Φόροι και διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Ξεκινά από σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, έχοντας συγκλίνει σε κοινή γραμμή όλα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, αν και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις , φαίνεται πως το χαράτσι που εισπράττεται από τη ΔΕΗ, θα γίνει μόνιμο, με τη διαφορά ότι από του χρόνου θα καταβάλλεται στις εφορίες. Η απόφαση σχετικά με τον «Ενιαίο Φόρο Ακινήτων» που θα αντικαταστήσει το «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων», δείχνει πως  πρόκειται για μια τροποποιημένη μορφή του ΕΕΤΗΔΕ που θα απαλλάσσει μερικώς ή ολικώς κάποιους μικροϊδιοκτήτες, αλλά θα επεκταθεί και θα βαρύνει και κάποιους που ως τώρα απαλλάσσονταν ή ελαφρύνονταν. Βέβαια, τα υπόλοιπα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται, το πιθανότερο είναι φορολογηθούν όπως με τον ΦΑΠ του 2012.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συντελεστές δείχνουν ότι ο φόρος θα είναι κάπως μειωμένος, ενώ για τις απώλειες που προκύπτουν από τη μείωση, καθώς η τρόικα δεν επιθυμεί να μειωθούν τα έσοδα, εξετάζεται να ενταχθούν στον φόρο τα αγροτεμάχια, αλλά και να αυξηθεί ο φόρος στα ηλεκτροδοτούμενα εκτός σχεδίου. Ειδικότερα πρόταση που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι να ονομάζεται πλέον Ενιαίος Φόρος και να περιλαμβάνει ένα μειωμένο συντελεστή ο οποίος σε σχέση με πέρυσι να είναι μειωμένος κατά 10% – 15%.

Παράλληλα, εξετάζονται και φορολογικές ελαφρύνσεις για τους επιτηδευματίες αν και το νέο φορολογικό κρύβει και παγίδες, έχει όμως και κάποια οφέλη και απαλλαγές για ορισμένες κατηγορίες. Οι κωδικοί που έχουν προστεθεί στα νέα φορολογικά έντυπα προσφέρουν εκπτώσεις ως και πλήρη απαλλαγή απ’ το φόρο των φυσικών προσώπων, όμως υπάρχουν και αλλαγές προς το χειρότερο. Έτσι, από το τέλος εξαιρούνται όσοι ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές με πληθυσμό κάτω από 500 άτομα ή σε νησιά που δεν αποτελούν τουριστικό τόπο με πληθυσμό κάτω από 3.100 άτομα.

Από το τέλος απαλλάσσονται όσοι έκαναν έναρξη έως και πριν 5 χρόνια, αλλά και όσοι απέχουν απ’ τη σύνταξη τρία έτη. Πλέον όμως δηλώνονται ως έσοδα τόκοι καταθέσεων, μερίσματα, μετοχές κλπ, τα οποία προστίθενται στο εισόδημα και στην περίπτωση που αυτό υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ υπόκειται σε εισφορά αλληλεγγύης.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.