Χιονοθύελλα πλήττει τις ΗΠΑ

Το φονικό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει εδώ και μια σχεδόν εβδομάδα τις ΗΠΑ έχει ως απολογισμό προς το παρόν τέσσερις νεκρούς και πολλά προβλήματα στις επαρχίες των βόρειων πολιτειών της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, έχει προκαλέσει διακοπές ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα έχει προκαλέσει προβλήματα και στις μετακινήσεις.

Παράλληλα, έχουν ακυρωθεί περισσότερες από 5.000 πτήσεις, ενώ έχουν διακοπεί και δρομολόγια τρένων. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να ανοίξουν τους δρόμους καθώς είναι αρκετά και τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι  η Μασαχουσέτη, το Ρόουντ Άιλαντ, το Κονέκτικατ, η Νέα Υόρκη και το Μέιν έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις αρμόδιες αρχές.

Οι σφοδρές χιονοθύελλες, έχουν οδηγήσει τις αρχές να απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, αν δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος.

Απ’ την άλλη η ένταση των ανέμων ολοένα και αυξάνεται, με τους μετεωρολόγους  να προβλέπουν ενίσχυσή τους από το απόγευμα. Στη Νέα Υόρκη οι άνεμοι έφτασαν ως και τα 133 χλμ/ώρα, ενώ το χιόνι άγγιξε σε πολλές περιοχές το ένα μέτρο,  σπάζοντας το ρεκόρ χιονόπτωσης του 1979.Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί δεν αποκλείεται να παγώσουν όλες οι λίμνες των Βορειοδυτικών ΗΠΑ, λόγω του ψύχους και της έντονης χιονόπτωσης.

Μάλιστα, όπως μεταδίδουν οι «New York Times», πολλοί σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει και είναι πιθανό να κλείσουν κι άλλοι λόγω της κακοκαιρίας, ενώ αρκετά πρατήρια στο Στέιτεν Άιλαντ και στο Κουίνς έχουν ήδη ξεμείνει από καύσιμα. Η χιονοθύελλα είχε μάλιστα  ως αποτέλεσμα περισσότερα από 700.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μείνουν χωρίς ρεύμα. Πάντως , όσοι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την επέλαση του χιονιά, απολαμβάνουν το λευκό τοπίο και χαίρονται παίζοντας στους λευκούς δρόμους.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.