450 χρόνια από τη γέννηση του William Shakespeare

Με το 2014 να σηματοδοτεί τα 450α χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα William Shakespeare, η βρετανική πρωτεύουσα ετοιμάζει εκπλήξεις και ποικίλες εκδηλώσεις που θα μετατραπούν σε μια ετήσια λογοτεχνική γιορτή!

we know

Στη Βρετανία φιλοξενείται τον ερχόμενο Μάρτιο μια ολόκληρη σαιξπηρική εβδομάδα (με τη συμμετοχή 1.000 σχολείων, καθώς και θεάτρων, κινηματογράφων και μουσείων), αλλά βέβαια τα πρωτεία θα έχουν τα ίδια τα έργα του (η αρχή θα γίνει τον Ιανουάριο με τον «Βασιλιά Ληρ» του Εθνικού Θεάτρου, με πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον Σάιμον Ράσελ Μπιλ, ενώ στις 23 Απριλίου 2014 θα εγκαινιαστεί η διετής περιοδεία, σε πάνω από 200 χώρες, του «Αμλετ», από το Globe Theatre). Εξάλλου, οι εκδότες ανά τον πλανήτη ετοιμάζουν μια χιονοστιβάδα εκδόσεων με σαιξπηρική θεματολογία όπως το «Shakespeare in American» του αμερικανού ακαδημαϊκού Τζέιμς Σαπίρο, μια συλλογή από σχόλια επιφανών και αφανών Αμερικανών (από τον έκτο πρόεδρο Τζον Κουίνσι Ανταμς μέχρι αμερικανούς αιχμαλώτους σε ιαπωνικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως) για τον «Βάρδο του Εϊβον». Η εταιρεία London & Partners, που έχει αναλάβει την προώθησης της πόλης, συγκέντρωσε τις πιο αξιόλογες εκδηλώσεις στη μνήμη του μεγαλύτερου θεατρικού ποιητή και συγγραφέα του κόσμου, που αξίζει να παρακολουθήσετε.

Ας δούμε μερικές προτάσεις…

Η νέα σεζόν για το ανοικτό θέατρο Globe θα γιορτάσει την επέτειο γέννησης του Σαίξπηρ με νέες παραγωγές στα κλασσικά έργα “Αντώνιος και Κλεοπάτρα”, “Ιούλιος Καίσαρας” και “Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων”. Παράλληλα, στις 23 Απριλίου θα ξεκινήσει και η παγκόσμια περιοδεία του “Άμλετ”, η οποία θα διαρκέσει δυο ολόκληρα χρόνια, με παραστάσεις σε κάθε χώρα του κόσμου.

Ένα νέο κλειστό θέατρο θα ανοίξει στις εγκαταστάσεις του Globe, παίρνοντας το όνομα του ιδρυτή του, Sam Wanamaker Playhouse. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Ιανουάριο, με πρώτη παράσταση τη “Δούκισσα του Μάλφι”. Ανοιχτό όλο το χρόνο, το εκθεσιακό κέντρο του Globe δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το μοναδικό κτίριο και τον διάσημο θεατρικό συγγραφέα. Η μοναδική και ενημερωτική έκθεση διερευνά τη ζωή του Σαίξπηρ, το Λονδίνο, όπου έζησε και το θέατρο για το οποίο έγραψε.

London Walks

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο θεσμός London Walks “που ταξιδεύει” τους οπαδούς του Σαίξπηρ και του Ντίκενς πίσω στο χρόνο οργανώνοντας επισκέψεις σε παλιές, ελισαβετιανές κατοικίες και άλλα σημεία, όπου έδρασαν και έχουν ταυτιστεί με τη ζωή τους. Παρά τη φθορά του χρόνου, τα ίχνη του δικού τους Λονδίνου εξακολουθούν να είναι υπαρκτά και ορατά σε όλους.

Για δύο ώρες εξερευνήσετε τον υπέροχο κόσμο του Σαίξπηρ και του Ντίκενς. Οι περιηγήσεις οργανώνονται κάθε Τετάρτη στις 11:00 και την Κυριακή ,στις 14:00.

Info: Σημείο συνάντησης, έξω από το σταθμό του μετρό του Αγίου Παύλου

Rose Theatre

Όταν ανεγέρθη το ‘’The Rose’’, το 1587, ήταν το πέμπτο θέατρο στο Λονδίνο και το πρώτο στην περιοχή Bankside. Μερικά από τα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ που παρουσιάστηκαν σε αυτό το θέατρο είναι τα “Henry VI” και “Τίτος Ανδρόνικος”.

Μόλις χτίστηκε το The Globe, το Rose εξαφανίστηκε στα βάθη της ιστορίας το 1603. Το 1989 ο αρχαιολογικός χώρος του Rose ανακαλύφθηκε και από τότε έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του θεάτρου. Οι θεατρόφιλοι μπορούν να επισκεφθούν το Rose κάθε Σάββατο.

 

Λίγα λόγια για τον William Shakespeare..

Στις 26 Απριλίου 1564, ο Τζον Μπρεϊσγκέρντλ, ένας  εφημέριος στη γραφική πόλη (παρ’ ότι κέντρο σφαγής και εμπορίας αμνών) Στράτφορντ του Γιορκσάιρ, «πέρασε» στα βιβλία του τη βάπτιση του «Gulielmus filius Johannes Shakespeare». Εφέτος εορτάζονται σε απείρως πιο πανηγυρικό τόνο τα 450ά γενέθλια εκείνου που τελικώς έμεινε στην ιστορία ως William Shakespeare .

Ακόμα ένα κίνητρο λοιπόν, για να οργανώσουμε ένα ταξιδάκι στο Σαιξπηρικό Λονδίνο..

Φαίη Κεφαλά

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.