Το άρθρο της Γιάννας Αγγελοπούλου στην Huffigton Post – Γράφει για τα 26 εκατ. νέους άνεργους

Άρθρο της Γιάννας Αγγελοπούλου δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στη διαδικτυακή έκδοση της Ηuffington Ρost και μεταξύ άλλων αναφέρει πως κινητήρια δύναμη για το 2014 πρέπει να αποτελέσουν οι 26 εκατομμύρια νέοι άνεργοι, για να βγούμε από την κρίση.

aggelopoulou

Συγκεκριμένα, η ίδια αναφέρει πως χάρη στην περιοδεία που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ, με αφορμή την προώθηση του βιβλίου της, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και το campus της Microsoft στην Ουάσινγκτον. Η ίδια αναφέρει πως εκείνο που την εντυπωσίασε περισσότερο ήταν οι συνομιλίες που είχε με ενδιαφέροντες ανθρώπους ενώ εκείνο που συνειδητοποίησε είναι πως η επιτυχία της Microsoft δεν οφείλεται μόνο στο λογισμικό ή το υλικό που προσφέρει, ούτε στην καινοτομία, αλλά στην ευκαιρία που δίνει στους νέους για να πετύχουν.

Η Microsoft σήμερα, όπως σημειώνει η κυρία Αγγελοπούλου, δεν είναι απλά μία από τις πολυτιμότερες εταιρείες στον κόσμο, πρέπει επίσης να σημειωθεί πως απασχολεί σχεδόν 100.000 ανθρώπους. «Υπάρχουν 26 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι στον ανεπτυγμένο κόσμο, οι οποίοι δεν απασχολούνται επί του παρόντος, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, και αυτό πρέπει να είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει περισσότερο το 2014» σημειώνει.

Η κυρία Αγγελοπούλου επισημαίνει, ωστόσο, πως η ανεργία των νέων ξεπερνά το 35% στην Ιταλία, το 53% στην Ισπανία και σήμερα πλησιάζει το 60% στην Ελλάδα, ενώ συμπληρώνει πως πρόκειται για μια εξαιρετικά οδυνηρή κατάσταση για τους νέους και την οικονομία της χώρας μας. Ακόμη και στις ΗΠΑ, που η οικονομία είναι πιο ισχυρή, η ανεργία των νέων είναι στο 16,2%. Ο Economist αποκαλεί τους σημερινούς νέους «Generation Jobeless»(«Γενιά ανέργων») και οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τον τίτλο αυτό. Άτομα μεταξύ 15 – 24 αποτελούν το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και το 40% των ανέργων. «Αυτό απαιτεί την προσοχή μας», επισημαίνει η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, διότι «όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ανέργων νέων, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα κοινωνικής αναταραχής».

Ο Aung San Suu Kyi, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, έχει αποκαλέσει την ανεργία των νέων μια «ωρολογιακή βόμβα», όπως μνημονεύει η ίδια. Αλλά δεν είναι οι νέοι το πρόβλημα, προσθέτει, διότι στην πραγματικότητα, μπορεί να βρεθεί λύση. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που πρέπει να ανοίξουν περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους, «να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά την ενέργεια, τον ιδεαλισμό και τα ταλέντα των νέων».

Έπειτα, εξιστορεί τις προσπάθειες νέων τους οποίους χρηματοδότησε μέσω υποτροφίων για να μετεκπαιδευτούν στο Clinton Global Initiative University και εξηγεί την πορεία τους. Μάλιστα, αναφέρει πως η πορεία και η προσπάθειά τους συνεχώς την εκπλήσσει, ενώ δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει επιπλέον 25 Έλληνες για το 2014.

Εκείνοι που διοικούν «έχουν την υποχρέωση να απελευθερώσουν τις ιδέες, την ενέργεια και την αιώνια αισιοδοξία που υπάρχει στη νεολαία και το 2014, ελπίζω, και άλλοι φιλάνθρωποι να ενστερνιστούν αυτή την προσπάθειά μου» καταλήγει η κυρία Αγγελοπούλου.

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο της Γιάννης Αγγελοπούλου όπως δημοσιεύεται στην Huffigton Post.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.