«Το τίμημα» στο Νέο Υπερώο της ΕΜΣ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο του Άρθουρ Μίλλερ  «Tο τίμημα», σε σκηνοθεσία Άσπας Καλλιάνη, στο νέο Υπερώο της ΕΜΣ.
Έναρξη:  Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014.
Το Τίμημα ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.

TIMHMA2

Λίγα λόγια για το έργο

Κάθε μεγάλη απόφαση έρχεται με ένα Τίμημα. Το αριστουργηματικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ μοιάζει να γράφτηκε για τις αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε σήμερα, στην Ελλάδα του σήμερα. Τι κάνεις όταν όλα γύρω σου καταρρέουν; Διαγράφεις τα όνειρά σου και απλώς επιβιώνεις; Ή κυνηγάς τα όνειρα αγνοώντας τις ανάγκες της οικογένειάς σου; Το Τίμημα στέκεται με επιδεξιότητα ανάμεσα στις δύο αποφάσεις που έρχονται να καθορίσουν την πορεία μιας ζωής. Στέκεται με επιδεξιότητα πάνω στη γραμμή που πρέπει ο καθένας μας κάποια στιγμή να τραβήξει ανάμεσα σε αυτά που χρωστάει στην οικογένειά του και σε όσα χρωστάει στον εαυτό του. Η παράσταση παιδεύει, διακωμωδεί, τιμωρεί, συγχωρεί, γαργαλάει τις συνειδήσεις των ηρώων και του κοινού με μία αφοπλιστική ψυχανάλυση που λαμβάνει χώρα 30 χρόνια μετά τη μοιραία απόφαση. «Αν κοιτάξεις το παρελθόν με γενναιότητα μπορεί και να ελευθερωθείς». Οι ήρωες και το κοινό οπλίζονται για δύο ώρες με αυτή τη γενναιότητα, σε μία παράσταση που μας φέρνει αντιμέτωπους με το τίμημα της κάθε μας απόφασης αλλά και πιο κοντά σε όσα έχουμε ουσιαστικά ανάγκη.

PHOTO_synteyxi1

«Αυτό που θα ήθελα είναι να συγκινήσουμε τον κόσμο, να συζητήσει για Το Τίμημα στο μπαράκι, στην παρέα, μετά την παράσταση» δήλωσε η σκηνοθέτιδα Άσπα Καλλιάνη, κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθκε για «Το Τίμημα» του Άρθρουρ Μίλλερ. Και η ίδια προσωπικά αλλά και όλοι οι συντελεστές ευχαρίστησαν τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Γιάννη Βούρο για τη συνεργασία με το ΚΘΒΕ και με δηλώσεις τους προσέγγισαν την παράσταση που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 31/1 στο νέο Υπερώο της ΕΜΣ.

Σχετικά με το έργο, είπε ότι «Το Τίμημα ήταν από τα αγαπημένα έργα του Άρθουρ Μίλλερ και αυτό μπορεί να το καταλάβει εύκολα κανείς γιατί είναι το μόνο έργο που αποφάσισε να σκηνοθετήσει. Υποψιάζομαι ότι το έκανε από την αγωνία του να μην παρερμηνευτεί στο ανέβασμά του από κάποιον σκηνοθέτη ή ηθοποιό. Ήθελε να ελέγξει ότι τα μηνύματα του θα αποδοθούν σωστά».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον «προσωπικό στόχο» της γι’ αυτή την παράσταση, ήταν σαφής: «Να νιώθουμε λιγότερο μόνοι, τόσο από την επαφή μας με τον κόσμο, όσο από τη συνεργασία μας. Να συγκινήσουμε τον κόσμο!»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο ηθοποιός Σταύρος Ζαλμάς μίλησε για τη συμμετοχή του στο Τίμημα. «Τώρα που το τοπίο της ζωής ασχήμυνε οι άνθρωποι σαν στρουθοκάμηλοι χώνουν το κεφάλι του για να δουλέψουν. Έτσι είπα ναι στην πρόταση όταν μου έγινε γιατί είχα μυριστεί ότι η Άσπα είναι μια σκηνοθέτης που ασχολείται με τον ηθοποιό και του ανοίγει νέους δρόμους» είπε.

«Το έργο είναι πολύ δύσκολο γιατί έχει βαθιά μηνύματα» είπε μιλώντας για το έργο του Μίλλερ. «Είναι έργο που μέσα από την αναζήτηση φτάνει στον ανθρώπινο φόβο, που έχει σχέση με τη ψυχή μας. Έπρεπε να πάμε βαθιά κα εμείς, να το πάρουμε προσωπικά. Είδαμε λοιπόν πως η φυγοπονία και ο φόβος είναι συνώνυμα της ανηθικότητας. Γιατί πραγματικά στο έργο θα διαπιστώσετε ότι ο άνθρωπος από φόβο μπορεί τελικά να γίνει ανήθικος. Κάθε φορά που υποχωρείς στο φόβο, παραχωρείς ένα κομμάτι του εαυτού σου» είπε, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του για ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα.

