Το Γκουαντάναμο, μέσα από τα μάτια ενός κρατούμενου.

imerologio-tou-gkountantamo-enas-kratoumenos-grafei_1.w_l

Το «Ημερολόγιο του Γκουαντάναμο» αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες ένας Μαυριτανός, ονόματι Μοχαμεντού Ουλντ Σλαχί, που κρατείται στο Γκουαντάναμο εδώ και σχεδόν 13 χρόνια.

Το πρώτο βιβλίο από κρατούμενο στο Γκουαντάναμο περιλαμβάνει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις συνθήκες κράτησης. Ο 44χρονος Μοχαμεντού Ουλντ Σλαχί γράφει για τα χρόνια βασανιστηρίων της αμερικανικής κυβέρνησης στις φυλακές και αφηγείται το πώς αναγκάσθηκε να προβεί σε ψευδείς ομολογίες.

Ο Σλαχί συνελήφθη το 2001 στη Μαυριτανία, με την κατηγορία ότι συμμετείχε στον «πυρήνα του Αμβούργου», που συνδέεται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια φυλακίστηκε διαδοχικά στην Ιορδανία, το Αφγανιστάν και το Γκουαντάναμο. Παραμένει έγκλειστος εκεί, από το 2002, παρά το γεγονός πως δεν προκύτπουν κατηγορίες σε βάρος του!

guantanamodiary

Ο Σλαχί σημειώνει πως βασανίσθηκε, ξυλοκοπήθηκε και υποβλήθηκε σε «πρόσθετες ανακριτικές τεχνικές». Πορσθέτει ότι έχει υποβληθεί σε στέρηση ύπνου, απειλές κατά της ζωής του, σεξουαλικό εξευτελισμό και η λίστα με τα βασανιστήρια -απλά- δε σταματάει! 

Περιγράφει πως έφθασε στα όρια της παράνοιας, αφού μετά από τόση κακοποίησε είχε παραισθήσεις.

Το «Ημερολόγιο του Γκουαντάναμο», όπως τιτλοφορείται το βιβλίο, θα εκδοθεί την Τρίτη. Πρόκειται να κυκλοφορήσει σε 20 χώρες. Ενώ, εκτενή αποσπάσματα δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

RoadStory.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.