10 Days of Quentin Tarantino, Part III – Inglourious Basterds (2009)

inglourious_basterdsΜετά από αρκετά χρόνια περιπλάνησης στις δεκαετίες των 70, 80, 90 αλλά και σε απροσδιόριστες χρονολογίες, ο Quentin Tarantino εξέπληξε το κοινό, αφού αποφάσισε να κινηθεί στη δεκαετία του 40 και ειδικότερα στη ναζιστική Γερμανία. Κάτι που φαίνεται ταιριαστό από τη μία, μιας και οι ταινίες του σκηνοθέτη χαρακτηρίζονται από το αιματοκύλισμα και την αγριάδα της εποχής, αλλά από την άλλη δεν ακολουθούν ποτέ τα ιστορικά γεγονότα. Έτσι έγινε και τώρα. Σε μία εναλλακτική πραγματικότητα, όπου όλα μπορούν να συμβούν, o Tarantino μαζεύει τους Brad Pitt, Mélanie Laurent, Christoph Waltz, Michael Fassbender, Eli Roth, Daniel Brühl και πολλούς άλλους και τους παρατάσσει τον έναν απέναντι από τον άλλο σαν στρατιωτάκια σε έναν πλασματικό πόλεμο ανάμεσα σε Γερμανούς και Εβραίους.

Περί τίνος πρόκειται;

Η ιστορία διαδραματίζεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στη Γερμανοκρατούμενη Γαλλία της εποχής της μέγιστης ευημερίας των Ναζί. Δύο ιστορίες εκδίκησης μπλέκονται άθελά τους και αποδεικνύονται καταστροφικές. Η πρώτη ιστορία είναι αυτή της ομάδας με την ευφυή ονομασία «Άδωξοι Μπάσταρδη» (η ανορθογραφία είναι επιτηδευμένη). Αποτελούμενοι κυρίως από Εβραίους, οι Μπάσταρδη έχουν ως στόχο την εκ θεμελίων καταστροφή καθετί ναζιστικού. Έτσι αποφασίζουν να δολοφονήσουν τους τέσσερις σημαντικότερους ανθρώπους του Τρίτου Ράιχ, με επικεφαλής τον Αδόλφο Χίτλερ. Και η καταλληλότερη ευκαιρία για την πραγματοποίηση του σχεδίου τους εμφανίζεται στην πρεμιέρα μίας ταινίας – φόρος τιμής στην προπαγάνδα των Γερμανών, όπου θα εμφανιστεί ολόκληρη η αφρόκρεμα των Ναζί, συμπεριλαμβανομένων και των στόχων τους.

Η δεύτερη ιστορία είναι αυτή της νεαρής Shosanna, Εβραίας στην καταγωγή, που σε ηλικία 18 χρόνων έγινε μάρτυρας της σφαγής ολόκληρης της οικογένειάς της. Καθώς περιπλανιέται για χρόνια, καταφέρνει να αποκτήσει καινούρια ταυτότητα, και να διευθύνει έναν κινηματογράφο. Και η μοίρα τα φέρνει έτσι ώστε στο δικό της σινεμά να πραγματοποιείται η πρεμιέρα της παραπάνω ταινίας. Έτσι και αυτή αποφασίζει να πάρει εκδίκηση στους ανθρώπους που της στέρησαν το δικαίωμα να ζήσει, βάζοντας φωτιά στο κτήριο. Τι θα γίνει, όμως, όταν συμπίπτουν τα σχέδια των δύο πλευρών;

Inglourious-Basterds2Ποια είναι η δική μου άποψη;

Ακόμη μία ιστορία εκδίκησης από το δάσκαλο του είδους, σε μία ταινία ξεχωριστή από τη φύση της αλλά ταυτόχρονα παρόμοια με όλες τις προηγούμενες. Η ιστορική περίοδος από μόνη της δίνει στον Ταραντίνο λιγότερες ελευθερίες από όσες έχει συνηθίσει με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί παλιά κόλπα σε νέες καταστάσεις. Δολοφονίες σε σφραγισμένα δωμάτια, ατάκες επί ατακών και μία ξανθιά σταυροφόρος σε εκδίκηση για την αδικοχαμένη οικογένειά της είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια του παζλ που συμπληρώνουν τη μεγάλη εικόνα του Inglourious Basterds. Όσον αφορά τις ερμηνείες, αυτές κινούνται από καλές (Fassbender, Pitt) έως Οσκαρικές (Waltz). Προτείνεται σε όλους τους φίλους των ιστορικών ταινιών, αλλά μην πάρετε τοις μετρητοίς όλη την ταινία, μιας και το τέλος, ανατρεπτικό όπως πάντα, καταρρίπτει μέχρις ενός σημείου τα γεγονότα.

Δαμιανός Γκουζκούρης

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.