Το Roadstory.gr για τις γερμανικές εκλογές


Notice: Undefined variable: counter in /var/www/vhosts/roadstory.gr/httpdocs/wp-content/themes/advanced-newspaper/inc/theme-gallery.php on line 43

organomeni-sigkalipsi-gia-tis-germanikes-eklogesΣτις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Γερμανοί για να αποφασίσουν αν ο κυβερνητικός συνασπισμός της Άγκελα Μέργκελ θα παραμείνει στην εξουσία ή αν αυτή θα περάσει στα χέρια του αριστερού συνασπισμού υπό τον Πεερ Στάινμπρουγκ. Πάντως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης , τουλάχιστον ένα πράγμα πρόκειται να αλλάξει σχεδόν αμέσως: Πολλές αποφάσεις στην Ευρώπη αναβάλλονται εδώ και μήνες με το επιχείρημα των γερμανικών εκλογών. Μια νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο θα βάλει επιτέλους τέλος σε αυτή την καθυστέρηση.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης σημασίας των εκλογών είναι πως  σύμφωνα δηλώσεις εκλογικών αξιωματούχων στο Γερμανικό Πρακτορείο, η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη Γερμανία ήταν 41,4% στις 2 μ.μ. (15:00 ώρα Ελλάδας), κάτι που σημαίνει ότι η συνολική συμμετοχή αναεμένεται να είναι υψηλότερη απ’ ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.

Το Roadstory.gr  θα επιχειρήσει να ανασυνθέσει το προφίλ των κομμάτων που διεκδικούν της είσοδο στη γερμανική βουλή, παρουσιάζοντας σας παράλληλα και τα πρώτα exit poll. Η ανάλυση αυτή θα πραγματοποιηθεί με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις  για τα σημεία-κλειδιά της ευρωπαϊκής και εσωτερικής πολιτικής.

Η Χριστιανοδημοκρατική ένωση της κ. Μέργκελ φαίνεται με λίγα λόγια  να προωθεί τη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας, η οποία όμως στη Γερμανία έχει επιφέρει αποτελέσματα καθώς η ανεργία έχει μειωθεί δραματικά. Σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική αποκλείει την έκδοση ευρωομολόγου, καθώς και τη δημιουργία κοινού ταμείου χρέους στην Ευρωζώνη. Αντίθετα, προκρίνει την φορολογία των μετοχών και των ομολόγων , με στόχο τον περιορισμό της κερδοσκοπίας. Όλα αυτά βέβαια θα επιτευχθούν με την συγκράτηση των προϋπολογισμών των κρατών μελών ώστε να μην είναι ελλειμματικοί.

Αναφορικά με την εσωτερική φορολόγηση, προκρίνει την μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 12% και  της ανώτατης φορολογίας στο 39% από το 42%, κάτι στο οποίο όμως διαφωνεί ακόμη και ο κυβερνητικός της εταίρος Φίλιπ Ρέσλερ.

Σχετικά με την ενέργεια και τις μεταρρυθμίσεις, τονιζει την ανάγκη για διατήρηση του ενεργεία κου και οικολογικού φόρου στα καύσιμα και τη λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις της χώρας.

Παρόμοιες απόψεις εκφράζει και ο κυβερνητικός εταίρος της κ.Μέργκελ, προωθώντας την ελεύθερη οικονομία και τις ατομικές ελευθερίες. Είναι πάντως κατά του φόρου των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για την ΕΕ, καθώς και για μια σειρά μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της χώρας. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται η  αντίθεση στην κοινή φορολόγηση των παντρεμένων ζευγαριών καθώς και η αναντιστοιχία μισθών και συντάξεων.

Στον αντίποδα βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Πέερ Στάινμπουργκ, που χρησιμοποιεί το σκάνδαλο υποκλοπών από τις ΗΠΑ για να ασκήσει πίεση στην γερμανίδα καγκελάριο. Σχετικά με το εκλογικό και κατ επέκταση κυβερνητικό του πρόγραμμα, συμφωνεί με την κ.Μέργκελ γαι την ασκούμενη πολιτικλη στην ΕΕ, με μοναδική διαφωνία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Οι περισσότερες διαφωνίες με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση εντοπίζονται στην άσκηση της εσωτερικής πολιτικής. Στη φορολογική και φοροδοτική πολιτική προβάλλει ως πρώτο θέμα την αύξηση της φορολογίας στο 49% και την επίδοση φόρου πολυτέλειας για την Ανώτατη Εκπαίδευση.Για τα ενεργειακά, προωθεί την διατήρηση του άνθρακα ως βασική πηγή ενέργειας καθώς και τη σύσταση αρμόδιου υπουργείου.

