Το άλλο πρόσωπο του ποδοσφαίρου

Στην διάρκεια των Εορτών, συνηθίζουμε να βλέπουμε τον διπλανό μας και τα προβλήματά του με άλλο μάτι. Είναι η περίοδος του χρόνου, όπου εντείνεται η κοινωνική δράση όλων των φορέων, αλλά και του καθενός από εμάς ξεχωριστά. Σε αυτό το πνεύμα δεν θα μπορούσε παρά να κινείται και ο «βασιλιάς των σπορ». Έτσι, μόλις οι προβολείς των γηπέδων σβήσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι ποδοσφαιριστές παύουν να προσφέρουν θέαμα στους φιλάθλους, προσφέρουν όμως -στην πράξη αυτή τη φορά- σε εκείνους που το έχουν ανάγκη.

podosfairo

Όταν φτάσουν οι Άγιες μέρες, οι ομάδες συνηθίζουν να επισκέπτονται με σύσσωμη τη διοίκηση και τους αθλητές διάφορα ιδρύματα και συλλόγους. Την τιμητική τους σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν -για ευνόητους λόγους- τα ιδρύματα που αφορούν μικρά παιδιά. Η παρουσία και μόνο των ποδοσφαιρικών αστέρων ανάμεσα στα παιδιά, καθώς και οι δυο κουβέντες που θα ανταλλάξουν μαζί τους, αποτελεί για αυτά το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο. Μια φωτογραφία, η φανέλα του αγαπημένου ποδοσφαιριστή ή απλά η ανάμνηση αυτών των επισκέψεων δίνει απερίγραπτη χαρά σε ένα πιτσιρικά. Η στήριξη, όμως, δεν είναι μονάχα ψυχολογική. Οι διοικήσεις των ομάδων συνηθίζεται να βοηθούν τις οργανώσεις με χρηματικές δωρεές, ικανές να τις κρατήσουν «ζωντανές» και να διευκολύνουν την δράση τους.

podosfairo1Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι οι φιλανθρωπικές αυτές δράσεις δεν αφορούν αποκλειστικά τις μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις. Οι περισσότερες ομάδες, ακόμα και αν οι ενέργειές τους δεν βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, παίρνουν ανάλογες πρωτοβουλίες. Ακόμα και ερασιτεχνικοί σύλλογοι διοργανώνουν εράνους, συγκεντρώνουν τρόφιμα και ρουχισμό και τα προσφέρουν σε αυτούς που έχουν ανάγκη ενόψει των Εορτών. Το σίγουρο είναι, πως οι ομάδες ξέρουν να δίνουν  το σωστό παράδειγμα και να εκμεταλλεύονται το ισχυρό έρεισμα που έχουν στον κόσμο. Το μιμητικό πρότυπο είναι σε αυτή την περίπτωση ιδιαίτερα ωφέλιμο, γιατί όταν κάποιος βλέπει τον τάδε ποδοσφαιριστή να ξεκλέβει λίγο χρόνο από τις υποχρεώσεις του για να τον περάσει με ένα μικρό παιδί, τότε κινητοποιείται και ο ίδιος ευκολότερα αποκτώντας διάθεση να προσφέρει.

podosfairo3Ένας άλλος χώρος που αξίζει να αναφερθεί, είναι οι σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών.  Κάθε χρόνο, σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας οι οπαδοί των ομάδων βοηθούν με όλα τα μέσα τους τοπικούς φορείς, στηρίζοντας την φιλανθρωπική τους δράση. Διοργανώνουν λαχειοφόρους αγορές, συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης και επισκέπτονται συνανθρώπους μας σε φυλακές και ιδρύματα. Το έργο τους μπορεί να μην έχει το αντίκρισμα μιας γενναιόδωρης χρηματικής δωρεάς, έχει όμως ξεχωριστή αξία καθώς προέρχεται από το υστέρημα ανθρώπων του μεροκάματου. Είναι, τέλος, μια τρανή απόδειξη για το ότι οι οπαδοί, δεν είναι αποκλειστικά εκείνοι που προκαλούν φασαρίες και επεισόδια στα γήπεδα. Πάνω απ’ όλα είναι άνθρωποι, οι οποίοι βασιζόμενοι στο αδελφικό πνεύμα που κυριαρχεί στις τάξεις των συνδέσμων, μετατρέπουν την αγάπη για την ομάδα σε αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Φυσικά για όλα αυτά υπάρχει πάντοτε και ένας αντίλογος. Πολλοί θα πουν ότι οι παράγοντες των ομάδων, με την τεράστια οικονομική τους επιφάνεια θα μπορούσαν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα σε φιλανθρωπίες. Καχύποπτα θα ισχυριστούν ότι το κάνουν μονάχα στην περίοδο των Γιορτών με σκοπό να λαϊκίσουν ή ακόμα και για να απαλλαγούν από «βρώμικα» χρήματα. Άλλοι πάλι θα διακρίνουν δόλο πίσω από τις ενέργειες των συνδεσμιτών και θα κάνουν λόγο για στρατολόγηση καινούριων οπαδών. Σε κάθε περίπτωση όμως, όποια και να είναι τα κίνητρα τέτοιων ενεργειών, ο κόσμος του ποδοσφαίρου δείχνει το άλλο του πρόσωπο. Αφουγκράζεται τις ανάγκες του κόσμου και δείχνει τον σωστό δρόμο, αυτόν της προσφοράς. Έστω και αν γίνεται μια-δυο φορές το χρόνο…

Κώστας Παπαγεωργίου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.