ΑΘΛΗΤΙΚΑ – Το φαινόμενο «Κατίδη»

16 Μαρτίου 2013. ΑΕΚ και Βέροια αναμετρώνται στο Ο.Α.Κ.Α σε ένα ματς «τελικό» για την παραμονή στην κατηγορία. Το ρολόι δείχνει το 84ο λεπτό και είναι τότε, που ο Γιώργος Κατίδης σημειώνει με προβολή το 2-1, λυτρώνοντας την ομάδα του και προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους φίλους της ΑΕΚ.

Η τηλεοπτική μετάδοση επικεντρώνεται στα πανηγύρια στις εξέδρες και τις αγκαλιές ανακούφισης μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Ελάχιστοι παρατηρούν ότι ο Κατίδης πηγαίνοντας προς το πλήθος που τον αποθεώνει, προτάσσει το χέρι του σε μία κίνηση που παραπέμπει στο γνωστό ναζιστικό χαιρετισμό. Λίγη ώρα μετά την λήξη του αγώνα, η πληροφορία για την κίνηση του νεαρού ποδοσφαιριστή κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Επικρατεί παγωμάρα και κανείς δεν αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί.

Οι αθλητικές και ενημερωτικές ιστοσελίδες αρχίζουν να επικρίνουν την απαράδεκτη ενέργεια του ποδοσφαιριστή. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οπαδοί της ΑΕΚ εκφράζουν έντονα τον αποτροπιασμό τους. Είναι δύσκολο για τον ΑΕΚτζή, με ιδεολογία προσφυγική και με όσα πρεσβεύει η ομάδα του, να χωνέψει την κίνηση του Κατίδη. Όλοι περιμένουν την συνέντευξη τύπου μετά το πέρας του αγώνα. Ο προπονητής της ΑΕΚ, Έβαλντ Λίνεν, θέλοντας να «καλύψει» τον ποδοσφαιριστή του, δηλώνει τα εξής : «Δεν είδα τον πανηγυρισμό του. Μίλησα μαζί του. Μου είπαν τι έγινε. Νομίζω πως προσπαθεί να το διορθώσει. Δεν είχε ιδέα από πολιτική. Μην νομίζετε πως ξέρει τι έκανε. Έκλαιγε μέσα στα αποδυτήρια όταν κατάλαβε τι έκανε. Πρέπει να κάνουμε ένα σεμινάριο στους παίκτες της ΑΕΚ που είναι ένας αντιφασιστικός σύλλογος…»  Ο ίδιος ο Κατίδης, μπροστά στις κάμερες δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική και πως με την κίνηση του ήθελε να δείξει έναν συμπαίκτη του στην εξέδρα. Η δικαιολογίες που χρησιμοποιεί δεν δείχνουν να πείθουν κανέναν, ενώ ο ίδιος φαίνεται πως δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του ζητήματος.

Από εκείνη την στιγμή έχουν χυθεί τόνοι μελάνης για το συγκεκριμένο θέμα. Η ΠΑΕ ΑΕΚ καλεί τον παίχτη σε απολογία, του επιβάλλει ποινή διακοπής του συμβολαίου του μέχρι το τέλος της σεζόν, αλλά δείχνει διατεθειμένη να τον στηρίξει. Οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας από την άλλη, κυριευμένοι από οργή, εκδίδουν σκληρές ανακοινώσεις εξαπολύοντας δριμεία κριτική στον νεαρό ποδοσφαιριστή τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ανεπιθύμητος σε μια προσφυγική ομάδα όπως η ΑΕΚ. Σε χρόνο ρεκόρ, αναλαμβάνει δράση η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Την επόμενη κιόλας μέρα και χωρίς να έχει καλέσει προηγουμένως τον Κατίδη σε απολογία, η ΕΠΟ εκδίδει ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί τον ισόβιο αποκλεισμό του ποδοσφαιριστή από την Εθνική Ελλάδος! Ο Κατίδης ζητά δημόσια συγγνώμη, δείχνει μεταμέλεια για την πράξη του την οποία αποδίδει σε άγνοια και απομακρύνεται από τα φώτα της δημοσιότητας. Το θέμα κάνει τον γύρο του κόσμου, ο παίχτης δέχεται απειλές από εξαγριωμένους οπαδούς και οι δημοσιογράφοι της χώρας προσπαθούν να εξηγήσουν το «φαινόμενο Κατίδη», τι οδήγησε δηλαδή έναν 20χρονο ποδοσφαιριστή να προχωρήσει σε έναν ναζιστικό χαιρετισμό.

