Almanya – Καλώς ορίσατε στην Γερμανία

Από 5 Μαΐου στους κινηματογράφους

Αστεία και συνάμα συγκινητική, πολύ γλυκιά και σίγουρα σύγχρονη   είναι η ιστορία μιας οικογένειας Τούρκων, που  μεταναστεύει στην Γερμανία , όταν εκείνη ζητά εργατικά χέρια , κι ο τελικός παράξενος και γεμάτος αντιφατικά συναισθήματα επαναπατρισμός τους!

Ένεκα οικονομικών προβλημάτων ο Hüseyin αναγκάζεται να φύγει από το χωριό του στην Τουρκία και να αναζητήσει εργασία στη Γερμανία. Επιστρέφοντας κι αφού έχει πετύχει τον στόχο του, διαπιστώνοντας την απειθαρχία των παιδιών του κρίνει πως η παραμονή στην Γερμανία τελικώς μπορεί να ωφελήσει όλη την οικογένεια κι αποφασίζει να πάνε εκεί όλοι μαζί αυτήν την φορά. Έτσι και γίνεται. Η πενταμελής οικογένεια φτάνει στην Γερμανία και πόσο περίεργες φαίνονται οι ευρωπαϊκές  συνήθειες στους Τούρκους μετανάστες μας, δεν περιγράφεται! Από την λατρεία ενός κομματιού ξύλου σε σχήμα σταυρού ως την συλλογή απορριμμάτων  από ειδικά οχήματα όλα είναι νέα , μαγικά , γοητευτικά και πάνω από όλα κωμικά!

Γυρνώντας όμως στο σήμερα το ζευγάρι  έχει μεγαλώσει, το ίδιο και τα παιδιά, τα οποία πλέον έχουν τις δικές τους οικογένειες. Σε μια συνάθροιση λοιπόν, όπου παρευρίσκονται όλα τα μέλη της οικογένειας από παππούδες έως εγγόνια και από θείους ως ξαδέρφους  και που θυμίζει πολύ τις αντίστοιχες ελληνικές , ο παππούς Hüseyin έχει μια ανακοίνωση να κάνει. Ακριβώς την ίδια μέρα που εκείνος κι η γυναίκα του πήραν επιτέλους την πολυπόθητη γερμανική υπηκοότητα , ο Hüseyin  δηλώνει πως αγόρασε ένα σπίτι στην Τουρκία. Όλοι σοκάρονται κι απορούν με την κίνηση του. Ακόμη μεγαλύτερη γίνεται η έκπληξη τους όταν   τους ζητείται να εγκαταλείψουν για λίγο τις ζωές τους και να ταξιδέψουν μαζί του στην Τουρκία ώστε να ανακαινίσουν το σπίτι. Οι αντιρρήσεις τους μοιάζουν στην αρχή άκαμπτες όμως ο παππούς είναι καπάτσος και τους καταφέρνει τελικά έναν – έναν! Έτσι ξεκινούν τον δρόμο τους για την Τουρκία και κατά την διαδρομή, ο μικρότερος εγγονός ζητά να μάθει την ιστορία της μετάβασης της οικογένειας του από την Τουρκία στην Γερμανία! Όμως το τέλος της ιστορίας δεν έχει γραφτεί ακόμη…

Όπως προανέφερα , η ταινία είναι , αν όχι όμορφη, τουλάχιστον ενδιαφέρουσα κι ιδιαίτερα επίκαιρη , για το ελληνικό τουλάχιστον κοινό , τώρα που το φαινόμενο της μετανάστευσης προς αναζήτηση εργασίας έχει και πάλι πάρει τα πάνω του. Πέραν αυτού του ζητήματος τίθεται και από το μικρότερο μέλος της οικογένειας το ερώτημα : «Εμείς είμαστε Γερμανοί ή Τούρκοι;», μια απορία που σίγουρα ταλαιπωρεί τους μετανάστες δεύτερης η τρίτης γενιάς. Παράλληλα, άλλοι, μικρότεροι πυρήνες του έργου αποτελούν οι δεσμοί της οικογένειας, οι αδελφικές αντιζηλίες, οι σχέσεις διαφορετικών γενιών  κι άλλα ακόμα.

Πάντως το φιλμ  συνδυάζει μια τελείως αβίαστη και καθόλου επιβεβλημένη συγκίνηση με ένα εξίσου αβίαστο και φυσικότατο χιούμορ, την θλίψη με την αισιοδοξία! Σίγουρα αυτόν τον τύπο σκηνοθεσίας τον έχουμε ξαναδεί-άλλωστε υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη; – αλλά η πρωτοτυπία της ταινίας παραμένει . Ταυτόχρονα έχουμε κάποιες πολύ αξιόλογες ερμηνείες κι αρκετά εντυπωσιακή φωτογραφία.

Εν γένει το έργο προκαλεί μια πολύ μεγάλη γκάμα συναισθημάτων από την καθαρή συγκίνηση έως το πηγαίο γέλιο μέσα στα πλαίσια μιας πολύ όμορφης ιστορίας και σίγουρα το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Σκηνοθεσία: Yasemin Samdereli
Σενάριο: Yasemin Samdereli, Nesrin Samdereli
Πρωταγωνιστούν : Vedat Erincin, Fahri Yardim, Lilay Huse, Aykut Kayacik, Aycan Vardar,Ercan Karacayli ,Kaan Aydogdu ,Siir Eloglu,Aliya Artuc, Petra Schmidt-Schaller, Denis Moschitto
Διάρκεια: 101 λεπτά

Αποκλειστικά στον κινηματογράφο «’Ελλη»

Έλενα Στεφανάτου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.