9ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» – Παρουσίαση του προγράμματος

‘’ Όλοι μπορούμε, όλοι συμμετέχουμε’’. Με σύνθημα την παραπάνω φράση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Ολυμπιακό Μουσείο μια ζεστή εκδήλωση για την επίσημη πανελλαδική παρουσίαση του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος». Η Βόρεια Ελλάδα ανυπομονεί για το μεγάλο αθλητικό γεγονός της 6ης Απριλίου και το Roadstory.gr ήταν εκεί για να σας μεταφέρει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την «μεγάλη μάχη».

marathonios drosos

Οι διοργανωτές φάνηκαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την αποδοχή του κόσμου, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 14.800 συμμετέχοντες, αριθμό που καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ! Ο γενικός διευθυντής της διοργάνωσης κ. Δρόσος Χριστόπουλος στάθηκε ακριβώς σε αυτό το γεγονός λέγοντας πως,  «η έκταση που έχει λάβει η διοργάνωση είναι ένα μικρό θαύμα, με των αριθμό των αθλητών που συμμετέχουν να αυξάνεται προοδευτικά τα τελευταία χρόνια. Φέτος, ιδιαίτερη αίγλη θα δώσουν αθλητές παγκοσμίου φήμης που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους, καθώς και τα 1500 περίπου παιδάκια που θα συμμετέχουν στον δρόμο του ενός χιλιομέτρου στην Πλατεία Αριστοτέλους».

Συγκινητική ήταν η στιγμή όπου ο κ. Χριστόπουλος ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μια σεμνή τελετή στην μνήμη του αδικοχαμένου στον 2ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Δημήτρη Μπουρνουσούζη, ώστε όπως χαρακτηριστικά είπε «η απώλειά του να γίνει αφορμή για να προσέχουμε όλοι την υγεία μας», καλώντας τον κόσμο σε προληπτικό έλεγχο πριν την ημέρα του αγώνα.

marathonios parousiasi

Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Θεόδωρος Καράογλου είπε με την σειρά του τα εξής: «Ο ‘’Μέγας Αλέξανδρος’’ έχει πλέον αποκτήσει παγκόσμια ακτινοβολία και έχει καταστεί πρεσβευτής του πολιτισμού και της ομορφιάς της χώρας μας. Όλοι μπορούν να λάβουν μέρος, όλοι θα είναι νικητές καθώς αυτό που προέχει και αξίζει περισσότερο είναι η χαρά της συμμετοχής και της άθλησης. Καλή επιτυχία σε όλους, διοργανωτές και αθλητές.»

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης έδειξε ενθουσιασμένος με τον αριθμό των συμμετεχόντων και υπογράμμισε την αξία μιας τέτοιας διοργάνωσης. «Η αφοσίωση των διοργανωτών ανταμείβεται με την αποδοχή του κόσμου. Ο αριθμός των δρομέων, που θα αγγίξει τις 15.000 είναι τεράστιος. Εύχομαι να υπάρξουν και άλλες τέτοιες ενέργειες.»

marathonios mpoutarisΤην τεράστια προσπάθεια του αθλητή σε ένα Μαραθώνιο, καταλάβαμε μέσα από τα μάτια της πρωταθλήτριας Δήμητρας Ιορδανίδου, η οποία ανέγνωσε ένα «ζωντανό» κείμενο με τις προσωπικές της σκέψεις, πριν από την επίπονη διαδρομή των 42 χιλιομέτρων. Εξ’ άλλου κάλεσμα στον κόσμο έκανε και η παλιά φρουρά του αγωνίσματος, ο 85χρονος Παναγιώτης Σαμαράς, ο 64χρονος Στάθης Παπαδόπουλος και ο 60χρονος Γιώργος Μπουντουράς, οι οποίοι τρέχουν κάθε χρόνο από το ξεκίνημα του θεσμού και τον στηρίζουν με κάθε τρόπο.