Μετά από 3 μήνες, έφτασε η στιγμή να τοποθετηθεί ο ίδιος ο Κατίδης πάνω στο θέμα. Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, άνοιξε την καρδιά του και μίλησε για το τι πραγματικά συνέβη με τον «μοιραίο» χαιρετισμό του. Ο Γιώργος, παραδέχτηκε ότι όσα είπε μετά το παιχνίδι ήταν φθηνές δικαιολογίες που τον προέτρεπαν να πει διάφοροι άνθρωποι μέσα από την ομάδα. Ομολόγησε, ότι με την κίνηση του ήθελε να «απαιτήσει» τον σεβασμό των οπαδών που τον κριτίκαραν για το ιδιαίτερο παρουσιαστικό του, ήθελε να τον αποθεώσουν και να νιώσει για λίγο Θεός. Όλα αυτά δεν ηχούν καλά στα αυτιά των οπαδών ακόμα και σήμερα. Ποιος είναι ο Κατίδης, ένα 20χρονο παιδί, που μπορεί να «απαιτεί» από τον κόσμο να σηκωθεί όρθιος για να τον χειροκροτήσει; Εύκολα μπορεί να αποδώσει κανείς την παραπάνω σκέψη του Κατίδη στον αυθορμητισμό της ηλικίας και στο αίμα που «βράζει» την ώρα ενός κρίσιμου αγώνα. Τι συμβαίνει όμως με το ιδεολογικό υπόβαθρο της ενέργειάς του; Ο Κατίδης επανέλαβε το ότι δεν γνώριζε το παραμικρό για ναζισμό, Χίτλερ και την ύπαρξη φασιστικού χαιρετισμού. Το είχε δει στο Ιντερνετ όπως είπε, από μέλη της Χρυσής Αυγής, είδε τον χαιρετισμό να διακωμωδείται στην συνέχεια στην τηλεόραση με το γνωστό πλέον «ΕΓΕΡΘΗΤΩ» και  το «ξεσήκωσε». «Μα είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ένα παιδί τι είναι φασισμός», μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος εύλογα.

Ο Κατίδης μίλησε ανοιχτά και γι’ αυτό. Πράγματι δεν γνώριζε. Άλλωστε εξομολογήθηκε ότι σταμάτησε το σχολείο από την Β’ Γυμνασίου. Το Λύκειο το «έβγαλε» εικονικά. Δεν «πάτησε» ποτέ, όπως ο ίδιος είπε, δεν γνώριζε καν τους καθηγητές, παρ΄ όλα αυτά το ελληνικό σύστημα παιδείας του χορήγησε απολυτήριο σπουδών. Κανείς δεν γνώριζε αυτή την ιστορία, πριν ο Κατίδης εκθέσει την ελλιπή του μόρφωση στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές». Ο ίδιος μπορεί να κατηγορηθεί, για το ότι δεν ενδιαφέρθηκε  να μορφωθεί εκτός σχολείου. Μπροστά στο όνειρο της καριέρας, «πάτησε» πάνω στην ανοργάνωτη ελληνική παιδεία η οποία τελικά τον κορόιδεψε παραχωρώντας του ένα χαρτί, που πιστοποιούσε μια μόρφωση την οποία ο Γιώργος δεν απέκτησε στην πραγματικότητα ποτέ!

Ο Κατίδης έγινε μέσα σε μία μέρα ο αποδιοπομπαίος τράγος μιας σάπιας κοινωνίας που μπροστά στα τόσα κακά που έχει βρήκε ένα εξιλαστήριο θύμα και το «έστησε» στον τοίχο. Η ΕΠΟ έκοψε ετσιθελικά το ποδόσφαιρο σε ένα μικρό παιδί για μια βλακεία της στιγμής. Μπορεί να κατηγορήθηκε ο ίδιος για φασισμό, όμως περισσότερο φασιστική ήταν η κίνηση της ελληνικής ομοσπονδίας με την ισόβια τιμωρία του ποδοσφαιριστή. Εκείνος είχε το θάρρος να βγει δημόσια, να ζητήσει συγγνώμη από τον κόσμο για την πράξη του και να δεσμευτεί ότι μέσα από όσα πέρασε θα βγει πιο δυνατός και φυσικά πιο ενημερωμένος και ώριμος. Τον φασισμό δεν μπορείς να τον πολεμήσεις με φασισμό. Η δημοκρατία άλλωστε, έχει μάθει  να συγχωρεί και όχι να εξοντώνει. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα 20χρονο παιδί.

Κώστας Παπαγεωργίου

 

Δείτε αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Γιώργου Κατίδη στη Συν. Τύπου μετά τον αγώνα αλλά και την συνέντευξη του ίδιου στους πρωταγωνιστές:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.