22 νεκροί σε μακελειό στο Μεξικό

deadΕίκοσι δύο νεκροί σε σειρά επιθέσεων στην πολιτεία Μιτσοακάν.»Μέχρι στιγμής έχουμε καταμετρήσει μεταξύ των νεκρών δύο μέλη της ομοσπονδιακής αστυνομίας και 20 εγκληματίες, ενώ σε 15 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών», αναφέρει η ανακοίνωση της εθνικής επιτροπής ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών.

Τον Μάιο η μεξικανική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να διατηρήσει χιλιάδες μέλη των ενόπλων δυνάμεων σε αυτή την πολιτεία, η οποία μαστίζεται από τη βία των καρτέλ των ναρκωτικών, μέχρις ότου επανέλθει η ειρήνη στην περιοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Οσόριο Τσονγκ είχε διοργανώσει τότε συνάντηση ανάμεσα στις εθνικές δυνάμεις ασφαλείας και τους τοπικούς άρχοντες στην πρωτεύουσα Μορέλια για να εξετάσουν το κύμα της εγκληματικότητας που έχει κάνει πολλές πόλεις να δημιουργούν ομάδες αυτοάμυνας.

Περί τους 4.000 στρατιώτες και άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού όπως και 1.000 μέλη της ομοσπονδιακής αστυνομίας είχαν σταλεί στην πολιτεία εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ο Οσόριο Τσονγκ είχε δηλώσει ότι οι δυνάμεις αυτές θα φύγουν μόνο όταν οι συνθήκες ασφαλείας βελτιωθούν και η πολιτειακή κυβέρνηση στην Μιτσοακάν είναι σε θέση μόνη της να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Η πολιτεία Μιτσοακάν ήταν η πρώτη στην οποία αναπτύχθηκαν δυνάμεις του στρατού όταν ο πρώην πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν αποφάσισε την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στη χώρα για να πολεμήσει τα πανίσχυρα καρτέλ των ναρκωτικών το 2009.

Τα καρτέλ δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην πολιτεία αυτή καλλιεργώντας μαριχουάνα και παπαρούνα και παρασκευάζοντας συνθετικά ναρκωτικά σε αυτοσχέδια εργαστήρια πριν τα εξάγουν στις ΗΠΑ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.