Χαμηλός ο πήχης των προσδοκιών για την Ελλάδα απ τις Γερμανικές εκλογές

organomeni-sigkalipsi-gia-tis-germanikes-eklogesΚαθώς η κρίσιμη, και για την Ελλάδα, εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, είναι σε εξέλιξη, οι προσδοκίες της Αθήνας για αλλαγή πλεύσης από το Βερολίνο πρέπει να είναι… χαμηλές.

Τις τελευταίες ημέρες, και όσο πλησιάζουμε προς την εκλογική αναμέτρηση, τα διεθνή, αλλά και τα γερμανικά Μέσα, επισημαίνουν το ενδεχόμενο η κάλπη να βγάλει δύο νικητές! Κι αυτό, καθώς πυκνώνουν τα σενάρια για «συγκυβέρνηση» Μέρκελ- Στάινμπρουκ.

Τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες, όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες, σε περίπτωση που βγουν πρώτο κόμμα στις εκλογές, δύσκολα θα καταφέρουν να αποφύγουν τη λύση της συμμαχίας. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ακόμη και στην περίπτωση που εκλεγούν οι Φιλελεύθεροι του «σκληρού» Φίλιπ Ρέσλερ, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δε θα μπορεί να είναι ισχυρή για να αντέξει τους κλυδωνισμούς εντός του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

Με αυτό το δεδομένο, ο Πέερ Στάινμπρουκ αναμένεται να είναι η «κρίσιμη συνάρτηση» στην υπόθεση Καγκελαρία, και ασφαλώς «εγγυητής» της συνέχισης μίας σκληρής πολιτικής από την πλευρά του Βερολίνου σχετικά με το «ελληνικό ζήτημα», αλλά και την κρίση χρέους στον ευρωπαϊκό Νότο.

Αυτό που αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα των Χριστιανοδημοκρατών είναι η συνεχής πίεση προς τους «μαθητές που δεν κάνουν τα μαθήματά τους», με στόχο τόσο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους (με τα μέτρα και σταθμά της Γερμανίας) όσο και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Από την πλευρά τους, οι Χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίοι κατεβαίνουν μαζί με το κόμμα της Μέρκελ στις εκλογές, ακολουθούν μία πιο σκληρή γραμμή, τονίζοντας ότι τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη οφείλουν να εξαντλήσουν τις όποιες δυνατότητες έχουν με δικούς τους πόρους, ακόμη και με πώληση χρυσού, να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Το κόμμα της Μέρκελ επιμένει στην παραμονή των εταίρων στο ευρώ, ακόμη και αν χάνουν την πρόσβασή τους στις αγορές, απειλώντας τους όμως με «αποβολή» σε περίπτωση που δεν ακολουθήσουν τι «επιταγές» του Βερολίνου για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Χριστιανοδημοκράτες σχεδόν αποκηρύσσουν την έκδοση ευρωομολόγου, που κατά πολλούς οικονομολόγους θα μπορούσε θα δώσει ανάσες σε χώρες που είναι στο χείλος του γκρεμού.

Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να είναι καταρχήν αρνητικοί στο ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας όμως, ότι η έξοδος από την κρίση δεν είναι εφικτή μόνο με τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται ήδη στις χώρες του Νότου.

Ο Στάινμπρουκ μάλιστα, και κατά τη διάρκεια του πρόσφατου τηλεοπτικού ντιμπέιτ, είχε ταχθεί υπέρ ενός «σχεδίου Μάρσαλ» για την Ευρώπη, ενώ συζητούν και την υπό όρους ίδρυση ευρωπαϊκού ταμείου εξόφλησης χρέους.

Roadstory.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.