marathonios pappoudiaΤη δική τους αναφορά έκαναν και εκπρόσωποι ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως ο Γιώργος Αυγουστίδης και ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, λέγοντας πως «έχει μεγάλη αξία ένας πρωταθλητής να βρίσκεται στην αφετηρία δίπλα σε ένα άτομο με αναπηρίες, σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και σε παιδιά». Ιδιαίτερα εξυμνήθηκε, επίσης, η αξία του εθελοντισμού για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, με τον γεννημένο το 1922 Φώτη Πετρίδη να παίρνει τον λόγο και να δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει οπουδήποτε τυχόν χρειαστεί, όπως και κάνει άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια.

marathonios karotsaki

Με την σειρά της η Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου κ. Κυριακή Ουδατζή, τόνισε ότι «το Μουσείο ξέρει να αγκαλιάζει τέτοιες αθλητικές εκδηλώσεις, οι οποίες στοχεύουν στην διεύρυνση των διεθνών σχέσεων και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Η διάδοση του μηνύματος του πολιτισμού καθώς και η διάχυση των αρχών του ‘ευ αγωνίζεσθαι’ μπορεί να πραγματοποιηθεί  με άξονα τη διαδρομή του Μακεδόνα στρατηλάτη.»

marathonios oudatziΤέλος, με το μήνυμα «Ο αγώνας για το περιβάλλον είναι Μαραθώνιος», μέλος της Ο.Ε. κ. Λιάνα Γούτα και ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, μίλησαν για τις περιβαλλοντικές δράσεις γύρω από τον Μαραθώνιο. Προανήγγειλαν την δημιουργία ενός αστικού οπωρώνα απέναντι από το Καυτατζόγλειο Στάδιο, τον οποίο και θα δημιουργήσουν τα μικρά παιδιά, με την δενδροφύτευση να πραγματοποιείται μια μέρα πριν από τον Μαραθώνιο. Ταυτόχρονα στάθηκαν στον καθαρισμό των δρόμων όπου θα διαδραματιστεί ο αγώνας, καθώς και στην ανακύκλωση των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της διοργάνωσης.

marathonios zervasΧαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο γενικός γραμματέας του Μ.Ε.Α.Σ. Τρίτων και της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γιάννης Ποδιώτης, η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κ. Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, ο διευθυντής μάρκετινγκ της διοργάνωσης κ. Γιώργος Τζέτζης καθώς επίσης και διάφοροι  εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων θεσμικών φορέων και υποστηρικτών της διοργάνωσης.

Στα αξιοσημείωτα έχουμε και την θέσπιση λαμπαδηδρομίας της «Αλεξανδρείου Φλόγας», η οποία θα ανάψει φέτος για πρώτη φορά. Η αφή θα γίνει το Σάββατο 5 Απριλίου στις 11:30, στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας και στην συνέχεια θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία κατά μήκος ολόκληρης της διαδρομής, μέχρι το Λευκό Πύργο, στις 17:30 το απόγευμα του Σαββάτου. Εκεί η Φλόγα θα παραμείνει αναμμένη, καθ’ όλη την διάρκεια της διοργάνωσης.

Η αρτιότητα της εκδήλωσης παρουσίασης ήταν υποδειγματική, δείγμα του επαγγελματισμού και της διάθεσης με την οποία  αντιμετωπίζουν τον «Μέγα Αλέξανδρο» οι υπεύθυνοι της Οργανωτικής Επιτροπής. Με τον κόσμο να δίνει βροντερό παρόν, αν και ο καιρός το επιτρέψει, προμηνύεται μια μεγάλη αθλητική γιορτή όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

Εμείς σαν Roadstory Running Team, μετά τον 2ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο του Οκτωβρίου, θα είμαστε και πάλι στις επάλξεις, με την ευχή να χαρούμε την συμμετοχή μας και να νιώσουμε για λίγο αθλητές.

Φορέστε τα αθλητικά σας και ετοιμαστείτε για τον μεγάλο αγώνα!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των αγωνιστικών και παράλληλων εκδηλώσεων, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης: http://www.atgm.gr/index.php/el/

papageorgiou

 

 

 

Κώστας Παπαγεωργίου
kpaparoadstory@gmail.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.