Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει σφυγμό

Βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης. Η χώρα αντιμετωπίζει καθημερινά νέα προβλήματα. Είμαστε δέσμιοι των μεγάλων δυνάμεων της Ευρωζώνης, που μας απειλούν ότι ανά πάσα στιγμή θα μας διαγράψουν από το Ευρώ. Ο Έλληνας ζει με τον φόβο. Αλλά δεν σταματά να παλεύει. Δίνει το παρόν παντού. Είναι εκεί και φωνάζει να τον ακούσουν. Αποδείξεις; Αρκετές, εδικά στο χώρο του αθλητισμού. Μετά την κατάκτηση δύο συνεχόμενων ευρωπαϊκών τίτλων στο μπάσκετ από τον Ολυμπιακό, το ελληνικό ποδόσφαιρο και φέτος είναι εδώ και φωνάζει παρών στις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

podosfairo
Η τριετία της κρίσης βρίσκει τις ελληνικές ομάδες να προσπαθούν από την αρχή να χτίσουν την ομάδα τους, ακολουθώντας τους σκληρούς κανόνες του Financial Fair Play της Uefa. Παχυλά συμβόλαια ,μπόνους αποτελούν πλέον είδος πολυτελείας για τον ποδοσφαιριστή που βρίσκεται στην Ελλάδα. Δυστυχώς( ή ευτυχώς, γιατί τα ποσά που δαπανώνται είναι εξωφρενικά) οι συνθήκες είναι τέτοιες που αναγκαστικά το επίπεδο θα πέσει. Οι ξένοι παίχτες πλέον είναι λιγότεροι από τους Έλληνες και το βάρος έχει πέσει στις ακαδημίες και στα Ελληνόπουλα. Βέβαια, σε μια χώρα με τόσο ταλέντο, έπρεπε να … καεί η γούνα μας για να θυμηθούμε ότι υπάρχουν και οι Έλληνες. Η διαχείριση των Ελλήνων ποδοσφαιριστών είναι τέτοια που δεν επιτρέπει να εξελιχθούν σωστά και είτε μένουν αιώνια ταλέντα είτε γίνονται παίκτες- κάγκουρες, χωρίς πειθαρχία και σωστή νοοτροπία αθλητή.

 Τα πράγματα φαντάζουν ζοφερά, έτσι όπως παρουσιάζονται οι συνθήκες. Τα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων όμως είναι κάθε άλλο παρά θετικά, δεδομένων των συνθηκών. Τη φετινή χρονιά Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν κάνει καλή εκκίνηση , καθώς και οι δύο διεκδικούν την πρόκριση στην επόμενη φάση των Champions League και Europa League αντίστοιχα. Οι 4 βαθμοί που έχουν συγκεντρώσει οι Θεσσαλονικείς και οι 3 των ερυθρολεύκων είναι σημαντικοί, καθώς η Ελλάδα πλησίασε την Ελβετία σε απόσταση αναπνοής από την 12η προνομιούχα θέση, που δίνει το δικαίωμα της απευθείας εισόδου του πρωταθλητή στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Από την περίοδο 2011-2012, όπου άρχισε να φαίνεται ξεκάθαρα η κρίση , Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ήταν και πάλι οι σωτήρες της Ελλάδας, όπου με 9 και 12 βαθμούς κράτησαν και πάλι ψιλά την Ελλάδα, ενώ οι ερυθρόλευκοι στην επόμενη φάση του Europa League πέτυχαν ακόμα 3 νίκες( είχαν και μία ήττα από τη Μέταλιστ) ενώ ο ΠΑΟΚ μία ισοπαλία. Παράλληλα , είχαμε και την ΆΕΚ, που κατάφερε να πετύχει μόλις μια νίκη στην φάση των ομίλων. Πέρσι την θέση των Θεσσαλονικών πήρε ο Παναθηναϊκός, που πάλεψε αλλά δεν μπόρεσε παρά να προσφέρει 5 βαθμούς, ενώ ο Ολυμπιακός πέτυχε πάλι 3 νίκες, χωρίς συνέχεια όμως στο Europa.

podosfairo 1
Από το 2010 η Ελλάδα είχε ως στόχο να κυνηγήσει υψηλότερες θέσεις, όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, καθώς έχασε και την 12η θέση από τους Ελβετούς. Στο χέρι των δύο ελληνικών ομάδων είναι να εκτοπίσουν την Ελβετία από την 12η θέση( που έχει φέτος 3 εκπροσώπους) και να μαζέψουν όσο περισσότερους πόντους γίνεται.

Η προσπάθεια που γίνεται είναι άξια συγχαρητηρίων, αλλά είναι στο χέρι των ομάδων να ανεβάσουν και άλλο το επίπεδο. Θέλουμε ξανά τον ανταγωνιστικό Παναθηναϊκό της Ευρώπης, αλλά και τις υπόλοιπες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος να αποκτήσουν εμπειρία την οποία θα εκμεταλλευτούν σε αυτά τα ιδιαίτερα παιχνίδια.

Δεν αξίζει στην Ελλάδα να μην συμμετέχει στην Ευρώπη. Ακόμα υπάρχει χρόνος! Όρεξη και άνθρωποι με θέληση να δουλέψουν είναι τα σωστά εργαλεία για την ολική ανάκαμψη. Στο χέρι μας είναι. Ας συνεχίσουμε να είμαστε ο εφιάλτης τους για αρκετά χρόνια ακόμα.

Γιάννης Μαυρόπουλος

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.