Όσα ΔΕΝ γνωρίζετε για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!

Στις 14 Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί, εδώ και πολλά χρόνια, ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου. Με άλλα λόγια η ημέρα αυτή αναφέρεται ως η μέρα του έρωτα.

Πολλά λοιπόν ερωτευμένα ζευγάρια γιορτάζουν τη μέρα αυτή ανταλλάζοντας δώρα, περνώντας περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και γενικότερα εκδηλώνοντας την αγάπη/ερωτά τους.

Παρόλα αυτά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω γιορτή.

Αρχικά η πρώτη κάρτα Αγίου Βαλεντίνου στάλθηκε από τον Charles, δούκα της Ορλεάνης, στη γυναίκα του, κατά τη διάρκεια παραμονής του στη φυλακή. Το 1840 ήταν κοινός τόπος η ανταλλαγή, μεταξύ των ερωτευμένων, μικρών χειρόγραφων σημειωμάτων με ευχές (valentines) σε Ευρώπη κι έπειτα στην Αμερική. Τα φτηνά ταχυδρομικά τέλη και η βιομηχανοποίηση ενίσχυσαν το έθιμο.

Στη τωρινή εποχή υπολογίζεται πως το 80% των καρτών αγοράζονται από γυναίκες.

Επίσης η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μας πάει πίσω σε μια παγανιστική γιορτή που ονομάζονταν Λουπερκάλια, στην οποία γυμνοί άντρες μαστίγωναν γυμνές γυναίκες για να αυξηθεί η γονιμότητά τους.

O Άγιος Βαλεντίνος απαγχονίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου επειδή τελούσε κρυφούς γάμους, προσπαθώντας να δημιουργήσει πυρήνες ανάπτυξης του χριστιανισμού και φυσικά οικογένειες. Με το πέρασμα των χρόνων η γιορτή απέκτησε κερδοσκοπική χροιά και πλέον τα καταστήματα την γιορτάζουν περισσότερο από τους ερωτευμένους.

Τίνα Ζαβουδάκη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.