[A real HomeStory] Λατρεμένοι μου γείτονες

Είναι όλοι τους ένας και ένας. Το έφερε η μοίρα να κατοικήσετε στην ίδια γειτονιά, οικοδομικό τετράγωνο, πολυκατοικία ή το χείριστο όλων στον ίδιο όροφο. Άλλοι σε γνωρίζουν με το μικρό σου, άλλοι ως τον «απέναντι», άλλοι σαν τον «περίεργο του τρίτου» για να μη πω τίποτα πιο χοντρό και εκτεθώ.  Όλοι τους έχουν να πουν έναν «καλό» λόγο για σένα, αλλά για να λέμε τα πράγματα ως έχουν, δεν έχεις και εσύ λίγα να τους σύρεις.

Η αλήθεια είναι πως δεν είσαι και κανένα πλασματάκι αθώο, ούτε αγγελούδι εξ ουρανού. Ένας κοινός θνητός γείτων είσαι με τα ελαττώματα και τα προτερήματά σου. Αυτό όμως δεν υποβαθμίζει την απαράδεκτη συμπεριφορά τους.

Βγήκε στο μπαλκόνι η κυρά Σούλα και έπιασε κουβεντολόι με τους κατοίκους κάθε διαμερίσματος που το μπαλκόνι του βλέπει στον ακάλυπτο. Η ψιλή κουβεντούλα λαμβάνει χώρα σε ώρες δύσκολες, κοντά στις οχτώ με εννέα τα χαράματα. Ώρες που φυσικά σε πετυχαίνουν στο δέκατο όνειρο. Όλως περιέργως ή κυρά Σούλα είναι γνώστης της οικογενειακής κατάστασης κάθε ένοικου. Μη χαίρεσαι, πολύ πιθανό να είναι και της δικής σου. Δεν της ξεφεύγει τίποτα. Ξέρει ποιος μπαινοβγαίνει στο διαμέρισμά σου καλύτερα και από την ηλικία της, την οποία στρογγυλοποιεί μονίμως προς τα κάτω κάπου στα πενήντα. Δύο είναι οι κυρίαρχες εκδοχές της.

Η «φιλειρηνική κυρά Σούλα» μένει στον ίδιο όροφο και συχνά πυκνά σου χτυπά το κουδούνι για να προσφέρει καλούδια που έφτιαξε με τα χεράκια της. «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες», είπε ένας σοφός. Σετάκι με το κέικ πάει και προσωπική αδιάκριτη ερώτηση ή εναλλακτικά «μπιχτή» για την αναστάτωση που προκαλείς. Χαζοχαμογέλα και άρπαξε το γλύκισμα. Η κυρά Σούλα εκτός των άλλων είναι εξαίρετη μαγείρισσα.

Η «εχθρική κυρά Σούλα» μένει στο διαμέρισμα από κάτω. Την ενοχλούν τα πάντα σου. Θα προτιμούσε να γειτνιάζει με τον διάολο και δεν κολλάει να στο δείξει. Ακούς τον εξάψαλμο όταν, τινάζεις, απλώνεις ρούχα, ακούς μουσική, βλέπεις τηλεόραση, καλείς φίλους, καθαρίζεις το σπίτι, δεν καθαρίζεις το σπίτι, ακόμα και όταν –άκουσον άκουσον- τραβάς το καζανάκι. Σε αρκετές από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν θα μπει καν στον κόπο να κάνει μια παρατήρηση της προκοπής «face to face», αλλά θα χτυπήσει μανιακά το ταβάνι της με το σκουπόξυλο. Ηρέμησε Σουλίτσα, μήνυμα ελήφθη…!

Ο κύριος Αχιλλέας αν δεν είναι σύζυγος της κυράς Σούλας, είναι ο γείτονας με τον οποίο κοντεύει να πιαστεί μαλλί με μαλλί. Λέω κοντεύει γιατί ο κυρ Αχιλλέας… ΔΕΝ έχει (μαλλί)! Η φωνή του ακούγεται σε πολλά ντεσιμπέλ πρωί, μεσημέρι, βράδυ και όχι απαραίτητα λόγω μειωμένης ακοής. Θύματά του τα μέλη της οικογένειάς του, μα και ο γείτονας που τα τραβάει ο οργανισμός του. Καλοκαιρινά απογεύματα, ακούει λαϊκά άσματα στο φουλ. Θες δεν θες, τα ακούς και εσύ. Με τον ίδιο τρόπο μαθαίνεις και τις ειδήσεις. Εννοώ  τις σοβαρές, μιας και εσύ παρακολουθείς στο “star”, ο κυρ Αχιλλέας “mega” σταθερά.

Το ζευγαράκι στον τέταρτο συχνά έρχεται αντιμέτωπο με τις απειλές και τις προειδοποιήσεις της κυράς Σούλας, κυρίως γιατί «Έχουμε και εγγόνια…!». Κατά τα άλλα σε περιόδους σύρραξης όλοι οι ένοικοι παρακαλούν για ανακωχή. Αργά ή γρήγορα εισακούγονται οι προσευχές. Υπάρχει θεός!

Ωραίος τυπάς είναι και ο λεγόμενος ροκάς. Αν δεν οργάνωνε πολύκροτα event με τους υπόλοιπους του σιναφιού του θα ήταν όντως λατρεμένος, γιατί είναι συνήθως μοναχικός και κατ επέκταση «ήρεμο» ον. Κάπου εκεί συνειδητοποιείς πως αρχίζεις να μοιάζεις επικίνδυνα σε κυρά Σούλα και επανέρχεσαι στην αρχική σου άποψη που θέλει τον ροκά να είναι ένα ωραίο τυπάκι.  Ο ροκάς αποτελεί υποκατηγορία του γείτονα «καλλιτέχνη». Αυτός μπορεί να είναι από αοιδός της όπερας μέχρι πολλά βαρύς μπουζουκτσής. Ευχήσου να ταιριάζουν τα γούστα σας.

Πιτσιρίκια υπάρχουν σε κάθε οικοδομή που θέλει να σέβεται τον εαυτό της. Όσο χαριτωμένα και αν φαίνονται στην όψη, γνωρίζεις πολύ καλά πως μπορούν –μέχρι και σε εσένα που δηλώνεις λάτρης τους- να σου ανεβάσουν την πίεση σε επικίνδυνα επίπεδα. Τσιρίδες, γκρίνιες, μαλώματα είναι λίγα μόνο από τα ηχητικά εφέ που μπορούν να ανεχτούν τα αφτάκια σου. Υπάρχουν στιγμές που εύχεσαι να έχει έμπνευση ο ροκάς για να επισκιάσει τον μικρό φασαριόζο, αλλά γρήγορα συνειδητοποιείς πως αυτό δεν είναι λύση.

Αν περίμενες για γειτόνισσα, ξανθιά δίμετρη καλλονή που κρούει το κουδούνι σου όταν της τελειώνει η ζάχαρη, ή που θα πρωταγωνιστούσες στα «φιλαράκια» ή που θα κατοικούσες σε ένα παράλληλο σύμπαν.  Κατανοώ…δεν ήταν αυτές οι προσδοκίες σου όταν δώσατε χέρια με την σπιτονοικοκυρά, αλλά μπορείς ακόμα να ελπίζεις στη μετακόμιση της Scarlet Johannson (του Aston Kutcher για τις κυρίες) στο διπλανό διαμέρισμα ή της δικής σου στο L.A.

Κατερίνα Βασιλείου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.