Το «εκδοτικό φαινόμενο» του 2012 συνεχίζεται…

Όταν για ένα βιβλίο έχουν ειπωθεί τόσα και έχουν γραφτεί ακόμη περισσότερα μάλλον δεν μένουν και πολλά για να προσθέσεις.

Οι “50 αποχρώσεις του γκρι” ανήκουν σ’ εκείνη την ιδιαίτερη κατηγορία βιβλίων που ανεξάρτητα από το λογοτεχνικό είδος στο οποίο εντάσσονται είναι ικανή να διχάσει κοινό και κριτικούς.

Από αισθησιακό ρομάντζο μέχρι soft  – ή και hard – πορνό, οι προσδιορισμοί που του έχουν αποδοθεί, αποτελούν από μόνοι τους ένα θέμα έρευνας, η οποία πιθανότατα θα αποφέρει χιλιάδες ή και εκατομμύρια (όσοι και οι αναγνώστες του) αποτελέσματα.

Η E. L. James έμελλε να γράψει ένα βιβλίο (και ύστερα ακόμη ένα και μετά και ένα τρίτο) που για τον ένα ή για τον άλλο λόγο θα αφήσει ιστορία.

Για εκείνους – τους λίγους – που πιθανόν να μη γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, ας αναφέρουμε με δυο λόγια την υπόθεση: Μια νεαρή φοιτήτρια εκπονεί για λογαριασμό της φοιτητικής εφημερίδας συνέντευξη με έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες του Σιάτλ και χρηματοδότη της σχολής της, ο οποίος την περνάει μόλις πέντε χρόνια. Όπως είναι αναμενόμενο, αναπτύσσεται μια αμφίδρομη έλξη που φέρνει την άπειρη Άνα στο “Δωμάτιο Ψυχαγωγίας” του Κρίστιαν Γκρέυ. Μόνο που δεν πρόκειται για ένα χώρο με μπιλιάρδα και  κονσόλες παιχνιδιών αλλά για ένα μυστικό δωμάτιο με μαστίγια, ξύλινους σταυρούς και κάθε λογής εργαλεία πόνου καθώς ο… αξιαγάπητος κατά τ’ άλλα Κύριος Γκρέυ είναι εθισμένος στο role play: Κυρίαρχος – Υποτακτική.

Ένας αγώνας δρόμου (ο οποίος συνεχίζεται και στα επόμενα δυο βιβλία) ξεκινά  προκειμένου ο ένας να φτάσει στην πλευρά του άλλου και η συναισθηματική Άνα να καταφέρει να αγγίξει και μεταφορικά και κυριολεκτικά τον ιδιαίτερων ερωτικών ενδιαφερόντων (σαδιστή), Κρίστιαν.

Ένα κόνσεπτ καθόλου πρωτότυπο που βασίζεται στο λογοτεχνικό μοτίβο “Σταχτοπούτα – Πρίγκιπας” με τα “ρομαντικά” κλισέ στις 703 σελίδες του να δίνουν και να παίρνουν. Η ίδια η συγγραφέας άλλωστε σε συνέντευξη της δήλωσε πως πηγή της έμπνευσής της ήταν το επίσης δημοφιλές… “Twilight”.

Οι δύο συνέχειές του έχουν ήδη κυκλοφορήσει στο εξωτερικό κάνοντας τους απανταχού εκδότες να τρίβουν τα χέρια τους ενώ τα δικαιώματά του έχουν πωληθεί και στον κινηματογράφο έναντι 5 εκατ. δολλαρίων. Στην Ελλάδα οι Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες το δεύτερο μέρος της τριλογίας ενώ η κυκλοφορία του τρίτου προγραμματίζεται για τα μέσα Δεκέμβρη.

Οι “50 αποχρώσεις του γκρι ” και οι συνέχειές του σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα λογοτεχνικό έργο που σε στοιχειώνει αλλά έτσι κι αλλιώς δεν πλασάρεται ως τέτοιο. Ίσως τα “στοιχειά” των ερωτικών φαντασιώσεων των… μαμάδων καθώς και αυτά των νεαρών κορασίδων να αποτελούν την απάντηση στους απορημένους κριτικούς αλλά και στον Νταν Μπράουν του “Κώδικα Ντα Βίντσι και την J. K. Rowlling του “Χάρυ Πόττερ” που βλέπουν τα πρωτεία τους στις πωλήσεις ανά τον κόσμο να χάνονται.

Θάνος Βάγιος

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.