1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS- Τόσο μακριά αλλά… και τόσο κοντά

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV,  με τη  σεξουαλική επαφή  να αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Aids

Αισιόδοξα μηνύματα πάντως για την τιθάσευση του ιού εκπέμπει η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS. Στην ετήσια έκθεσή της για το 2012 επισημαίνει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα». Το σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας, επισημαίνει η υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAIDS, 1.7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2011, αριθμός που παρουσιάζει μικρή πτώση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Τα νέα κρούσματα, επίσης, παρουσιάζουν ετήσια μείωση κατά 20% στα 2,5 εκατομμύρια, ενώ πτώση καταγράφεται και στα κρούσματα σε παιδιά.

Ωστόσο, αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των  κρουσμάτων του θανατηφόρου ιού του aids στην χώρα μας. Σήμερα, παγκόσμια Ημέρα κατα του Aids βρίσκει την Ελλάδα να έχει χαλαρώσει τα μέτρα προφύλαξης και τα κρούσματα ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών κυρίως στην πρωτεύουσα να εμφανίζουν κατακόρυφη αύξηση. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από το 1981 που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα έως και τις 31 Οκτωβρίου 2013 διαγνώστηκαν με HIV/AIDS σχεδόν 13.500 άνθρωποι, περισσότερο από το 80% εκ των οποίων είναι άντρες και το σχεδόν 65% ηλικίας 25-44 ετών την εποχή που διαγνώστηκαν.

Μάλιστα, από το 2010 έως σήμερα, εξάλλου, ο αριθμός των φορέων του ιού HIV έχει αυξηθεί σημαντικά: από 5,4 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού που ήταν το 2010, έφτασε τα 10,7 ανά 100.000 πληθυσμού το 2012, ενώ εφέτος η αντίστοιχη αναλογία είναι έως στιγμής 7,2 φορείς ανά 100.000 πληθυσμού.

Aids 1

Όπως ανέφερε ο παθολόγος -λοιμωξιολόγος συντονιστής διευθυντή του Γ’ Παθολογικού Τμήματος και Μονάδας Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS  Μάριος Λαζανάς, για το φαινόμενο αυτό ενοχοποιούνται τόσο η  χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης  όσο και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στην Αθήνα. Και συνέχισε τονίζοντας πως η κρίση έχει ως συνέπεια να γίνεται κοινή χρήση συριγγών και έτσι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση στα κρούσματα HIV/AIDS μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Ευτυχώς, όμως, αυτό παρατηρείται μόνο στην Αθήνα και δεν φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Πρόσφατα,  πάντως ο ΟΚΑΝΑ ξεκίνησε τη λειτουργία του πρώτου εποπτευόμενου σταθμού χρήσης ουσιών ‘ΟΔΥΣΣΕΑΣ’, μια ιατρική μονάδα πλήρως εξοπλισμένη με προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων για την προστασία της υγείας των ενεργών χρηστών, την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της όχλησης της κοινότητας από την ενέσιμη χρήση ουσιών σε δημόσιους χώρους. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν 3.000 νέες θέσεις θεραπείας στο πρόγραμμα υποκατάστασης με αποτέλεσμα τη μείωση της λίστας αναμονής από 5.558 σε 2.597 άτομα.

Όσο μακριά κι αν είναι όμως η απαλλαγή απ΄τη λοιμώδη νόσο, άλλο τόσο κοντά βρίσκεται η πρόληψη της. Το θέμα βέβαια είναι οτι οι περισσότεροι χαρακτηρίζονται από έλλειψη σεξουαλικής παιδείας. Οφείλουμε όλοι μας να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα της νόσου και να κάνουμε πράξη τη χρήση του προφυλακτικού στις σεξουαλικές μας επαφές.  Αναμφισβήτητα, δεν «έχουμε τελειώσει» με το AIDS….. η προφύλαξη όμως από αυτό είναι εδώ και πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.