Δελτίο Ειδήσεων 28/11/2013

 metsovioΟριστικά φαίνεται πλέον πως χάνεται το εξάμηνο για χιλιάδες φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Τον δρόμο που χάραξαν οι συνάδελφοί τους στο ΕΜΠ, ακολούθησαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών κηρύσσοντας τρεις 24ωρες απεργίες για αύριο Παρασκευή, Δευτέρα και Τρίτη.Η γενική συνέλευση των υπαλλήλων πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης, με την απεργιακή επιτροπή να ζητά να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία των υπαλλήλων που θα επιδιώξει νέα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Με τη σημερινή τους απόφαση οι διοικητικοί υπάλληλοι ζητούν επίσης να αποσυρθεί η κοινή υπουργική απόφαση περί διαθεσιμότητας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποδέχθηκαν την πρόταση πέντε σημείων του κ. Αρβανιτόπουλου.

iptamena antikeimenaΑναστάτωση προκλήθηκε στις 9.30 περίπου το βράδυ της Τετάρτης όταν άγνωστο ιπτάμενο φωτεινό αντικείμενο έπεσε στην ευρύτερη περιοχή της Λειβαθούς και του Ελειού στην Κεφαλλονιά. Οι πρώτες πληροφορίες αν και δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι πρόκειται για μετεωρίτη, ο οποίος φέρεται να έχει πέσει στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο. Το φαινόμενο έγινε έντονα αντιληπτό και από τους κατοίκους της Ζακύνθου στις περιοχές Μαχαιράδου και Αλυκών όπου ανέφεραν πως είδαν τη λάμψη να σχίζει τον ουρανό από δύση προς ανατολή, ακολουθούμενη από έντονο κρότο. Ωστόσο δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή άλλα προβλήματα παρόλο που οι μαρτυρίες ανέφεραν πως η λάμψη φώτισε τα σπίτια των περιοχών της Κεφαλλονιάς. Επίσης, έγινε αντιληπτό από κατοίκους διαφόρων περιοχών ανά την επικράτεια, όπως Αττική, Θεσσαλονίκη, Bέροια και Πάτρα.

gkouriaΤην πλήρη αντίθεσή του σε νέα δημοσιονομικά μέτρα εκφράζει, σε συνέντευξή του ο γ.γ. του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, σημειώνοντας ότι επιπλέον λιτότητα θα αυξήσει τον πολιτικό και κοινωνικό κίνδυνο, ενώ θα επιδράσει αρνητικά στη δημοσιονομική προσαρμογή που ήδη έχει επιτευχθεί, αλλά και στη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με τον Ανχελ Γκουρία, δε χρειάζονται και ούτε πρέπει να επιβληθούν μένα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, καθώς οι αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας έχουν εξαντληθεί. «Επιπλέον λιτότητα θα αυξήσει τον πολιτικό και τον κοινωνικό κίνδυνο, ενώ θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στη δημοσιονομική προσαρμογή που ήδη έχει επιτευχθεί, αλλά και στη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο κ. Γκουρία, τονίζει ότι «το ενδεχόμενο “κουρέματος” του επίσημου τομέα δεν θα πρέπει να βγει από το τραπέζι». Σύμφωνα με τον κ. Γκουρία, το μόνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η «εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και κυρίως στη δημόσια διοίκηση.

eopyyΔιακόπτονται από αύριο οι συμβάσεις των ιατρών-υπαλλήλων του ΕΟΠΠΥ με τον Οργανισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, με δήλωσή του, πριν από λίγο, στη Βουλή. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, «αυτό που συμβαίνει με τους ιατρούς-υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι το πρωί απεργούν στις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και το απόγευμα δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία με πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Από αύριο διακόπτονται οι συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ» υπογράμμισε. Επίσης, ο κ. Μπέζας ανέφερε: «Η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα προχωρήσει. Έχουμε κάνει εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ και η βούλησή μας είναι αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής. Και θέλουμε αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής, διότι πάνω από όλα είναι οι πολίτες και το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους πρόσβασης στο φάρμακο και τις υπηρεσίες υγείας. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τους πολίτες αυτό το δικαίωμα».

 

irakΤουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 60 τραυματίστηκαν σήμερα σε μια σειρά νέων βομβιστικών επιθέσεων με τη χρήση ιδίως παγιδευμένων αυτοκινήτων στο κεντρικό και στο ανατολικό Ιράκ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.Έξι αυτοκίνητα-βόμβες εξερράγησαν σε διάφορα σημεία της πόλης Τικρίτ, 180 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα 25 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 50 να τραυματιστούν, στην πλειονότητά τους αστυνομικοί. Εξάλλου δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν έπειτα από τις εκρήξεις δύο αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικά στην αγορά της Κουτ, περίπου 160 χλμ. νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. Από τις αρχές της χρονιάς και ιδίως τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ραγδαία αύξηση των επιθέσεων στο Ιράκ, γεγονός το οποίο έχει εγείρει φόβους περί επανόδου της χώρας στον εμφύλιο πόλεμο ο οποίος μαινόταν το 2006 και το 2007.

 Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.