17 Σεπτεμβρίου 2013 ο Παύλος – Την επόμενη φορά μπορεί να είσαι εσύ

17 Σεπτεμβρίου 2013. Μια μέρα που θα χαραχθεί με μαύρα γράμματα στην ιστορία της Ελλάδας και ακόμα πιο έντονα στις μνήμες των ανθρώπων. Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ο Παύλος Φύσσας αφήνει την τελευταία του πνοή, ενώ μεταφέρεται αιμόφυρτος από τα ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Νίκαιας, ύστερα από συμπλοκή με ένα «τάγμα» χρυσαυγιτών.

sugkentrosi-simeio-dolofonias-34xronou-keratsini (1)

 

Λεπτομέρειες αληθείς ή μη έχουν πάρει το φως της δημοσιότητας από τις πρώτες κιόλας ώρες του τραγικού συμβάντος. Το αποτέλεσμα είναι ένα, ο Γιώργος Ρουπακιάς ήταν αυτός  που αποφάσισε το τέλος του Παύλου. Αιτία για τη δολοφονία του? Οι αντιρατσιστικές/αντιφασιστικές του απόψεις.

Πλέον όλοι γνωρίζουμε το δολοφόνο. Η αστυνομία άλλωστε τον έχει συλλάβει. Μπορούμε όμως να αποδώσουμε όλες τις ευθύνες στον 45χρονο χρυσαυγίτη; Μπορούμε δηλαδή να το  απομονώσουμε  και να θεωρήσουμε ότι το τραγικό αυτό γεγονός είναι απόρροια της σχιζοφρένειας  του δολοφόνου, χωρίς να το  εντάξουμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο; Ναι αυτός κρατούσε και, εν τέλει, κάρφωσε τον Παύλο στην καρδιά. Κάποιος όμως «εξόπλισε» το δολοφόνο. Κάποιος τον προμήθευσε με το στιλέτο και του έδωσε τη δυνατότητα να αποθρασυνθεί. Αυτός ο κάποιος δεν είναι μόνο ο φανατικός και πωρωμένος χρυσαυγίτης. Δεν είναι μόνο ο δυσαρεστημένος από την οικονομική ανέχεια και κοινωνική ομοιοπάθεια ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής. Είναι κάθε Έλληνας πολίτης ο οποίος ανέχεται στα πλαίσια της δημοκρατίας να γιγαντώνονται κοινωνικές γάγγραινες.

Οι φασιστικές ιδέες και τα φασιστικά κινήματα ανθούν σε περιόδους κρίσης, εξαιτίας της εντύπωσης που δίνεται ότι οι δημοκρατικοί μηχανισμοί δε μπορούν να βρουν διεξόδους στα προβλήματα. Συνακόλουθα αναζητούνται εναλλακτικές και πιο ακραίες λύσεις. Έτσι, λοιπόν, επειδή και εμείς ως κοινωνία βρισκόμαστε σε οικονομική, πολιτική, κοινωνική αλλά και πολιτισμική ύφεση, δόθηκε η δυνατότητα σε αντικοινωνικά μορφώματα να κάνουν την εμφάνισή τους και να εδραιωθούν. Είναι πλέον αργά για να αλλάξει το σκηνικό;

 Όχι δεν είναι αργά. Τα περιθώρια όμως στενεύουν και όσος περισσότερος χρόνος περνάει τόσο θα μεγεθύνεται το πρόβλημα. Στη χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται ανεκτά, λόγω του άκρατου φιλελευθερισμού (μορφή φασισμού και αυτή άλλωστε), δογματικά κινήματα. Η εθνική κάθαρση που διατυμπανίζει η Χρυσή Αυγή είναι ο εκμηδενισμός της διαφορετικότητας, που επιτυγχάνεται κυρίως με την εξαφάνιση ή τη θανάτωση αυτής. Θύμα της μηδενιστικής αυτής νοοτροπίας ήταν και ο Παύλος, που εξέφραζε κάτι διαφορετικό με τα τραγούδια του. Είναι, επομένως, υποχρέωση και καθήκον όλων μας, ανεξάρτητα από το χρώμα και τη θέση της ιδεολογίας μας, να καταδικάσουμε το γεγονός και να αντιδράσουμε.  Δεν έχει σημασία αν ταυτίζεται κανείς με τις απόψεις του Παύλου ή όχι. Γιατί αυτήν τη φορά ήταν ο Παύλος. Την επόμενη φορά ίσως να είσαι εσύ, εγώ, ο διπλανός μας στη θέση του Παύλου. Αυτή τη φορά αφορμή ήταν τα αντιρατσιστικά τραγούδια. Ίσως, την επόμενη φορά να είναι η λάθος μπλούζα, το λάθος περπάτημα, το λάθος κοίταγμα. Κυρίως, όμως, αυτήν τη φορά η αστυνομία και η δικαιοσύνη ενήργησαν. Αργότερα πιθανόν τέτοιες ενέργειες να θεωρούνται πατριωτικές και να παρασημοφορούνται, καθώς δεν θα υπάρχουν νομικοί ή, έστω, ηθικοί φραγμοί αλλά θα έχει διαστρεβλωθεί κάθε αξία, όπως αυτή του υγιούς πατριωτισμού.

Αν δεν αντιδράσουμε έμπρακτα η μέρα αυτή δε θα αργήσει να φτάσει. Συνεπώς, είναι αναγκαίο και το απαιτούν οι περιστάσεις της σημερινής Ελλάδας να υπάρξει ομόνοια, συσπείρωση, αφοσίωση σε κοινούς και εθνικά αποδεκτούς σκοπούς ανεξαρτήτως των πεποιθήσεών μας. Όσο είμαστε ενωμένοι σαν έθνος τότε θα αντιμετωπίζουμε με επιτυχία κάθε είδους δυσκολία. Τα παραδείγματα στην ιστορία μας πολλά. Άλλα τόσα  ωστόσο και τα παραδείγματα των καταστροφικών συνεπειών της μικρότητας και της εσωτερικής έριδας της ελληνικής κοινωνίας. Η ιστορία θα μας κρίνει για μια ακόμη φορά. Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Το οφείλουμε στον Παύλο. Το οφείλουμε σε εμάς.

Καλό σου ταξίδι Παύλο.

Παναγιώτης Σκαλίμης

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.