Το πρώτο στάδιο της επαναφοράς του Σουμάχερ από το κώμα


Notice: Undefined variable: counter in /var/www/vhosts/roadstory.gr/httpdocs/wp-content/themes/advanced-newspaper/inc/theme-gallery.php on line 43

Για πρώτη φορά εδώ και περίπου έναν μήνα, από τη στιγμή που ο πολυπρωταθλητής της Φόρμουλα Ένα Μίκαελ Σουμάχερ τραυματίστηκε κάνοντας σκι και χειρουργήθηκε για να αντιμετωπιστούν οι βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που είχε υποστεί, οι θεράποντες ιατροί του, στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, αποφάσισαν να επιχειρήσουν τη σταδιακή ‘αφύπνισή’ του, μια πρώτη φάση δηλαδή στην επίπονη και εξαιρετικά κρίσιμη διαδικασία της εξόδου του από το τεχνητό κώμα στο οποίο βρίσκεται.

Soumacher

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας L’ Equipe, ο Μίκαελ Σουμάχερ έχει τοποθετηθεί από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας στη φάση της βαθμιαίας αφύπνισης. Πρόκειται για μια αργή βαθμιαία φάση ανάκαμψης που προσωρινά έχει περιοριστεί σε κάποια πρώτα τεστ σωματικών αντιδράσεων, ακούσιων μεν, στα οποία όμως ο θρύλος της Φόρμουλα Ένα δείχνει να ανταποκρίνεται μερικώς.

Σε κάθε περίπτωση οι νευροχειρούργοι που κουράρουν τον Σουμάχερ εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προσεκτικοί ωστόσο εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι μετά τις τελευταίες αυτές εξελίξεις. Δεν έχουν αλλάξει πάντως ούτε κατά κεραία τις επίσημες διαγνώσεις τους που θέλουν τον Γερμανό πιλότο να βρίσκεται σε «σταθερή» κατάσταση.

Στην L’Equipe πάντως μίλησε σήμερα ένας ειδικός σε τέτοια τραύματα, ο πρώην επικεφαλής του νευρολογικού τμήματος του νοσοκομείου Φος, Ζαν-Λουκ Τρουέγ, ο οποίος δήλωσε πως η έναρξη της διαδικασίας αφύπνισης του Σουμάχερ είναι μια ‘λογική’ εξέλιξη, καθώς, όπως δήλωσε, ‘οι τέσσερις εβδομάδες σε τεχνητό κώμα είναι το μάξιμουμ χρονικό διάστημα για το επόμενο βήμα της αφύπνισης’.

Διευκρίνισε πάντως πως σε αυτή τη φάση που η καταστολή του οργανισμού μειώνεται, το σημαντικότερο είναι να ανταποκριθεί ο ασθενής σε βασικές εντολές όπως: «άνοιξε τα μάτια», «κλείσε τα μάτια», «άνοιξε το στόμα», «κούνησε το χέρι σου». Ο μεσιέ Τρουέγ δηλώνει πως ο Σουμάχερ ανταποκρίνεται σε αυτές τις εντολές!!!

Παρ’ όλ’ αυτά, ο καθηγητής σημειώνει πως παρά τις θετικές ενδείξεις, ο Σουμάχερ δεν έχει ξεφύγει από την δύσκολη κατάσταση. Όπως ξεκαθάρισε: «οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Πρόκειται για μια περίοδο σύγχυσης μετά τον λήθαργο». Και ως προς την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του Γερμανού άσου ο Γάλλος καθηγητής εμφανίστηκε συγκρατημένος, λέγοντας πως «είναι αδύνατον να κάνουμε προβλέψεις. Χρειάζονται χρόνια για περιπτώσεις σοβαρών τραυμάτων του κεφαλιού»…

Πηγή: protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.