[A real RoadStory] 850 χρόνια Παναγία των Παρισίων

Παρίσι, η πόλη του φωτός! Αποτελεί επιθυμία πολλών, ερωτευμένων ή μη, να το επισκεφτούν. Μια πόλη με φινέτσα, διακεκριμένο στυλ ανά τους αιώνες και ρομαντική ατμόσφαιρα. Μοιάζει το ιδανικότερο φόντο για τον ομορφότερο ναό του κόσμου. Η Παναγία των Παρισίων, που φέτος κλείνει 850 χρόνια από τη θεμελίωσή της, δεν είναι ούτε ο παλαιότερος, ούτε ο υψηλότερος αλλά ούτε ο μεγαλύτερος ναός του κόσμου.

Παρόλα αυτά αποτελεί πόλο έλξης των ανθρώπων που επισκέπτονται το Παρίσι, αφήνοντάς τους άφωνους καθώς η οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού αρχιτεκτονική του συνδυάζει τον ρομαντισμό με την αυστηρότητα με ένα τρόπο μαγευτικό. Η Παναγία των Παρισίων, η περίφημη Notre Dame de Paris, έχει υπάρξει μάρτυρας των σημαντικότερων γεγονότων στη γαλλική ιστορία: 80 βασιλείς, δύο αυτοκράτορες, πέντε δημοκρατίες και δύο παγκόσμιοι πόλεμοι έχουν εκτυλιχτεί μπροστά στα περίφημα -και δύσμορφα, αποκρουστικά για να «φοβίζουν» τους εχθρούς- αγάλματα των υδρορροών της. Μάλιστα, το 1699 επαναστάτες αγρότες κατέστρεψαν τα αγάλματα αυτά γιατί νόμιζαν ότι πρόκειται για τα ομοιώματα των παλαιότερων βασιλέων της Γαλλίας. Αν και ο αρχικός ναός σχεδόν κατεδαφίστηκε κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης, το 1789, ο σκελετός επέζησε μαζί με πολλά οικοδομικά υλικά.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 850 ετών από την ανέγερση του ναού, κατασκευάστηκαν 8 νέες καμπάνες, σύμφωνα με αρχαίες αιγυπτιακές μεθόδους, προκειμένου να αντικαταστήσουν τις καμπάνες του βόρειου πύργου. Τα καλούπια κατασκευάστηκαν από αλογότριχες και κοπριά. «Αυτό προσδίδει στις καμπάνες αψεγάδιαστο «κέλυφος», πολύ καλύτερο απ’ ό,τι αν κατασκευαστεί από άμμο και τσιμέντο. Χρησιμοποιήσαμε όμως και πολλές τεχνικές μέσω υπολογιστή για να ρυθμίσουμε τον ήχο της καμπάνας», λέει ο πρόεδρος του χυτηρίου Πολ Μπεργκαμό. Και συμπληρώνει, «χρησιμοποιήσαμε φασματογράφο για να ελέγξουμε τον τελικό τόνο. Όλες συντονίστηκαν με τον «Εμμανουήλ». Έτσι ονομάζεται η μεγαλύτερη καμπάνα που εγκαταστάθηκε στον νότιο πύργο (δεξιά αντικρίζοντας την πρόσοψη του ναού) το 1685. Σημαίνει τις ώρες της ημέρας και σήμανε επίσης την απελευθέρωση του Παρισιού από τον γερμανικό ζυγό το 1944. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι και οι προϋπάρχουσες δεν ήταν αυθεντικές, αφού εκείνες είχαν κατασχεθεί, λιώσει και χρησιμοποιηθεί από τους Γάλλους επαναστάτες για να φτιάξουν οβίδες κανονιών.

Εκτός από την αλλαγή στις καμπάνες, αγοράστηκε ένα εκκλησιαστικό όργανο που θα απολαύσουν όσοι παρακολουθήσουν κάποια από τις 25 συναυλίες οι οποίες έχουν προγραμματιστεί έως τον Νοέμβριο του 2013. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί εορταστικές εκδηλώσεις και σεμινάρια, ενώ εκδόθηκαν αναμνηστικά γραμματόσημα. Η έναρξη της γιορτής έγινε με τον Αρχιεπίσκοπο του Παρισιού, Αντρέ XXIII , να πρωτοστατεί σε μια πομπή περίπου 100 κληρικών στη βραδινή λειτουργία. Μεταξύ πολιτικών και θρησκευτικών αξιωματούχων παρών ήταν και ο Δήμαρχος του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ. Το κόστος των εν εξελίξει έργων συντήρησης και αποκατάστασης της εκκλησίας ανέρχεται σε 6,5 εκατομμύρια ευρώ και προέρχεται από ιδιώτες. Κατά τη διάρκεια του έτους των εορτασμών αναμένεται να υποδεχθεί έως και 20 εκατομμύρια προσκυνητές και τουρίστες.

Η πρώτη πέτρα του μητροπολιτικού χριστιανικού ναού μπήκε το 1163, από τον επίσκοπο του Παρισιού Μορίς ντε Σιλί, αλλά χρειάστηκαν 180 ολόκληρα χρόνια για να αποπερατωθεί το αριστούργημα. Βρίσκεται στο νησί Ιλ ντε λα Σιτέ (Île de la Cité) του ποταμού Σηκουάνα (la Seine), στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας και αποτελεί το σημείο μηδέν του Παρισιού, αφού από εκεί ξεκινούν να μετρούν όλες τις χιλιομετρικές αποστάσεις. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα. Το πρώην διακονικό δεξιά του ναού στεγάζει το θησαυρό, ο ποίος περιλαμβάνει και κομμάτι του Τιμίου Σταυρού.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Ενώ έναν αιώνα αργότερα, το 1909 ανακηρύσσεται Αγία η Ιωάννα της Λορένης.  Πρόκειται για τον δημοφιλέστερο ναό ανά την υφήλιο, αφού με τις χαρακτηριστικές αντηρίδες, την επιβλητική πρόσοψη και τις διάσημες καμπάνες, έγινε η πηγή έμπνευσης του Βίκτωρος Ουγκώ για να γράψει το ομώνυμο λογοτεχνικό αριστούργημα «Η Παναγία των Παρισίων» με πρωταγωνιστή τον καμπούρη Κουασιμόδο.

Η θέα από το νότιο πύργο του ναού είναι εντυπωσιακή, αν βέβαια μπορέσετε να ανεβείτε τα 387 σκαλοπάτια!!!

Ζωή Καρασουλτάνη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.