Ο ηθοποιός Χρήστος Σιμαρδάνης εξέφρασε την άποψη ότι «δεν είναι θυσία το να αποφασίσει κανείς να έρθει στο ΚΘΒΕ. Δεν ζυγίζεις, ούτε μετράς, ούτε υπολογίζεις. Και δεν νοιώθω ότι είμαι μακριά από την Αθήνα αυτούς τους τρεις μήνες που κάνω πρόβες. Αντιθέτως, όταν πλέον στο ρεπό μου κατεβαίνω στην Αθήνα, νοιώθω ότι δεν είμαι στη Θεσσαλονίκη!» Αναφερόμενος δε στη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη παραγωγή, δήλωσε: «Αισθάνομαι ότι η συμμετοχή μου στην παράσταση δεν είναι δουλειά, αλλά ένα απογευματινό ραντεβού, όπου έξι… τρελοί κάνουμε μακροβούτια, ψυχανάλυση, μοιραζόμαστε, ανοιγόμαστε, ανακαλύπτουμε. Συμμετέχω σε ένα μαγικό ταξίδι, και είναι μεγάλη χαρά που είμαι μέλος της μεγάλης οικογένειας του ΚΘΒΕ».

 

Έναρξη: Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ημέρες Παραστάσεων
Τετάρτη & Κυριακή 7 μ.μ.
Πέμπτη, Παρασκευή 9 μ.μ
Σάββατο 6 & 9.00 μ.μ

Τιμές Εισιτηρίων
Κανονικό εισιτήριο: 15 €
Εκπτωτικό εισιτήριο (Φοιτητές, Άτομα άνω των 65): 12 €

Λαϊκές παραστάσεις (Τετάρτη 7 μ.μ.) Γενική είσοδος 12 €

Πέμπτη στο ΚΘΒΕ: Γενική είσοδος 10 €

Ειδική τιμή για ανέργους: Παρέχεται με την επίδειξη κάρτας ανεργίας και ισχύει για τις παραστάσεις της Τετάρτης (7 μ.μ.) και της Πέμπτης (9 μ.μ.): 5 €

Ομαδικές κρατήσεις: 8 €

IΣΧΥΟΥΝ: «Κάρτα συγκοινωνούντων θεάτρων»

Στον κάτοχο της κάρτας παρέχεται σταδιακή έκπτωση στην τιμή του κανονικού εισιτηρίου (15 €) για την παρακολούθηση τεσσάρων ή περισσότερων διαφορετικών παραστάσεων τη χειμερινή θεατρική περίοδο.

Συγκεκριμένα, ο κάτοχος της «Κάρτας συγκοινωνούντων θεάτρων» θα πληρώνει 15€ για την παρακολούθηση μίας παράστασης, 12€ για την δεύτερη, 10€ για την τρίτη και 8€ για την παρακολούθηση τέταρτης παράστασης σε οποιαδήποτε από τις σκηνές του Κ.Θ.Β.Ε.. Και τελικά για όλες τις υπόλοιπες παραστάσεις της ίδιας περιόδου για τον κάτοχο της κάρτας θα ισχύει η ειδική τιμή εισόδου των 8 €.

H κάρτα θα διατίθεται μόνο από τα Ταμεία του ΚΘΒΕ.

 «2 + 2 = 3»: Στα 4 εισιτήρια το ένα δωρεάν.

Γιατί το θέατρο είναι υπόθεση παρέας.

Η ειδική τιμή για την έκδοση 4 εισιτηρίων (για την ίδια παράσταση, την ίδια ημέρα και ώρα) ισχύει αποκλειστικά για το κανονικό και το εκπτωτικό εισιτήριο των 15 € και 12 €). Η έκδοση πρέπει να πραγματοποιηθεί  έως και μία ημέρα πριν την προσέλευση στο θέατρο. Δεν ισχύει για τις παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής.

 

ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ισχύουν οι ανανεωμένες Κάρτες Πολιτισμού για τη θεατρική περίοδο 2013-2014.

Στους κατόχους της κάρτας θα παρέχεται εκπτωτικό εισιτήριο (12 €) για τις παραγωγές του ΚΘΒΕ, το οποίο δεν ισχύει για τις λαϊκές παραστάσεις (Τετάρτης, Πέμπτης και Σαββάτου).
Οι ατέλειες των ΑΜΕΑ ισχύουν για τις παραστάσεις Τετάρτης και Πέμπτης

Προπώληση εισιτηρίων

Ταμεία και ιστοσελίδα ΚΘΒΕ www.ntng.gr

Viva Τηλ. 11876 & www.viva.gr

Kαταστήματα PublicΘεσσαλονίκης, www.public.gr

  • Τσιμισκή 24 – Μητροπόλεως 33
  • Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos

 Καταστήματα Seven Spots

ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΘ (Εκδοτήριο Πλατείας Αριστοτέλους)
Ώρες και Ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευη: 10:00-14:00 και 17:00-21:00

 

Ώρες λειτουργίας ταμείων:
Eταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-9.30 μ.μ.
Βασιλικό θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-9.30 μ.μ.
Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27): Ημέρες παραστάσεων: 17:30-21:30
Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200
Νέο Υπερώο ΕΜΣ (Εθνικής Αμύνης 2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.