[A real StudentStory] Χτύπησε το κουδούνι… για τις πανελλαδικές

Θυμάμαι τον εαυτό μου πριν από αρκετά χρόνια σε αυτή τη θέση… αυτή του υποψηφίου. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν και η πιο ευχάριστη διαδικασία, όπως και για τους περισσότερους φαντάζομαι∙ τουλάχιστον για όσους δεν στοχεύαμε απλώς στο απολυτήριο του Λυκείου.

panelladikes

Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, τώρα υπάρχει και ο φόβος των απεργιών εν μέσω των εξετάσεων. Και οι καθηγητές έχουν δίκιο για την αντίδρασή τους στις αναγκαστικές μεταθέσεις και άλλα πολλά έχουν και οι μαθητές δίκιο έχουν για την επιπλέον πίεση που υφίστανται. Δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Οπότε νομίζω πως είναι σαφές το ποιος έχει το άδικο.

… Ήταν όμως κάτι σαν μπόρα.. ήρθε και πέρασε.

Θυμάμαι τέτοιες μέρες να βγαίνουν ειδήμονες στα δελτία ειδήσεων και να δίνουν τις τελευταίες συμβουλές στους μαθητές σχετικά με την ψυχολογία που πρέπει να έχουν, να μην κοιμούνται αργά, τί πρέπει να τρώνε ώστε να έχουν αρκετή ενέργεια τώρα που την έχουν ανάγκη, αλλά και στους γονείς των υποψηφίων που πρέπει να προσέχουν τα καμάρια τους να μην αγχώνονται.

… Και όλα αυτά, την ώρα που έχεις τον πόνο σου και που οι επαναλήψεις μοιάζουν ατέλειωτες και που μέχρι την τελευταία στιγμή, όλο και κάτι θα βρεις που δεν το ξέρεις, όλο και κάποια απορία θα σου γεννηθεί και προσπαθείς με ξενύχτια και καφέδες, μέχρι την εισαγωγή στην αίθουσα του μαρτυρίου, να κάνεις ό,τι μπορείς.

Και την ώρα που έρχονται τα θέματα διαπιστώνεις πάντα κι όταν λέμε πάντα, εννοούμε ΠΑΝΤΑ, ότι θα «πέσει» ή αυτό που διάβαζες την τελευταία στιγμή πριν σου ζητηθεί από τους επιτηρητές να κλείσεις το βιβλίο, οπότε είσαι ο τυχερός της υπόθεσης, ή το μόνο κεφάλαιο που δεν έχεις διαβάσει! Το μόνο που μπορεί να σε παρηγορήσει εκείνη τη στιγμή είναι να ξέρεις ότι και τα δύο αυτά φαινόμενα είναι το ίδιο συχνά, άρα δεν είσαι 100% άτυχος!

Ευτυχώς, ακόμα και στην αυστηρή αυτή διαδικασία των Πανελλαδικών εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα  σκονάκια και αντιγραφές, ως είθισται  καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, άλλωστε!

Και κάθε φορά μετά την εξέταση, που , σαφώς τις απαντήσεις κάπου θα τις έχει πάρει το αυτί σου στο προαύλιο, κάτι θα’ χεις προλάβει να συζητήσεις με κανέναν συμμαθητή, επιστρέφεις στο σπίτι και με το που ανοίγεις την τηλεόραση, θες και δε θες να ακούσεις τις απαντήσεις (στην έκθεση δεν ταυτίζονται πάντα οι απαντήσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών, πριν προλάβετε να αγχωθείτε!) και φυσικά, έχεις προλάβει κιόλας να επικοινωνήσεις και με τον φροντιστή σου.

Το καλό είναι ότι αυτές οι μέρες περνούν εξαιρετικά γρήγορα! Για πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα, ούτε που το παίρνεις χαμπάρι! Μετά, το μηχανογραφικό και ξεμπέρδεψες από τα γραφειοκρατικά! Μέχρι να βγουν και οι βάσεις περνάς το τελευταίο ζόρι και μετά ‘’καθάρισες’’! Άλλωστε, μέχρι τότε έχει βγει και το καλοκαίρι κι έχεις προλάβει να χαλαρώσεις και λίγο!

Κι εκεί που νομίζεις ότι τα δύσκολα πέρασαν, είναι γιατί απλώς δε φαντάζεσαι τι σε περιμένει στο Πανεπιστήμιο! Εκεί θα χορτάσεις πραγματικά το διάβασμα, τις εργασίες και τη βιβλιογραφία που μοιάζει να μην έχει τέλος!

Τουλάχιστον, τώρα ξέρεις τι ανεργία θα συναντήσεις μετά, οπότε χαλαρώνεις και το απολαμβάνεις!

Βασιλική Κοντρογιάννη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.