10 Days of Woody Allen, Part VIII – The Purple Rose Of Cairo (1985)

purpleroseThe Purple Rose Of Cairo ή αλλιώς Allenception. Ένα μικρό διαμαντάκι κρυμμένο ανάμεσα στους πασίγνωστους τίτλους ταινιών του Woody Allen. Είναι μία ταινία του σκηνοθέτη μέσα σε μία άλλη του ταινία. Πρόκεται για μία από τις λίγες του δημιουργίες, που το happy end όχι απλά δεν υπάρχει, αλλά σε κανένα σημείο δεν προσεγγίζεται. Ένα έργο που μιλά στο σινεφίλ μέσα στο θεατή, αλλά και στον αθεράπευτα ρομαντικό εαυτό του. Θυμίζει το ονειροπόλημα ενός οπτιμιστή καταθλιπτικού (οξύμωρο μεν, υπαρκτό δε). Mia Farrow και Jeff Daniels, το πιο αταίριαστα ταιριαστό ζευγάρι.

 

Περί τίνος πρόκειται;

Εκείνη, λάτρης του σινεμά και ειδικότερα των ρομαντικών ταινιών. Εκείνος, υποστηρικτικός χαρακτήρας στην πιο πρόσφατη ταινία που παίζεται στους κινηματογράφους. Η έλξη αμοιβαία.

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’30 και η μεγάλη οθόνη αποτελεί αγαθό πολυτελείας. Παρ’ όλα αυτά, η Σεσίλια πηγαίνει στον κινηματογράφο αρκετές φορές κάθε βδομάδα, αφού της προσφέρει μία διέξοδο μακριά από τον βίαιο άντρα της και τη μουντή καθημερινότητά της. Η τελευταία ταινία που είδε, την εντυπωσίασε. «Το Πορφυρό Ρόδο του Καΐρου», την ταξίδεψε σε αιγυπτιακούς τάφους, σε γκαλά πλουσίων, αλλά κυρίως της γνώρισε το χαρακτήρα του Τομ Μπάξτερ, ενός πλούσιου αρχαιολόγου.

Ο Τομ, λοιπόν, παρακολουθούσε τη Σεσίλια μέσα από το φιλμ κάθε φορά που επισκεπτόταν το σινεμά, με αποτέλεσμα να την ερωτευτεί παράφορα. Έτσι αποφασίζει να κάνει το άλμα και να περάσει στον πραγματικό κόσμο. Από εκείνο το σημείο και ύστερα προκαλείται ένα χάος και εξωπραγματικές καταστάσεις αναστατώνουν τη ζωή ολόκληρου του New Jersey και όχι μόνο.

the-purple-rose-of-cairo-theredlist

Ποια είναι η δική μου άποψη;

Ο Woody, τελικά, όταν έχει κέφια μεγαλουργεί. Χωρίς να διαθέτει τα ονόματα της ταινίας της προηγούμενης εβδομάδας, και με μηδαμινό, σχεδόν, μπάτζετ, καταφέρνει να χτίσει ένα έργο με δική του μυθολογική υπόσταση. Χρησιμοποιώντας αρκετά κλισέ, πλάθει έναν πρωτότυπο και σουρεαλιστικό κόσμο που απορροφά το θεατή. Βέβαια, το στοιχείο που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως δεν έκλεισε την ιστορία του με έναν από τους τυπικούς επιλόγους, όπου όλα βαίνουν καλώς ή τουλάχιστον ικανοποιητικά. Ήταν σκληρός. Δε φοβήθηκε να πληγώσει την πρωταγωνίστρια, δύο σκηνές αφού την είχε κάνει να νιώσει ως η βασίλισσα του κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως ο Jeff Daniels εμφανίζεται για πρώτη φορά σε πρωταγωνιστικό ρόλο, και μάλιστα διπλό. Για να σας θυμίσω, πρόκειται για τον συμπρωταγωνιστή του Jim Carrey στο «Ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος». Άσχημη πορεία πήρε η καριέρα σου ρε Τζεφ, και έμοιαζες τόσα υποσχόμενος στο Ρόδο. Τουλάχιστον έχει κάνει δύο καταπληκτικές σεζόν στην αμερικάνικη τηλεόραση με το Newsroom.

 

Πριν ξεκινήσετε να πάτε στο πιο κοντινό βίντεο κλαμπ για να νοικιάσετε το Πορφυρό Ρόδο, θα ήθελα να προετοιμαστείτε και για τη Χάνα αλλά και για τις αδερφές της, που έρχονται την επόμενη εβδομάδα.

Δαμιανός Γκουζκούρης

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.