Το RoadStory.gr στο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Το τριήμερο 20-21-22 Δεκεμβρίου, διεξήχθη στη Βουλή των Ελλήνων το Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία από τον Ε.Ο.ΝΕ.Π.Ε. (Επιστημονικός Όμιλος Νέων Πολιτικών Επιστημόνων), υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το RoadStory ήταν εκεί με τον αρχισυντάκτη του, Θάνο Βάγιο, και τον συντάκτη Δημήτρη Μανουήλ. Κατά την έναρξη του συνεδρίου, χαιρετισμό στους νεαρούς συνέδρους απηύθυναν εκπρόσωποι απ’ όλα σχεδόν τα κόμματα της Βουλής, ενώ σύντομη ομιλία εκφώνησε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εξαίροντας το αξιέπαινο εγχείρημα. Κατόπιν, ο πρόεδρος του Ε.Ο.ΝΕ.Π.Ε., Συμεών Σιδηρόπουλος, κήρυξε την έναρξη των εργασιών.

panellinio synedrio

 Στο μήνυμά του ο κ. Σιδηρόπουλος ανέφερε ότι «Η παρουσία και η συμμετοχή φορέων νέων δια των εκπροσώπων τους αλλά και μεμονωμένων προσωπικοτήτων στο εν λόγω συνέδριο, μπορεί να προσδώσει μία νέα δυναμική στη διαχείριση θεμάτων από τη νεολαία αλλά και να τη θέσει προ των ευθυνών της σε μία εποχή όπου η μειωμένη συμμετοχή νέων ατόμων στη κοινωνία των πολιτών μας γεμίζει απαισιοδοξία για το μέλλον. Σε αυτό το Συνέδριο προσφέρεται η δυνατότητα σε όλους μας, νέους επιστήμονες, νέους επαγγελματίες, νέους επιχειρηματίες, νέους πολιτικούς να θέσουμε μία από κοινού συμφωνημένη γραμμή πλεύσης για έναν εποικοδομητικό διάλογο με σεβασμό στη Δημοκρατία και στους θεσμούς της. Επιδίωξή μας αποτελεί η σύγκλιση πάνω σε βασικές αρχές, όπως αυτές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας του λόγου, της Προσωπικότητας, της Δικαιοσύνης, της Ανάπτυξης και του Ανθρωπισμού…»

Η πρώτη μέρα  ξεκίνησε (στην αίθουσα της Γερουσίας του Κοινοβουλίου) με τις τοποθετήσεις στην Ολομέλεια των εκπροσώπων των προσκεκλημένων φορέων (υπήρχε συμμετοχή από επιστημονικούς και πολιτικούς φορείς μέχρι και θρησκευτικούς!), ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ο χωρισμός σε Επιτροπές (μία για το Κράτος και τη Δημοκρατία, μία για την Οικονομία, μία για το Περιβάλλον και μία για την Παιδεία-Πολιτισμό-Έρευνα), ώστε να συζητηθούν διεξοδικά τα επιμέρους ζητήματα (Το RoadStory μετείχε στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού). Το έργο των Επιτροπών συνεχίστηκε και τη δεύτερη μέρα και ολοκληρώθηκε την επόμενη, όταν τα ψηφίσματά τους κατατέθηκαν στην Ολομέλεια και τελικώς υπερψηφίστηκαν από το σώμα των συνέδρων. Το συνολικό ψήφισμα θα κατατεθεί στην Βουλή των Ελλήνων, όπου ελπίζουμε οι προτάσεις της νέας γενιάς να εισακουστούν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Άλλωστε, όπως εύγλωττα δήλωσε από του βήματος η Χριστίνα Μήτση, επικεφαλής της νομικής ερευνητικής ομάδας του ΕΟΝΕΠΕ, «Πολιτική κάνουν και οι ενεργοί πολίτες μέσα από τα έργα, τη δράση και το χαρακτήρα τους. Και αναφέρομαι στη λέξη χαρακτήρα ιδίως γιατί εμπερικλείει δύο στοιχεία: την αξία και την ωριμότητα. Αυτές είναι άλλωστε  και οι προϋποθέσεις που μετατρέπουν ένα διάλογο από απλό σε δημοκρατικό… Το μήνυμα όμως του παρόντος ψηφίσματος πρέπει να είναι όχι απλά ότι στην Ελλάδα αρχίζει και γίνεται ένας δημοκρατικός διάλογος από τη νέα γενιά, αλλά ότι αρχίζει και γίνεται με τρόπο επιστημονικό και με στόχο να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα… Χρειαζόμαστε ταυτότητα έργων και πράξεων και κοινωνική συνοχή. Για αυτό είναι βασικό να είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και στη συνεργασία.»

