[Christmas Mood] Μπήκαν τα πρόβατα… στη φάτνη..!!

Μια παράξενη και συνάμα ενδιαφέρουσα εικόνα είχαν την ευκαιρία να αντικρύσουν όσοι φίλοι μας κατέβηκαν στο κέντρο την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να απολαύσουν την πλατεία Αριστοτέλους που φέτος έχει φορέσει για τα καλά τα γιορτινά της…
Και για να γίνω πιο σαφής κάνω λόγο για τη φάτνη που έχει στηθεί στην αρχή της πλατείας, μέσα στην οποία τα ομοιώματα της Μαρίας της Παρθένου, του Ιωσήφ και του μικρού Χριστού απολαμβάνουν την  παρέα τεσσάρων ζωντανών προβάτων! Μάλιστα το ένα από αυτά δεν έχει προλάβει καν να απογαλακτίσει και θηλάζει τη μητέρα του, την ώρα που χιλιάδες περαστικοί χαζεύουν την παράδοξη εικόνα και αποθανατίζουν τη συγκεκριμένη στιγμή.
Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια πολύ πρωτότυπη ιδέα, ένα αρκετά όμορφο θέαμα, που προφανώς στοχεύει στο να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου και να ζωγραφίσει έστω και για λίγα λεπτά το χαμόγελο στο σκυθρωπό πρόσωπό του. Κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος καλόβουλος άνθρωπος να χαρακτηρίσει την ενέργεια αυτή ως μια καλοπροαίρετη κίνηση από το Δήμο Θεσσαλονίκης…!

Εντούτοις η κίνηση αυτή του δήμου, να εγκλωβίσει τέσσερα ζωντανά μέσα σε ένα χώρο ούτε 4 τετραγωνικών εκτός του ότι έρχεται σε ρήξη με την υπάρχουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία «Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες…»(άρθρο 12 του νόμου 4039/2012) πλήττει κι εμάς τους ίδιους ως ανθρώπινα όντα με συναισθήματα και «λογική». Πρόκειται για ένα  ζήτημα πέρα για πέρα ηθικής φύσεως. Πως μπορούμε να συμπεριφερόμαστε έτσι στα ζώα; Έχουμε άραγε το δικαίωμα, με τη δύναμή μας ως άνθρωποι, να συμπεριφερόμαστε σε έμβια όντα σαν να είναι αντικείμενα προς διασκέδαση; Αυτή είναι η απόδειξη της ανωτερότητάς μας;

Το συμβάν αυτό, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και αρκετοί εξέφρασαν στο δήμο Θεσσαλονίκης τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση να βάλει ζωντανά ζώα στη φάτνη. Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση φιλόζωων που αμέσως μόλις ενημερώθηκαν για το γεγονός της χρήσης ζώων ως «ντεκόρ» απευθύνθηκαν στον εισαγγελέα υπηρεσίας και κατέθεσαν γραπτή καταγγελία.

Τελικά τη Δευτέρα 17/12 η δικηγόρος και νομική σύμβουλος της Μ.Κ.Ο. Psychanimal πήγε μαζί με τους αυτόπτες μάρτυρες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και παρέλαβαν την εισαγγελική εντολή βάσει της οποίας αφαιρούνταν προσωρινά τα συγκεκριμένα ζώα από των αγνώστων στοιχείων κάτοχο τους και παραδίδονταν στην φιλοζωική οργάνωση. Αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα για την εκτέλεση της διάταξης ήταν αυτό του Λευκού Πύργου. Δυο pet taxi κλήθηκαν για να παραλάβουν τα ζώα και να τα μεταφέρουν σε πανσιόν όπου είχανε εξασφαλίσει την προσωρινή φιλοξενία με σκοπό, αν δεν ετίθετο θέμα κακοποίησης να προχωρήσουν στην αγορά τους (εφόσον διαπιστωνόταν σε ποιον ανήκουν), για να υιοθετηθούν από χορτοφάγους της ομάδας Ευκαιρία Ζωής για τα Ζώα Φάρμας και να γλυτώσουν την σφαγή.

Ο σάλος βέβαια που προκλήθηκε δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη που με προκλητικό κατά πολλόυς ύφος είπε τα εξής : «Δημιουργήθηκε θόρυβος από τις φιλοζωικές. Λες και στα μαντριά ζουν καλύτερα» σχολίασε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Τέτοια ευαισθησία οι περιβαλλοντικές οργανώσεις; Τί τους πειράζει να είναι εκεί τα αρνάκια; Χορταράκι τρώνε, βγαίνουν και φωτογραφίες με τα παιδάκια. Έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή για σφάξιμο θα πάνε. Δεν θα ζουν αιώνια!».

Είχαμε δεν είχαμε τη ζήσαμε κι αυτή την ένταση χριστουγεννιάτικα! Μπορεί για αρκετούς η φασαρία αυτή να έγινε για το τίποτα, να αποτελεί μια ακόμη ένταση μέσα στη γενικότερη ταραχώδη εικόνα του ελληνικού τόπου, ωστόσο έφερε και πάλι στην επιφάνεια ένα σημαντικό ζήτημα: είναι ο άνθρωπος σε θέση να καταπατήσει προς όφελός του τα δικαιώματα των ζώων για ζωή κι ελευθερία; Πείτε μας με σχόλιο την άποψή σας πάνω στο ζήτημα…

Νίκος Πιτάνιος


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.