Aγροτουρισμός: Η λύση στην κρίση;

Σε καιρούς, όπου υπάρχει μεγάλη αύξηση στους ρυθμούς της αστικοποίησης και της γεωργικής διαποίκιλσης, οι αγροτικές περιοχές χάνουν συνεχώς μόνιμους κατοίκους, αλλά κερδίζουν επισκέπτες. Οι κάτοικοι των πόλεων επιθυμούν να επισκεφτούν την εξοχή για διάφορους λόγους όπως η επανασύνδεση με τις ξεχασμένες ρίζες τους, ή για να μπορέσουν τα παιδιά τους να έρθουν κοντά στη φύση και να μάθουν για τα ζώα και τον αγροτικό τρόπο ζωής, δημιουργώντας έτσι μια ζήτηση για αγροτουριστική επιχειρηματικότητα.

agroturismos ekso

Ο Αγροτουρισμός αναπτύσσει την τοπική κοινωνία, συμβάλλει στη συνέχεια της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, διατηρεί τέχνες που διαφορετικά θα είχαν εξαφανισθεί, συμβάλλει στην αναβίωση εθίμων και παραδοσιακών εκδηλώσεων, στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας των απομονωμένων περιοχών με τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και προσφέρει  νέες προοπτικές ζωής στους νέους των περιοχών αυτών.

Μέσω του Αγροτουρισμού προβάλλεται η πολιτιστική κληρονομιά και η μοναδικότητα της κάθε περιοχής.

Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, όπου οι ορεινές και μειονεκτικές περιοχές αντιπροσωπεύουν το 82,6% της επικράτειας και κατοικούνται από το 28% του πληθυσμού, ο αγροτουρισμός αποτελεί µια πολύ σηµαντική διέξοδο για ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Ήδη έχουν συσταθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις 3.000-5.000 αγροτουριστικές επιχειρήσεις. Πολλές αγροτουριστικές μονάδες απευθύνονται αποκλειστικά στην ξένη δυτικοευρωπαϊκή κυρίως αγορά. Οι περισσότερες δραστηριοποιούνται κυρίως στην εγχώρια και διεθνή αγορά προσφέροντας διακοπές σε μέρη ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς που δεν είναι κορεσμένα από τον μαζικό τουρισμό.

Τα ειδικά σχεδιασμένα καταλύματα, απολύτως εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον και οι προτεινόμενες δραστηριότητες, όπως περίπατος σε δασικά μονοπάτια, ποδηλασία, rafting κ.α. φέρνουν τους επισκέπτες σε επαφή με τη φύση και τα τοπικά προϊόντα, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στο μενού των καταλυμάτων και μπορούν να αγοραστούν σε πωλητήρια μέσα ή κοντά στα καταλύματα.

agrotourismos4

Ο αγροτουρισμός συνδυάζει την ψυχαγωγία, την εμπειρία της ζωής στη φύση, την υγιεινή διατροφή, ενώ παράλληλα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει κανείς από κοντά τοπικά παραδοσιακά ήθη, έθιμα, προϊόντα αλλά και τη φυσική ομορφιά του κάθε τόπου ξεχωριστά.

Αποτελεί έτσι μια εμπειρία ζωής για όσους επιθυμούν να ξεφύγουν από τους αγχωτικούς ρυθμούς της πόλης και μία κιβωτό πληροφορίας και γνώσης της τοπικής παράδοσης.

Στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπως Γαλλία, Αυστρία, Γερµανία, αλλά και σε ορισµένες της ανατολικής, όπως Πολωνία, ο αγροτουρισµός είναι ιδιαίτερα αναπτυγµένος. Η επιθυµία του αστικού πληθυσµού για «επιστροφή στη φύση» και «εξερεύνηση ενός τόπου» ανέκυψε µόλις κατά τη δεκαετία του ‘80, ως αποτέλεσµα επιρροών από το οικολογικό ρεύµα, καθώς και τον κορεσµό από το µοντέλο του µαζικού τουρισµού. Το κοινωνικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην προστασία των απειλούµενων περιοχών και στην προσπάθεια να ανακαλύψει ο καθένας την ταυτότητά του µέσα από τις πολιτιστικές αξίες. Αυτό το ενδιαφέρον υπήρξε κίνητρο για το σχεδιασµό της ανάπτυξης του αγροτουρισµού στην Ελλάδα. Πολλοί φορείς πείστηκαν ότι η ανάπτυξη αρκετών περιοχών της χώρας µπορεί να στηριχθεί στον αγροτουρισµό και στράφηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.

agrotourismos

Ο συνδυασμένος υπαίθριος τουρισμός ευελπιστούμε να δώσει κίνητρα ανάπτυξης όλο το χρόνο ακόμη και σε περιοχές της χώρας που δε θεωρούνται τουριστικές καθώς ενισχύει την ανάδειξη αλλά και τη διάσωση της τοπικής ιστορίας και των τοπικών συνηθειών, την καλύτερη διάθεση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό των τοπικών προϊόντων. Τέλος, συνδέει τους καλλιεργητές και επαγγελματίες του τουρισμού με την κοινωνία

Φαίη Κεφαλά

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.