Ωραίοι ως Έλληνες…

Σε μια διάλεξη σήμερα άκουσα ότι εμείς οι Έλληνες δεν φημιζόμαστε ιδιαίτερα για το γεγονός ότι είμαστε καλοί αναγνώστες.

Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν η σκέψη αν τελικά είμαστε καλοί σε κάτι – καλά εκτός από τον Παρθενώνα, τη Μύκονο και το τζατζίκι. Μα για το θεό!! Ακούω συνεχώς να μας σούρουν εξάψαλμους όπως ότι είμαστε φωνακλάδες, τεμπέληδες, φημιζόμαστε για την αργοπορία μας, δεν δουλεύουμε ποτέ, δεν έχουμε παιδεία, δεν έχουμε σωστό πολιτικό σύστημα, είμαστε υπερκαταναλωτικά όντα που μοστράρουν τις Cayenne τους στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι τα σαββατοκύριακα και άλλα πολλά τέτοια ενθαρρυντικά.

Για να πω την πικρή μου αλήθεια συμφωνώ με μερικά από τα παραπάνω. Στο ότι δηλαδή δεν έχουμε παιδεία, είμαστε τρομερά ωχαδερφιστές και διακατεχόμαστε από την ανάγκη της επίδειξης- βλέπε Cayenne- η οποία σημειωτέον σύμφωνα με την ψυχολογία είναι στην φύση όλων των ανθρώπων και άλλοι την έχουν σε μεγάλο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό, χαρήκατε λίγο; Προφανώς εμείς έχουμε την τάση της επίδειξης σε τεράστιο βαθμό, δεν εξηγείται διαφορετικά. Για το πολιτικό σύστημα αρνούμαι να σχολιάσω κάτι..

Ας γυρίσω στο θέμα μου όμως. Έλεγα λοιπόν ότι τη στιγμή που άκουσα αυτή τη (;) φήμη, αναρωτήθηκα, τελικά σε τι είμαστε καλοί σαν λαός; Σε τι διαπρέπουμε και τι μας διακρίνει;

Ξέρω σίγουρα να σας πω ότι έχουμε τρομερούς εκπαιδευτικούς τόσο σε επίπεδο γνώσεων όσο και σε επίπεδο διδασκαλίας και στα σχολεία αλλά και στα Πανεπιστήμια. Μαθαίνω επίσης ότι πολλοί Έλληνες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό σε επίπεδο ελληνικών τοπικών προϊόντων, πάνε πάρα πολύ καλά. Όπως επίσης και τα νέα παιδιά που ασχολούνται με τα αγροτικά προϊόντα στην επαρχία θριαμβεύουν. Έχουμε επίσης άριστους γιατρούς με απίστευτες ικανότητες και μάλιστα από αυτούς που δεν δέχονται φακελάκια, τρομερό;

Θέλω να πω δηλαδή ότι δεν είμαστε μόνο αυτή η κακή πλευρά. Δεν έχω σκοπό να μπω στη διαδικασία της ανάλυσης των λαθών της Ελλάδας και την επισήμανση των λόγων για τους οποίους φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, γιατί σίγουρα έχουμε πολλές άσχημες ‘‘συνήθειες’’.

Έχω σκοπό όμως να σας κάνω να σκεφτείτε και την άλλη πλευρά, την θετική, αυτή που προσπαθεί να βγει στο προσκήνιο και για μια φορά να μας υποστηρίξει. Ο τρόπος είναι απλός. Αναρωτηθείτε σε τι είστε καλοί εσείς οι ίδιοι. Τι δηλαδή είναι αυτό που σας ξεχωρίζει, αυτό που σας κάνει να διαπρέπετε, αυτό που κατέχετε, αυτό για το οποίο είστε γνωστός. Άλλος μαγειρεύει ωραία, άλλος κουρεύει ωραία, κάποιος είναι άριστος στα μαθηματικά και άλλος στο γραπτό λόγο.

Αφού το βρείτε λοιπόν, εξασκήστε το, δουλέψτε το, πίαστε το από τα μαλλιά και κάντε το κτήμα σας. Αν το αγαπάτε κιόλας είστε οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο!

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν θα καταφέρουμε να φημιζόμαστε για κάτι θετικό. Γιατί οι Έλληνες είμαστε όλοι εμείς και ο καθένας ξεχωριστά…

Δώρα Αιακατερίνη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.