10 Days of Woody Allen, Part IV – Manhattan (1979)

manhattan1Ρομαντική κομεντί έχει σήμερα το μενού με μία από τις πρώτες και πιο επιτυχημένες ταινίες του Άλλεν, το Manhattan. Κάθε της σκηνή αποτελεί ύμνο προς τη Νέα Υόρκη, τη μεγάλη αγάπη του σκηνοθέτη. Με επίκεντρο το Μανχάταν, ο Γούντι Άλλεν περιπλανιέται ανάμεσα σε γυναίκες, σε πολιτικές θεωρίες, στο παρελθόν του, αλλά και σε χιουμοριστικές καταστάσεις. Ως γνήσιος Νεοϋορκέζος ταξιδεύει το θεατή στις ομορφιές της πόλης του, αναδεικνύοντας το εντυπωσιακό, εκμεταλλευόμενος το απλό και το καθημερινό. Και όλα αυτά μέσα από ερωτικά τρίγωνα, τετράγωνα και πολύγωνα, τα οποία αποδίδει με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

Περί τίνος πρόκειται;

Ο Άιζακ ή Άικ, είναι σεναριογράφος επιτυχημένης κωμικής τηλεοπτικής σειράς. Είναι επίσης χωρισμένος. Εις διπλούν. Ο δεύτερος γάμος του, μάλιστα, έληξε μετά την ομοφυλοφιλική επιφοίτηση της γυναίκας του (Meryl Strip), η οποία γράφει και βιβλίο όπου περιγράφει το γάμο τους με ανησυχητικές λεπτομέρειες. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, έχει συνάψει δεσμό με μία 17χρονη για την οποία δεν ενδιαφέρεται καθόλου. Από την άλλη, ο καλύτερός του φίλος, διατηρεί εξωσυζυγική σχέση με τη Μαίρη (Diane Keaton). Ο ίδιος τη βρίσκει ενοχλητική, ξερόλα, επιδειξιομανή, αλλά απίστευτα ελκυστική.

Όταν ο κολλητός του αφήνει τη Μαίρη για να αφοσιωθεί στη γυναίκα του, ο Άικ αποφασίζει να προχωρήσει μαζί της. Παρατάει την 17χρονη και αφιερώνεται στη Μαίρη. Έτσι ξεκινά μια θύελλα καταστάσεων και συναισθημάτων και από τους δύο με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Όλα αυτά επιβαρύνονται και από την απόφαση του Άιζακ να παραιτηθεί από τη δουλειά του μετά από παρόρμηση της στιγμής. Έτσι, αφήνει το Μανχάταν να αποφασίσει για το μέλλον του, χωρίς να υπολογίζει τον απρόβλεπτο «χαρακτήρα» της πόλης.

 manhattan2

Ποια είναι η δική μου άποψη;

Έρωτας και σχέσεις δοκιμάζονται κάτω από τη γέφυρα του Μπρούκλιν. Ο Γούντυ Άλλεν βάζει τη γοητεία του να δουλέψει και μαγεύει γυναίκες κάθε ηλικίας με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αντιμετωπίζει ερωτευμένα λυκειόπαιδα χωρίς αναστολές, πολυπράγμονες χωρισμένες γυναίκες με υπαρξιακές ανησυχίες και πρώην συζύγους – επίδοξες συγγραφείς. Το μεγαλύτερο ατού του χαρακτήρα του είναι το χιούμορ του, που χτυπά ανελέητα οποιονδήποτε και οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο του.

Όσο κι αν προσπαθεί να βρει την αληθινή αγάπη, τίποτα δε συγκρίνεται με τον έρωτα για την πόλη του, κάτι το οποίο διαπιστώνει κάθε μέρα και γίνεται εμφανές από το πρώτο δευτερόλεπτο της ταινίας. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, το γεγονός ότι αποφάσισε να γυρίσει το φιλμ χρησιμοποιώντας την παλιότερη τεχνική των ασπρόμαυρων ταινιών, πολλαπλασιάζει την ομορφιά του Μανχάταν. Στην ταινία, μάλιστα, περιλαμβάνεται μία από τις πιο εικονικές σκηνές της φιλμογραφίας του Άλλεν, όπως φαίνεται στην αφίσα. Ο πρωταγωνιστής κάθεται σε ένα παγκάκι με την επίδοξη ερωμένη του, σχολιάζοντας θέματα που φαντάζουν πολύ σημαντικά εκείνη τη στιγμή, αλλά σε τελική ανάλυση επισκιάζονται από την επιβλητική λήψη της γέφυρας.

 

Αυτά για σήμερα. Ραντεβού ξανά σε μία εβδομάδα παρέα με τη Scarlett Johansson και την Penelope Cruz στη Βαρκελώνη!

Δαμιανός Γκουζκούρης

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.