[Άποψη] Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Χ.Α.

Του Άρη Πετρουλάκη

Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής βρήκε το πολιτικό σύστημα εντελώς απροετοίμαστο και όταν το νεοναζιστικό κόμμα των νταβατζήδων εισήλθε στο κοινοβούλιο, βρήκε χώρο να δράσει και να εδραιωθεί ως μια «αντισυστημική» δύναμη εξαιτίας της απουσίας δυναμικής αντίδρασης.

Η πληθώρα των τραμπούκικων φαινομένων και δράσεων της συμμορίας της ΧΑ συχνά αντιμετωπίστηκε είτε με υστερικές κραυγές είτε σπασμωδικές αντιδράσεις. Κάθε φορά που σημειώνεται ένα ακραίο περιστατικό βίας (χαστούκι στη Κανέλλη, χυτήριο κ.α.) βλέπουμε από τα δημοκρατικά κόμματα ένα ανταγωνισμό δημοκρατικότητας δηλώσεις κατώτερες των περιστάσεων, σπασμωδικές αντιδράσεις που δεν κόβουν το οξυγόνο της νεοναζιστικής οργάνωσης, αντιθέτως τής δίνουν κύρος και αίγλη στα μάτια εκείνων που την αντιμετωπίζουν ως διέξοδο. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να απαντάει κάποιος στην Χ.Α, θέτοντας τα πράγματα στο πραγματικό τους πλαίσιο. Πως πρόκειται δηλαδή για μια συμμορία νταβατζήδων, που μοναδικό στόχο έχει να προσφέρει προστασία στις ομάδες των δυνητικών ψηφοφόρων τής, έξω από τα πολιτισμικά και δημοκρατικά πρότυπα του σύγχρονου κόσμου. Πως τα μέλη της λειτουργούν ως μια αγέλη θρασύδειλων κτηνών, που δε σέβονται κανένα δικαίωμα, που μπορούν να κάνουν ακραίες αγριότητες όταν μπορούν να αποκομίσουν οφέλη ή απλώς να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Την απάντηση ήλθε να δώσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, εκπρόσωπος του οποίου επισκέφθηκε τη χώρα μας από τις 28 Ιανουαρίου ως την 1η Φερβουαρίου προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων και δικαιωμάτων, με θύματα κατά κύριο λόγο, αδύναμες κοινωνικές τάξεις. Αύριο εκδίδεται στη δημοσιότητα η έκθεση του επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς, στην οποία στηλιτεύει τις εκτεταμένες επιθέσεις ρατσισμού, βίας και εγκλημάτων μίσους με δράστες μέλη αλλά και βουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος. Σύμφωνα με το Α.Π.Ε ο επίτροπος τονίζει πως «Η Διεθνής σύμβαση για την κατάργηση κάθε μορφής Φυλετικών Διακρίσεων και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που έχουν επικυρωθεί και έχουν υπερνομοθετική ισχύ στην Ελλάδα, κάνουν δυνατή την επιβολή αποτρεπτικών, ποινικών και άλλων κυρώσεων και περιορισμών στις δραστηριότητες ατόμων που υποστηρίζουν και εμπλέκονται σε υποθέσεις ρατσιστικών και άλλων εγκλημάτων μίσους».

Φυσικά δεν αρκεί η νομική διάσταση του θέματος, ωστόσο τονίζεται πια με τον πλέον επίσημο και θεσμικό τρόπο η νομική δυνατότητα που έχει η Ελλάδα να διώξει ποινικά όσους πράττουν ρατσιστικά εγκλήματα. Συνεπώς είναι μόνο θέμα πολιτικής βούλησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.