[Τα παιδιά θα έρθουν στις 8] Παρουσίαση – κριτική

Ποιος; Ο Γιώργος και η Ντόρα, ένα παντρεμένο ζευγάρι. Που; Στο υπόγειο play room της βίλλας τους στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Πότε; Εν έτη 2012 και μάλιστα το απόγευμα που ο Αλέξης (Τσίπρας) και η γυναίκα του, φίλοι του ζευγαριού, θα βάφτιζαν το παιδί τους. Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο το ζευγάρι δεν είναι στη βάφτιση, αλλά στο σπίτι τους; Η μοίρα είχε γράψει άλλα για εκείνο το απόγευμα. Οι ληστές που εισέβαλλαν βίαια στο σπίτι τους, τους έδεσαν και τους οδήγησαν στο υπόγειο μέρος του προκειμένου να αδειάσουν με την ησυχία τους το υπόλοιπο.

Με συναισθήματα φόβου και πανικού να τους διακατέχουν προσπαθούν να βρουν τρόπους για να διασωθούν και να απεγκλωβιστούν ζωντανοί από αυτό το σκοτεινό δωμάτιο. Ξεχασμένα αντικείμενα ενεργοποιούν τη σκέψη τους για το πώς θα μπορούσαν να τους φανούν χρήσιμα, ώσπου ανακαλύπτουν ένα ξεχασμένο φωτογραφικό άλμπουμ από τις πρώτες τους διακοπές μαζί, τότε που ήταν ακόμη ερωτευμένοι και ευτυχισμένοι. Ένα ταξίδι στο παρελθόν ξεκινά με εντάσεις, θυμό αλλά και πολύ γέλιο, που τους φέρνει αντιμέτωπους με τις ζωές τους, με μυστικά που είχαν θάψει στη μνήμη τους όλα αυτά τα χρόνια που ήταν μαζί. Ο φόβος του επερχόμενου θανάτου τους αφυπνίζει και δεν τους αφήνει να χαθούν μέσα στο ψέμα τους, αλλά τους αναγκάζει να μιλήσουν ειλικρινά και αληθινά, παρά το γεγονός ότι πληγώνουν ο ένας τον άλλο, ξανασυστήνονται στους εαυτούς τους και τελικά, ανακαλύπτουν τη χαμένη τους αγάπη και συνειδητοποιούν ότι είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλο.

Ο Αλέξανδρος Ρήγας, ως Γιώργος, παρουσιάζει το μοτίβο του κλασικού νεοέλληνα που είναι λίγο από όλα. Είναι ένας τύπος που παρά τις σπουδές και τα όνειρα για τη ζωή του κατέληξε να γίνει αυτό που πάντα απευχόταν. Έγινε ένα με το κυρίαρχο σύστημα, αναμείχθηκε με την πολιτική, από όποια πλευρά τον βόλευε κάθε φορά και «αναγκάστηκε» να κάνει πράξεις που υποτίθεται πως θα τον ανέδιδαν, αλλά ουσιαστικά τον βάλτωσαν.

Από την άλλη πλευρά, η Βασιλική Ανδρίτσου μιλώντας για τη Ντόρα, τη γυναίκα που υποδύεται λέει τα εξής: «Η Ντόρα είναι μια νεόπλουτη κυρία, αμόρφωτη, εγκλωβισμένη στο life style τρόπο ζωής της Ελλάδας του 2012, την οποία τη βασανίζει πολύ η έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας. Σε ό,τι αφορά την πολιτική χωρίς να έχει βαθιά γνώση του θέματος κρατά εκ διαμέτρου αντίθετη στάση από αυτή του συζύγου της. Εκείνος από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ μεταπίπτει σε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, εν αντιθέσει με εκείνη που από βέρα δεξιά αποφασίζει τελικά να στηρίξει τη ΧΑ. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό και μόνο τους φέρνει σε διαρκή κόντρα.»

Ο ίδιος ο Αλέξανδρος Ρήγας, στη Συν. Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μερικές ημέρες πριν την πρεμιέρα της παράστασης τη χαρακτήρισε ως κωμικό θρίλερ της ζωής των Ελλήνων.  Παραδέχτηκε πως η πολύπλευρη κρίση, η πολύπαθη Ελλάδα του σήμερα, η πολιτική, οι έρωτες, τα καλά και κακά παιδιά, στάθηκαν ως αφορμή για τη γέννηση της παράστασης «Τα παιδιά θα έρθουν στις 8». Με έξυπνες ατάκες και σύγχρονο χιούμορ κρατά τον θεατή σε εγρήγορση, αφού δεν ξεφεύγει από το γνώριμο στυλ του διδύμου Ρήγα- Αποστόλου που μας έχει συνηθίσει στις συνεχείς εναλλαγές και στους φρενήρεις ρυθμούς στα έργα τους, τηλεοπτικά και θεατρικά. Στηλιτεύει χαρακτήρες- καρικατούρες των σύγχρονων Ελλήνων και θυμίζει πολλά από την καθημερινότητα μας, ή από αυτά που έχουμε ακούσει να συμβαίνουν.

 

Συντελεστές
Σενάριο: Αλέξανδρος Ρήγας – Δημήτρης Αποστόλου
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας
Σκηνικά: Λία Ασβεστά
Φωτισμοί: Γιώργος Φωτόπουλος
Φωτογραφίες: Θωμάς Χρυσοχοίδης
Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου
Βοηθός σκηνοθέτη: Υακίνθη Παπαδοπούλου

Παίζουν: Βασιλική Ανδρίτσου & Αλέξανδρος Ρήγας

Από τις 25 Δεκεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου στο θέατρο Αριστοτέλειον (Εθν. Αμύνης 2 – τηλ.:  2310 262051)

Ζωή Καρασουλτάνη

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.