[Argo] του Ben Affleck

Από 10 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους

Ο συνδυασμός ενός ακόμα επιτεύγματος που αναδεικνύει την αμερικανική γενναιότητα, για να γεννήσει εθνική υπερηφάνεια στο σενάριο, και του Ben Affleck στην σκηνοθεσία και στον πρώτο ρόλο, έσπειρε αρχικά τον τρόμο μόνο για να μας διαψεύσει αργότερα.

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα το Νοέμβριο του 1979 όταν περισσότεροι από 50 Αμερικανοί κρατούνται όμηροι από τους ντόπιους στην αμερικανική  πρεσβεία της Τεχεράνης, το Argo αποτελεί μια κατασκοπική ταινία με πολύ σασπένς. Έξι από τους ομήρους δραπετεύουν και βρίσκουν προσωρινά καταφύγιο στην καναδική πρεσβεία. Επειδή όμως κινδυνεύουν να εκτελεστούν αν εντοπιστούν προκύπτει η ανάγκη να εγκαταλείψουν την χώρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Εκεί εμπλέκεται η CIA και ο Tony Mendez που αναλαμβάνουν να τους φυγαδεύσουν. Πολλές προτάσεις γίνονται για την έξοδο τους από την χώρα (μεταξύ των οποίων και ποδηλατάδα ως τα τουρκικά σύνορα), ώσπου καταλήγουν σε αυτήν του Mendez («την καλύτερη κακή επιλογή που έχουν» όπως ο ίδιος την ονομάζει), την παραγωγή μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας στην γοητευτική Ανατολή και την παρουσίαση των Αμερικανών ως Καναδών κινηματογραφιστών.

Στην συνέχεια εμπλέκονται ένας μακιγιέζ του Χόλυγουντ κι ένας παραγωγός που με το αθυρόστομο χιούμορ τους ελαφραίνουν την ατμόσφαιρα ακριβώς όσο χρειάζεται για να χαλαρώσουμε αλλά και να μην ξεχάσουμε την δράση και μετά την προώθηση της υποτιθεμένης ταινίας και το στήσιμο ενός υποτυπώδους στούντιο παραγωγής ο Μendez φεύγει για την Τεχεράνη για να φυγαδεύσει τους δραπέτες. Φυσικά η πραγματική δράση εκεί ξεκινά με κάποιους από τους φυγάδες να έχουν αμφιβολίες, να αντιμετωπίζουν συνεχή κίνδυνο αποκάλυψης των πραγματικών τους ταυτοτήτων  ακόμη και ακύρωσης της αποστολής σε κάποιο σημείο. Ο έλεγχος στο αεροδρόμιο δημιουργεί προβλήματα στο υποτιθέμενο κινηματογραφικό συνεργείο-ιστορικό στοιχείο που ο Affleck προσαρμόζει στις απαιτήσεις της ταινίας, αφού σύμφωνα με την επίσημη αναφορά η μετάβαση από το αεροδρόμιο στο αεροπλάνο κύλησε ομαλά- όμως τελικά η ταινία κλείνει αισίως με τους 6 πρώην ομήρους να επιστρέφουν σώοι και αβλαβείς στην πατρίδα τους.

Δυστυχώς όμως ενώ το έργο θα ήταν απόλυτα πλήρες εάν τελείωνε σε εκείνο το σημείο ο Affleck κρίνει πως πρέπει να προσθέσει ένα ακόμη πεντάλεπτων ανούσιων φλυαριών περί Καναδοαμερικανικής φιλίας και εναγκαλισμών με την  σύζυγο του με την οποία είχε αποξενωθεί. Προφανώς νιώθει την ανάγκη να τονίσει πως το κατόρθωμα αρχικά αποδόθηκε στον Καναδά, ως το 1997, και να δώσει στον θεατή την απαραίτητη (;;) κάθαρση για την διευθέτηση των πραγμάτων στην ζωή του ήρωα με την οικογένεια του. Προσωπικά θα είχα  αρκεστεί σε μια ταινία χωρίς αυτό το τέλος. Ωστόσο δεν ενοχλεί τόσο ώστε να απωθήσει κάποιον από το να τη δει.

Εν γένει είναι ένα έργο που ενδείκνυται για όποιον αγαπάει την κατασκοπεία και την αγωνία (χωρίς αυτό να συνεπάγεται ανούσιο και κενό πιστολίδι), που καταφέρνει να εντάξει στο πλαίσιο της το χιούμορ όπου χρειάζεται και να μην αποτελέσει ένα ακόμα εγκώμιο στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σκηνοθεσία : Ben Affleck
Σενάριο : Chris Terrio , Joshuah Bearman
Πρωταγωνιστούν : Ben Affleck, Bryan Cranston and John Goodman
Διάρκεια:120′
Διανομή: Village Films

Έλενα Στεφανάτου

One Response to "[Argo] του Ben Affleck"

  1. Βίρνα   Ιανουάριος 14, 2013 at 3:19 πμ

    Πολλά like στην ταινία!! Όλοι οι θεατές στην σκηνή της φυγάδευσης στο αεροδρόμιο, φώναζαν σα να το ζούσαν.. Αγωνιούσαμε μέχρι να βγουν εκτός ιρανικού εδάφους.. Πάντως, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον και την αγωνία μέχρι το τέλος, άξιζε!!!

    Απάντηση

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.