την κωμικότητα που του ταιριάζει, ενστερνιζόμενη σωστά όλα τα στοιχεία μιας γυναίκας με έλλειψη βασικών γνώσεων και λαϊκή αθωότητα.

Ζωή Καρασουλτάνη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.