eonepe logo - roadstory

Το αποτύπωμα ενός συνεδρίου για τη Δημοκρατία

Λίγο μετά τον επίλογο ενός συνεδρίου για την φορτισμένη έννοια της Δημοκρατίας, μπορούμε να πούμε ότι μας έμεινε μια ανάμεικτη γεύση. Αφενός και είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι τόσοι νέοι άνθρωποι, από τόσο ετερόκλητους φορείς, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι να κουβεντιάσουν και να προτείνουν λύσεις για φλέγοντα ζητήματα, που τους απασχολούν. Εντούτοις, στην πράξη αποδείχτηκε πολύ δύσκολο, καθώς οι εμπειρίες μας είναι ακόμη περιορισμένες και τα προβλήματα αρκετά σύνθετα, για να δώσουμε ενιαίες λύσεις.

Όσες κρίσεις και απόψεις διημείφθησαν μεταξύ μας, είχαν ως αφετηρία τη βαθιά μας πεποίθηση ότι, περισσότερο σήμερα παρά ποτέ, οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στα δημοκρατικά ιδεώδη και τη βασική τους έκφραση, τον κοινοβουλευτισμό. Όλοι μας διαισθητικά εκκινήσαμε τον στοχασμό μας από τη θέση ότι μία υγιής και λειτουργική Δημοκρατία είναι ο μόνος αξιόπιστος σύμμαχος στον πόλεμο κατά της αποκτήνωσης του ανθρώπου και του πολίτη.

 Η Δημοκρατία ίσως δεν είναι σύμμαχός μας. Είναι αντίπαλος. Και μάλιστα προκλητικός. Προκαλεί σε χρόνο ανύποπτο τα πιο άγρια ένστικτά μας, όπως εκείνο της αυτοσυντήρησης, τα οποία σε κρίσιμες ιστορικές συγκυρίες σαν τη σημερινή αναδύονται προοδευτικά στην επιφάνεια του εαυτού μας. Στην καθημερινή σας ζωή θα τη διακρίνετε να σας προκαλεί κρυμμένη στη σάρκα των πιο μικρών και φαινομενικά αθώων συμβάντων. Το θέμα είναι να αναμετρηθείτε με αυτήν και να αποδείξετε ότι μπορεί στο εξής να καθρεφτίζεται πάνω σας.

Αναμετρηθείτε με αυτήν, όταν ο αδερφός σας έρθει να σας εκμυστηρευτεί την ιδιαιτερότητα των σεξουαλικών του προτιμήσεων. Αναμετρηθείτε με αυτήν, όταν ο αλλοεθνής συμφοιτητής σας, πάρει την υποτροφία μέσα απ’ τα χέρια σας, αριστεύοντας σε όλα τα μαθήματα. Αναμετρηθείτε με αυτήν, όταν αύριο το παιδί σας περιφρονήσει τα δόγματα και τις αντιλήψεις, που θα έχετε διαμορφώσει ως άνθρωποι. Αναμετρηθείτε με αυτήν όταν το χέρι του επαίτη που απλώνεται μπροστά σας, ήταν μέχρι χθες το χέρι του συναδέλφου, που χτυπούσε φιλικά την πλάτη σας.

Η Δημοκρατία θα επικαλείται πάντοτε την ευγενέστερη εκδοχή της συνείδησης μας. Εάν την συλλαμβάνουμε μοναχά ως performance της πολιτικής μας ζωής, έχουμε ηττηθεί πριν καλά-καλά πολεμήσουμε. Εάν όμως την αντικρίζουμε κάθε στιγμή σαν να γεννάμε για πρώτη φορά ένα βρέφος, έχουμε νικήσει, γιατί πρώτα έχουμε μέσα μας πονέσει. Είναι επίπονη διαδικασία, ασφαλώς, που μας ξεβολεύει και μας αναστατώνει. Φανταστείτε ένα αληθινό σφυρί να σφυρηλατεί πάνω μας ηθικές αντιστάσεις.

Ο αιώνας που αφήσαμε πριν μερικά χρόνια έζησε μια μεγάλη οικονομική κρίση, γέννησε τον φασισμό, μάδησε την ανθρωπότητα με δύο οικουμενικούς πολέμους και κατεδάφισε το σοσιαλιστικό όνειρο. Σ’ εμάς, δε, έσπειρε πολλάκις τον εθνικό διχασμό. Ο αιώνας που διανύουμε, κινδυνεύει να επαναλάβει πολλά από τα σφάλματα του προηγούμενου. Ωστόσο ο κόσμος πίσω μας είχε θέα τον ορίζοντα. Ας μην επιτρέψουμε ο κόσμος που περιμένει εμπρός μας να έχει θέα την άβυσσο.

Δημήτρης Μανουήλ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.