[Το απόλυτο RoadStory] Οι ιστορίες του… ταρίφα

Αυτά συμβαίνουν όταν δεν μετακινείσαι με το δικό σου μεταφορικό μέσο. Όταν αναγκάζεσαι να πεταχτείς από το πεζοδρόμιο και να σταματήσεις το πρώτο ελεύθερο ταξί, γνωρίζεις πολύ καλά ότι πρέπει να υποστείς –ενδεχομένως και να συμπάσχεις- με την κάθε δρακρύβρεχτη ή σουρεάλ ιστορία του «σοφέρ».

Για να είμαι ακριβής δεν έιναι όλοι οι οδηγοί ταξί πρόθυμοι για εξιστορήσεις και  εξομολογήσεις. Υπάρχει και η πιθανότητα η μοναδική φράση που θα ξεστομίσεις να είναι ο προορισμός σου και η μοναδική φράση που θα ξεστομίσει ο οδηγός «Χρωστάτε εξίμιση ευρώ!». Τι γίνεται όμως όταν ο οδηγός έχει κέφια;

Σενάριο No1: Με το άνοιγμα της πόρτας έρχεται στο αφτί σου λαϊκού τύπου άσμα (Άντζελα στην καλύτερη μέχρι και Καζαντζίδη). Ταξιτζής με ύφος πολλά βαρύ σε ρωτά τον προορισμό σου  γεγονός παραπλανητικό που σε κάνει να πιστέψεις ότι κάπου εκεί είπες τα απολύτως απαραίτητα και μπορείς μέχρι και να μετρήσεις προβατάκια στο πίσω κάθισμα. ΛΑΘΟΣ! Αυτός ο τύπος ταξιτζή έχει να πει περισσότερα από όσα νόμιζες. Με στατιστική ακρίβεια θα ακούσεις ιστορίες αισθηματικού περιεχομένου με τέλος άδοξο και βαθείς αναστεναγμούς στις παύσεις. Θα ακούσεις για την Καιτούλα που πήρε τα παιδιά και τον άφησε μόνο και άραχνο, για το Μαράκι που του έδωσε ελπίδες φρούδες καταλήγοντας σε κράξιμο επί του συνόλου των θηλυκών υπάρξεων. Αν νόμίζεις πως θα μείνεις αμέτοχος γελάστηκες. Θα ενδιαφερθεί και για το δικό σου  “Relationship status” και φυσικά θα πρέπει να πάρεις θέση και μάλιστα υπέρ του, αν δε θέλεις να πληρώσεις διπλή ταρίφα.

Σενάριο No2: Μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα της κούρσας συνειδητοποιείς πως ο οδηγός είναι φίλαθλος. Ετοιμάσου να απαντήσεις τι ομάδα είσαι και πόσο συχνά πηγαίνεις στο γήπεδο. Αν είσαι γένους θηλυκού κάπου εκεί το μαρτύριό σου έλαβε τέλος. Το πολύ πολύ να ακούσεις κάποια ιστορία κυνηγητού ή ξυλοδαρμού αντιπάλων με ύφος εκστασιασμένου δεκαπεντάχρονου. Αν είσαι άντρας όμοιων ποδοσφαιρικών πεποιθήσεων ετοιμάσου να ακούσεις δακρύβραχτες περιγραφές συναισθηματικά φορτισμένων live γεγονότων, όπως απονομές κυπέλων και ευρωπαικές νίκες. Στην περίπτωση που διαφωνείτε θα είναι μακρύς ο δρόμος! Ακολουθεί διαδρομή με έναν σωρό, σε εμάς τις γυναίκες, άγνωστη ορολογία και παθιασμένη συζήτηση, που συχνά δεν καταλήγει πουθενά.

Σενάριο No3: Σχεδόν πριν «θρονιαστείς» γνωρίζει όνομα, καταγωγή, σπουδές, οικογενειακή κατάσταση. Όχι ότι τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, αλλά κάπως πρέπει να πάρει αφορμή για να εξιστορήσει το χρονικό της δικής του φαμίλιας. Θα ενημερωθείς για τον αγωνιστή πατέρα του, για την σπουδαγμένη κόρη, αλλά και για τον αθλητή γιο. Μέσα στα λίγα λεπτά μιας κούρσας θα μάθεις την πορεία και την ομαλή συμβίωση μιας χαρούμενης οικογένειας. Αν δείξεις καλή θέληση και ανοχή στο τέλος της διαδρομής θα είσαι σε θέση να απαντήσεις με ακρίβεια βασικές ερωτήσεις που αφορούν κάθε φύλλο του γεννεολογικού δέντρου του ταξιτζή.

Κάπως έτσι συνοψίζονται όσα θα ακούσεις μπαίνοντας σε ένα ταξί. Σίγουρα θα χεις και συ να εξιστορήσεις κάποια αλλοκοτη ιστορία με πρωταγωνιστή έναν taxi driver. Το σίγουρο είναι πως πριν κάνεις την κίνηση να εισβάλλεις στο όχημα εύχεσαι να σου τύχει ένας ευγενικός και συνεργάσιμος, αλλά αν πέσεις και στον ενοχλητικό με λίγη καλή διάθεση όλοι γίνονται ανεχτοί. Προσπάθησε να το διασκεδάσεις τουλάχιστον πριν ακούσεις τι έχει γράψει το κοντέρ…

Κατερίνα Βασιλείου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.