Φτερνίστηκες; Τί σημαίνει το… «γείτσες»;

1sneezing

Η πιο συνηθισμένη αντίδραση, όταν ακούμε κάποιον να φτερνίζεται, είναι να του πούμε… «γείτσες».

Τί σημαίνει στην πραγματικότητα και γιατί ευχόμαστε σε κάποιον που φτερνίζεται;

Τα πνευματικά δικαιώματα της φράσης «με τις υγείες σου» αποδίδεται στον Πάπα Γρηγόριο το Μέγα, ο οποίος την άρθρωσε τον 6ο αιώνα, όταν ξέσπασε επιδημία πανούκλας. Το φτέρνισμα ήταν ένα ξεκάθαρο σύμπτωμα της βουβωνικής πανώλης.

Η ευχή «με τις υγείες σου» (με συντομία «γείτσες») έρχεται από χιλιάδες χρόνια πριν. Οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να λένε «ας σε προσέχει ο Δίας» ή «είθε να έχεις καλή υγεία», ενώ οι αρχαίοι Έλληνες εύχονταν «καλή και μακρά υγεία».

Οι Άγγλοι λένε «God bless you», δηλαδή «Να σε ευλογεί ο Θεός». Οι Γερμανοί χρησιμοποιούν τον όρο «Gesundheit», που σημαίνει στην κυριολεξία «υγεία».

sneeze-03

Επιπλέον, σε ορισμένες χώρες τα παιδιά δέχονται διαφορετικές ευχές. Για παράδειγμα, στη Ρωσία, μετά από την ευχή «με τις υγείες σου», εύχονται και το «να μεγαλώσουν». Στην Κίνα εύχονται, στα παιδιά, «να ζήσουν 100 χρόνια».

Οι ευχές για το φτέρνισμα, λέγεται επίσης ότι, προέρχονται από αρχαίες προκαταλήψεις. Ορισμένοι πίστευαν ότι το φτέρνισμα βοηθούσε στη «διαφυγή» της ψυχής από το σώμα.

Κάποιοι άλλοι, βέβαια, πίστευαν το ακριβώς αντίθετο: ότι τα κακά πνεύματα χρησιμοποιούν το φτέρνισμα ως μια ευκαιρία για να μπουν στο σώμα, μέσα από τη μύτη.

Όπως και να έχει, σε όλον τον κόσμο, ο κάθε λαός έχει τη δική του ευχή. Συνήθως ένα φτέρνισμα σχετίζεται με κάποια αρρώστια, οπότε η συνήθεια να εύχεται κανείς «καλή υγεία» έχει τη δική της βάση λογικής.

RoadStory.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.