A Real SummerStory – Το καλοκαίρι μέσα από τα τραγούδια Part I

Κάθομαι στο μπαλκόνι του σπιτιού και βλέπω να απλώνεται μπροστά μου ολόκληρη η πόλη.Σκέφτομαι ότι βαδίζουμε αισίως προς το τέλος του καλοκαιριού και αναπολώ τις ομορφιές της εποχής.

1085438_644626095555198_687176112_n

Από το μυαλό μου περνάει η ιδέα να κάνω ένα μουσικό ταξίδι για να θυμηθούμε ξανά εκείνα τα τραγούδια που άγγιξαν και φέτος την καρδιά μας. Πολλά από αυτά λίγο πολύ όλοι μας τα έχουμε σιγοτραγουδήσει και ορισμένα ίσως αφήσουν εποχή. Τα περισσότερα είναι τραγούδια της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας, και αρέσουν γιατί έχουν ένα κοινό στοιχείο. Όλα αποτυπώνουν ειδυλλιακές σκηνές και μοναδικές στιγμές του καλοκαιριού. Έρωτας, τρέλες, παρέα, ήλιος, παγωτό, αμμουδιά και θάλασσα. Όλα παίρνουν «σάρκα και οστά» μέσα από τα τραγούδια της λίστας μας!

Για τους περισσότερους από εμάς, ελληνικό καλοκαίρι χωρίς όμορφα ακούσματα δεν υπάρχει, επομένως όσες φορές και να τα ακούσουμε, θα τα απολαύσουμε το ίδιο με την πρώτη φορά. Τα «τραγούδια του καλοκαιριού» καινούργια και παλαιότερα πάντα έχουν θέση στις μουσικές μας επιλογές. Γιατί πολύ απλά ομορφαίνουν τη ζωή και μας εκφράζουν!

Ξεκινάμε…

1. Δυτικές Συνοικίες-Καλοκαιρινά Ραντεβού: Το κομμάτι-θρύλος που δεν έχουμε σταματήσει να ακούμε κάθε καλοκαίρι από το 2001 κι εξής. Μου φέρνει στη μνήμη εποχές δημοτικού, και τις γιορτές πριν το κλείσιμο του σχολείου για το καλοκαίρι. Νοσταλγήστε…

2. Νίνο-Σα ναυαγοί: Τι κάνουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι το καλοκαίρι; Ο Νίνο προτείνει: «Ξεχάστε τα παλιά και ναυαγήστε με το ταίρι σας σε ένα νησί, που δεν υπάρχει στο χάρτη, μακριά απ’όλους κι από όλα»!

3. Έλλη Κοκκίνου-Aυτό το καλοκαίρι: H Έλλη Κοκκίνου μας υπόσχεται κάθε χρόνο το φετινό καλοκαίρι να είναι ένα από τα πιο ωραία μέχρι σήμερα. Αλήθεια αυτό του 2013 ήταν;

4. Kώστας Μαρτάκης-Θέλω επειγόντως διακοπές: Eίτε κάναμε είτε όχι διακοπές για φέτος, τις αναζητούμε και πάλι επειγόντως…Κι αυτό φροντίζει να μας υπενθυμίζει ο Μαρτάκης! Κομμάτι που ανήκει στο είδος της ποπ το συγκεκριμένο τραγούδι για το καλοκαίρι . Θα παρατηρήσετε πως το καλοκαίρι και οι διακοπές έχουν τραγουδηθεί σχεδόν σε όλα τα μουσικά είδη, από ροκάδες μέχρι καλλιτέχνες της ρέγκε!

5. Ξύλινα Σπαθιά-Λιωμένο Παγωτό: Το συγκεριμένο τραγούδι, (για να το συνδέσω με αυτό που προ ολίγου ανέφερα) είναι ροκ και μακράν το πιο πολύ-παιγμένο τραγούδι που έχει ταυτιστεί με το καλοκαίρι, τον ήλιο και την ειδυλλιακή εικόνα της παραλίας με ένα παγωτό στο χέρι! Έχει ακουστεί από dance διασκευές σε κλαμπάκια νησιών μέχρι κι από το στόμα μπουζουκόβιων τραγουδιστών…

6. Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας- Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε: Η εικόνα που σου δημιουργείται όταν ακούς το συγκεκριμένο κομμάτι είναι μαγική και συνάμα μοναδική. Κιθάρα, μπυρίτσα και καλή παρέα στην αμμουδιά πλάι στο κύμα…

Και μπορεί πλέον να μετράμε αντίστροφα για το φθινόπωρο και το χειμώνα, δεν πρέπει όμως ποτέ να αποβάλλουμε την καλοκαιρινή μας διάθεση…σ’αυτή τη διάθεση είμαστε κι εμείς, κι έτσι σκοπεύουμε να παραμείνουμε…ακολουθεί και δεύτερο μέρος!

Νίκος Πιτάνιος

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.