[A good day toy die hard] – Για ακόμη μία φορά ο Μπρους Γουίλις είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει

Από 14 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους

Σαν ανδρικό Sex and the City το πέμπτο κατά σειρά Die Hard φροντίζει για ακόμη μια φορά να γεμίσουν οι κινηματογραφικές αίθουσες με την αναλογία «9 άνδρες-1 γυναίκα» και προσφέρει στο ανδροκρατούμενο κοινό του το θέαμα για το οποίο πλήρωσε.

Με πολλές εκρήξεις, συγκρούσεις και όπλα  ο Bruce Willis , ως ο «πολύ σκληρός για να πεθάνει» John McClane φέρνει μετά την γνωστοποίηση της σύλληψης  την ρωσική πρωτεύουσα στις οθόνες μας. Αυτήν την φορά, μετά την γνωστοποίηση της σύλληψης του νεότερου McClane, του υιού (Jai Courtney-ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολύ καλό λόγο για να συνοδεύσουν σε αυτήν την ταινία τους συντρόφους τους οι γυναίκες ) ο σκληροτράχηλος αστυνομικός ταξιδεύει στην άλλη άκρη της γης για να διαπιστώσει ότι το βλαστάρι του εργάζεται για την CIA και πως η σύλληψη του ήταν κάλυψη για να βοηθήσει να δραπετεύσει ένας μαρτυράς-κλειδί (Sebastian Koch) για την υπόθεση του Τσερνομπιλ.

Βεβαίως η άφιξη του John McClane δημιουργεί δυσκολίες στον γιο του, τον Jack, και σχεδόν καταστρέφει την επιχείρηση. Ταυτόχρονα έρχεται στην επιφάνεια η προβληματική σχέση των δυο ανδρών. Όμως σε λίγο αυτό θα είναι η πιο ασήμαντη έγνοια τους μιας και πατέρας και γιος μπλέκονται σε ένα κυνήγι ανάκτησης του μαρτυρά, τον οποίο απήγαγαν οι «κακοί» σε συνεργασία με την ίδια του την κόρη(Yuliya Snigir)! Ωστόσο οι ανατροπές δεν βρίσκονται ακόμη ούτε κοντά στο τέλος τους!

Σε πρώτη φάση οφείλω να ασχοληθώ με το πλέον χαρακτηριστικό ζήτημα της σειράς ταινιών Die Hard, την δράση. Όπως συνηθίζω σε αυτές τις ταινίες να κάνω μετράω ποσά λεπτά περιμένει ο θεατής ως την πρώτη έκρηξη/καβγά/τρακάρισμα και σε αυτήν την περίπτωση μετά μεγάλης μου έκπληξης διαπίστωσα ότι ο John Moore μας δίνει απλόχερα περίπου 15 λεπτά σχετικής ηρεμίας, ενώ στις προηγούμενες ταινίες της σειράς αυτό σύμβαινε κάπου μέσα στο πρώτο πεντάλεπτο. Κατά ποσό αυτό είναι καλό η κακό θα κρίνει ο θεατής.

Παρόλα αυτά το κοινό δεν θα φύγει απογοητευμένο αφού το έργο προσφέρει πληθώρα ευκαιριών να  εκρινει ο εγκέφαλος αδρεναλίνη. Προσωπικά για λογούς οικονομίας και πειστικότητας του έργου θα προτιμούσα να η λύση, η απάντηση να είχε καθυστερήσει περίπου 10 λεπτά παραπάνω ταλαιπωρώντας αμφοτέρους τους άνδρες λίγο ακόμη. Όμως έχοντας πάντα κατά νου ποιος είναι ο λόγος που κανείς παρακολουθεί το Die Hard κι αυτό είναι λιγότερο το storyline και περισσότερο η δράση, δεν ενοχλεί . Τέλος για να ελαφρυνθεί η βαρεία ατμόσφαιρα εντάσσεται έξυπνα στην ταινία ένα συγκροτημένο χιούμορ.

Επιπλέον ο θεατής που αναζητά και κάτι παραπάνω ίσως το βρει σε ορισμένα εντυπωσιακά πλανά της πανέμορφης Μόσχας που μοιάζει «εξωτική» τόσο στο αμερικανικό όσο και στο ευρωπαϊκό κοινό αλλά και στο γεγονός ότι-διατηρώντας την παράδοση της σειράς ταινιών-κάθε εθνικότητα μιλάει την μητρική της, στην συγκεκριμένη περίπτωση ρωσικά.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραδεχτούμε πως σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες της σειράς, ιδιαιτέρως τις τρεις πρώτες, η συγκεκριμένη είναι ελαφρώς χειρότερη, χωρίς αυτό να την καθιστά και τελείως ανάξια προσοχής.

Επομένως η ταινία συνεχίζοντας την κληρονομιά των προηγουμένων γεμίζει τις οθόνες μας πολλές εκρήξεις, κατεστραμμένα οχήματα, κινδύνους, συνομωσίες και μπόλικη τεστοστερόνη.

Σκηνοθέτης: John Moore
Σεναριογράφοι: Skip Woods, Roderick Thorp
Πρωταγωνιστούν: Bruce Willis, Jai Courtney, Sebastian Koch
Διανομή: Odeon

Έλενα Στεφανάτου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.