Πιο κοντά στον κ. Στάινμπουργκ βρίσκονται οι προγραμματικές θέσεις των Πρασίνων, που υποστηρίζουν την πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη.  Διαφωνεί με τον κυβερνητικό συνασπισμό για την ακολουθούμενη πολιτική, προκρίνοντας το ΤΧΣ και την αειφόρο ανάπτυξη με την εξάλειψη της φτώχειας για την έξοδο από την κρίση.

Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική, για το φορολογικό κομμάτι συμφωνεί με τις αντίστοιχες θέσεις  του κόμματος του Στάινμπουργκ, προβάλλοντας την αύξηση των κονδυλίων  για την παιδεία και την ενέργεια. Τέλος, θέτει ως θέμα συζήτησης τη χορήγηση επιδόματος  στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η Αριστερά, τέλος αποτελεί το διάδοχο κόμμα του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος και αποτελεί πιθανό συνεργάτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Προωθεί την αύξηση του φόρου περιουσίας στα πλαίσια της ΕΕ, ώστε να σωθούν οι τράπεζες, αλλά συμφωνεί παράλληλα και προς την ίδρυση ΤΧΣ.

Στα φορολογικά, προκρίνει υψηλό συντελεστή 75% για όσους έχουν εισόδημα πάνω επό 1 εκατομμύριο καθώς και την άυξηση του γενικού συντελεστή φορολόγησης στο 53%. Διαφωνεί με την κ. Μέργκελ για την ενεργειακή και αναπτυξιακή πολιτική ,ενώ στα εργασιακά προτείνει ως ελάχιστο μισθό τα 10 ευρώ /ώρα.

Πάτως όλα αυτά είναι σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα των exit poll να φανερώνουν τα εξής:

Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) :  42,5  %

Σοσιαλδημοκράτες (SPD) :     26     %

Φιλελεύθεροι (FDP) :     4,7             %

Πράσινοι (Grüne) :              8        %

Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) :     8,5         %

Kόμμα Εναλλακτική Επιλογή για την Γερμανία:    4,8       %

 

Έτσι, αν ισχύουν αυτά, ο υπάρχων κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα μπορεί να συνεχίζει να κυβερνά, αφού οι Φιλελεύθεροι είναι οριακά εκτός Βουλής, ενώ την ίδια αγωνία θα εχουν και οι Ευρωσκεπτικιστές με ποσοστό κοντά στο 5%. Εάν οι Φιλελεύθεροι μείνουν τελικώς «εκτός νυμφώνος» κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, αυτομάτως τερματίζεται η κυβερνητική τους συνεργασία με τους Συντηρητικούς της κ. Μέρκελ και η πιθανότητα ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού» Κεντροδεξιάς – Κεντροαριστεράς εμφανίζεται ως η πιθανότερη μετεκλογική πολιτική εξέλιξη.

Πάντως όλοι οι αναλυτές  τονίζουν πως οι Γερμανοί ψηφοφόροι έδωσαν ψήφο για ένα μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό Κεντροδεξιάς – Κεντροαριστεράς, ενώ παράλληλα επισημαίνουν την αύξηση της τάξης του 7% στα ποσοστά του κόμματος τηςκ.Μέργκελ αν και οι κεντρώοι σύμμαχοί της ψυχορραγούν εκλογικά.

Το σίγουρο είναι ότι οι εκλογές στη Γερμανία θα επηρεάσουν το μέλλον της Ευρώπης, σε μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο βαθμό. Θα είναι άραγε η ευκαιρία της Γαλλίας να αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη στον ευρωπαϊκό χάρτη ή κ.Μέργκελ θα παραμείνει η σιδηρά κυρία της γηραιάς ηπείρου; Η Ευρώπη δεν έχει να περιμένει πολλά από αυτές τις εκλογές γιατί οι βασικές θέσεις για την άσκηση της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι κοινές, όπως φάνηκε και από την παραπάνω παρουσίαση. Η Ελλάδα, βέβαια ακόμα λιγότερα….

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.